For kort tid siden fulgte indsenderen en gammel agtet bonde til jorden. Ligtoget passerede omtrent 1 mil, nemlig fra en af Avedøre udflyttergårde ved Kalvebod Strand til Glostrup Kirke. Byens unge mænd og karle (20 til 24) bar liget hele vejen, hvilket foranledige det spørgsmål: Hvorfor blev det ikke kørt? Og derpå blev svaret: Fordi det var en gammel skik som vist ingen forandrede! Skønt liget blev båret med megen orden, så fik den afsjælede olding dog adskillige - endelig de sidste - men ufølelige stød derved at kisten på grund af vejens ujævnhed bevægedes til alle sider.
I dårligt føre om vinteren samt på sommerens hede dage må en sådan byrde - om ikke altid 1 mil - være særdeles tung og sikkert i flere henseender ufordragelig for vedkommende, (man forestiller dig at liget lugter, flyder m.m.) men endnu værre for de efterladte er, at lade liget bære, da dette medfører en betydelig og måske alt for trykkende udgift i disse for bonden almindelig bekendte, meget trykkende tider. For de som indfinder sig for at bære liget, skal efter sædvane have forskellig drikke i overflod, ikke blot forinden liget føres til jorden, på vejen med liget, men endog samme aften. Og søndagen efter gives atter 1 tønde øl til karlene. Foruden dette anmærkes endvidere at der ved at bære liget kunne afstedkommes ulykker, hvilket flere gange var tilfældet med den her omtalte jordefærd, fx at heste for vogne der kom liget i møde, blev sky for den del personer som omgav liget.
Med hensyn til foranførte har indsenderen anset det for pligt at bringe disse linjer til respektive vedkommendes opmærksomhed, for om deraf findes anledning til den formentlig rimelige befaling: at når lig på landet føres til jorden, det da køres. Muligt at enhver by eller sogn kunne endog anskaffe en simpel ligvogn, hvilket ville være besparende og medføre en bedre orden.
(Politivennen No. 243, Løverdagen den 26de August 1820, side 3930-3932)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar