16 marts 2016

Circus gymnasticus

Den opmærksomhed som publikum har værdiget brødrene Fourauxs gymnastiske og ekvilibristiske øvelser lader forvente beredvillighed fra deres side til at anvende hvad der står i deres magt til at forhøje nydelsen af deres forestillinger.

Det er således et almindeligt ønske at linedansen som hører til det bedste af selskabets forestillinger måtte foretages over ridebanen som tilfældet var i Dyrehaven da afstanden nu er så stor fra tilskuerne at selv et skarpt øje fra det såkaldte parket ikke nøjagtigt kan se den. Parket og første plads burde forenes og prisen være den som nu er gældende for første plads.


(Politivennen nr. 554. Løverdagen den 12te August 1826, s. 517-518)Circus gymnasticus

Det smigrende bifald som almenheden har vist brødrene Fourauxs kunstforestilling, synes dog at fortjene så megen opmærksomhed at man kunne få brædderne på 2. plads som man må give 3 mark for, således høvlet til at man ikke som nu var udsat for at rive sine klæder itu.

Anmelderen var så uheldig at få et par nye benklæder revet itu og måtte følgelig betale den nydte fornøjelse temmelig dyrt.

Endvidere var det ønskeligt at der på gitterværket udenfor circus blev anbragt en udgang for gående da anmelderen har været øjenvidne til hvor farligt det er især i regnvejr at fodgængere skal passere gennem den samme udgang som de kørende især når trængslen er stor.

Anmelderen tilføjer at et par mennesker der netop havde blandet sig i trængslen, nær var blevet kørt over af de mange ekvipager som hastede med at køre deres ejere hjem.


(Politivennen nr. 555. Løverdagen den 19de August 1826, s. 550-551)


Redacteurens Anmærkning

I 1826 fik København et "Cirkus Gymnasticus" ved reberbanen på Vesterbrogade, startet af et beriderselskab af 1805, oven nævnte Jacques Foureaux. Her optrådte bl.a. den russiske bajads Mancini. Endvidere pantomimer, linedans, gulvdans (en slags ballondans). 

Frederik 6. gav linedanserne det blå stempel ved at lade en gå på line fra Rosenborg den 6. juni 1827. Første gang gik det godt, men den 12. juni faldt linedanseren ned og døde. Denne begivenhed affødte en del forudsigelige og ret enslydende artikler i Politivennen i de efterfølgende måneder. Disse er dog  ikke medtaget på denne weblog.