05 marts 2016

Pøbeloptrin i Frederiks tydske Kirke.

Under højtideligholdelsen af de masmannske søndagsskolers 26. årsfest i Christianskirken på Christianshavn forefaldt adskillige, højst uanstændige optrin, blandt hvilke anmelderen vil nævne følgende:

En så godt som halvnøgen, laset og i det hele tage væmmelig lazaron var besynderlig nok blevet ladt ind i kirken, om med eller uden adgangskort skal anmelderen lade være usagt. Denne person der oven i købet havde sine pjaltede klæder forsynede med krybende insekter, havde den uforskammethed af og til at hvile sig på, og læne sig over et ved siden af ham værende velklædt fruentimmer, og var uagtet hendes gentagen anmodninger ikke til at bevæge til at høre op med denne hans uforskammet hed.

Anmelderen der for en ved hans side siddende, ham for øvrige ubekendt mand ytrede sin forundring over at en så væmmelig person ikke var blevet nægtet adgang, fik til svar at det ikke havde været rådeligt for vedkommende opsigtsbetjent at nægte denne persons adgang, da han var en meget udlært og øvet slagsbror der for et godt ord skamslog enhver som ikke føjede hans ønsker, samt at han desuden var slagtersvend af profession. 

En anden, skønt mindre ubehagelig uskik var den at en del kåde drenge sprang omkring på bænkene og tilsølede disse med deres fodtøj, så man tør være forvisset om at mange damers kjole dagen efter bar kendelige spor af dette uvæsen.

Man håber at sådant vil blive forebygget for fremtiden.

(Politivennen nr. 541. Løverdagen den 13de Mai 1826, s. 313-314) 

Christianskirken 2023 har nok ikke ændret sig stort. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar