08 april 2016

Svineri i en Kongl. Residencestad.

Den uskik de fleste ejere af køer (en stor del af tillige ejere af brændevinsbrænderier) har at de udpumper kogødning tilige med vand i rendestenen, er i højeste grad væmmelig og ækel.

Men behøver blot en dag at gå omkring i gaderne når der fejes for at erfare hvor udbredt og almindelig denne uskik er. Da den mælk disse syndere mod renlighed sælger, sikkert indbringer dem så meget at de kunne lade gødningen køre væk, så synes det rimeligt at der blev holdt lidt strengere kontrol med dem i den henseende. Tager man ikke fejl da har P. A. Heiberg sagt:
"at den der vil havde fidtet,
Skal også tage - Sk. - ."
og det finder indsenderen heraf slet ikke urimeligt. Hvilken skade denne lovstridige udførsel gør på stadens kanaler er vel iøjnefaldende. Når man stundom ser en gammel skraldemand der skal bortkøre disse urenligheder med en betænkelig mine og hovedrysten, undersøge disse bestanddele - da må enhver redelig tænkende tilstå at denne fattige mand i et sådant øjeblik sikkert mere tænker på stadens bedste end den matador der gør en hel gade ti sin gædningskasse.

Politivennen nr. 593. Løverdagen den 12te Mai 1827, s. 301-302

Ingen kommentarer:

Send en kommentar