Helsingør har et apotek hvis ejer, en ung mand, svarer faderen en årlig afgift på 2.000 rigsbankdaler. Et bevis på at afsætningen på medicinalvarer må være betydelig. Men dog har det hele vinteren som også hidtil haft mangel på blodigler hvormed det let og for en ubetydelig bekostning i tide kunne være blevet forsynet enten fra omegnen eller fra Sverige hvor de haves i overflod. Denne mangel er så meget mere utilgivelig og kan have de sørgeligste følger som Helsingør har en folkemængde på 6.000 sjæle, foruden en stor del fremmede fra alle Europas stæder, opholder sig her i længere eller kortere tid. Når alle barberer, kirurger, ja selv hospitalet nægter at have igler, påligger det dog vist apotekeren at være forsynet dermed. Men at dette ikke er tilfældet, tjener følgende til bevis på. Hr. regimentskirurg doktor Møller ordinerede i forrige uge for en ung kone her i byen 12 igler der skulle anbringes på forskellige steder omkring hjertet hvor smerten ikke ved åreladning kunne hæves. Men apoteket var ikke i stand til at præstere flere end 4 stykker. Det samme var også tilfældet for nogen tid siden da en købmand Ella blev syg af et apoplektiske og rheumatisk tilfælde. Lægen ordinerede igler, men på apoteket var igen at få, og inden de ankom fra Sverige, var manden død. Man håber dog at denne offentlige anke vil bevirke at apotekeren herefter vil være forsynet med denne så nødvendige artikel, eller også at det bliver ham pålagt af de ansvarshavende.
Ved denne lejlighed kan man ikke tilbageholde det ønske at Helsingør måtte få endnu et apotek, da to ville ret godt kunne bestå her, hvor foruden en betydelig afsætning til byens og omegnens beboere, mange søfarende forsyner med medicin på rejser. Århus som kun tæller 4.000 indbyggere, har 2 gode apoteker, og så vidt vides, kun 3 til 4 læger. Her har vi 8 læger og kun et apotek.
(Politivennen nr. 855, Løverdagen den 19de Mai 1832, s. 332-334).
Redacteurens Anmærkning.
Apotekeren S. A. Steenberg svarede i Politivennen nr. 857, 2. juni 1832, s. 363-369. Heri fortæller han at han allerede for 14-15 år siden begyndte at handle med igler. I omegnen var der kun få at købe, men ved at søge længere væk fik han et forråd på 5.613. Heraf døde 2.392. Og det lykkedes herefter ikke at få særlig mange. Artiklen er vedhæftet en attest fra stadsfysikus Klems at antallet anvendt på konen ikke var afgørende.
En artikel i Politivennen nr. 870, 1. september 1832, s. 575-577 argumenterede for at der blev oprettet endnu et apotek. Denne artikel er ikke på denne blog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar