23 april 2018

Efter Bombardementet, Slut September 1807. (Efterskrift til Politivennen)

En Kjøbmand fra Hamborg, som var kommen her til Kjøbenhavn over Sverrig, har i denne Tid opkjøbt en stor Mængde Caffebønner, hvilket skal være Aarsag til, at Priserne paa denne Artikel stige. 

Aarsagen, Hvorfor Grønningen ved Citadellet er indhegnet med Pallisader, skal egentlig være den, at denne Plads betragtes for Øieblikket som Engelsk Bund. En Mariner, som i disse Dage kravlede over Pallisaderne, og i det samme igjen blev paagreben af de der vagthavende Livjøgere, skal være bleven reclameret af de Engelske og derpaa udleveret.

I Løverdags ankom her 4 Skibe fra Holsteen med Fødevare. De havde lagt ved Lolland og det var 8 Uger siden de gik fra Holsteen; de torde ikke komme herover af Frygt for at blive tagnee af de Engelske. De begyndte at udsælge i Mandags og Tilløbet af Kjøbere var saa stort, at de maatte have Politievagt, og ingen maatte faae mere end 1 a 2 Oste. Prisen for Holsteensk Ost var 8 Mr. Lispundet. Eiderstedske 16 Mk. Lpd. og for en Fjerding Smør 17 Rdlr.

Petri Fattigskole blev i Bombardementet et Rov for Luerne og den fattige Ungdoms Undervisning maa for nærværende Tid standse af Mangel paa beqvemt Huus mm. Den Dannemand som vilde overlade Forstanderne beqvemme Leiligheder, hvor Underviisningen kunde fortsætte, vilde gjøre sig høilig fortjent.

Ved de Bomber, som nylig sprang i Luften paa Nyholm, bleve adskillige Engelske skrækkelig lemlæstede. Een af dem mistede begge Fødderne. 

Ogsaa af Livvagten ere tre gaaede over til de Engelske, men rigtig nok kun Personer, hvorraf de to høre til Musiquen og en var Officiertjener. En Livvagtskarl, som i Fægtningen i Classens Hauge var bleven tagen til Fange af de Engelske, er endnu ikke kommen tilbage.

I Morges blev en Mariner arquebuseret paa Amager og derpaa jordet paa Fattigkirkegaarden.

(Nyeste Skilderie af Kjøbenhavn. No. 101, 30 September 1807)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar