29 december 2017

"Negere og Negerinder" (1780-1799). (Efterskrift til Politivennen)

Politivennens artikler om sorte fra kolonierne i København er yderst sparsom, det samme gælder for andre aviser og blade. Til belysning af deres forhold her et udvalg af artikler, stillingsansøgninger, efterlysninger, retssager mm om sorte i København på Politivennens tid, ordnet kronologisk. Se også siden med en artikelserie fra tidsskriftet Borger-Vennen:


Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 31. oktober 1780:
Fra mig er bortløben en Mulatdreng, navnlig William, omtrent 11 Aar gammel, koparret i Ansigtet og klædt i blaatærnet Tøy; hvem samme Dreng maatte forekomme, ville behageligst give mig det tilkiende.
F. Friderichs
i Strandgaden No. 39 paa Christianshavn

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 31. oktober 1780:
Da min sorte Negerinde, med Navn Helene, er i Søndags Aftes den 29 October bortgaaet af mit Huus, og taget noget Tøy med sig, og da det adskillige Gange er skeet, at hun er bortløbet; saa formodes, at hun maa have et Opholdsted, eller at nogen forfører hende dertil, og advares hermed alle og enhver, ikke at huse eller hæle hende, da de ellers blive tiltalte efter Loven, men den, som kan give mig hendes Opholdsted tilkiende, loves en Douceur
Wilhelm Mester
boende i Gothersgade No. 174

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 12. juli 1785:
En ung Negerinde, som har sin Frihed, ønsker sig at komme til et Herskab; anvises paa Ulfeldsplads No. 114 i Stuen.

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 11. september 1797:
En Negerdreng, navnlig Hans, hidkommen med Capt. Klein fra St. Croix er bortløben, han er af en bleg eller lys sort Couleur 13 a 14 Aar gammel, ved Undvigelsen klædt i en blaae Trøie og lange Buxer, taler temmelig got dansk. For opdagelsen af hans Opholdssted loves en raisonabel Douceur i Strandgaden No. 41 paa Christianshavn.

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 31. juli 1799:
Ifald en halvvoxen Negerdreng ønskede sig en god Tieneste hos et Herskab paa Landet, og kunde skaffe Attest om sin Troeskab og Ædruelighed kunde han henvende sig i Urteboden paa Hiørnet af store og lille Regnegade.

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 2. august 1799:
Advares at ingen maae betroe min med Brikskibet Mave & Fany hiemkomne Neger, navnlig Mark, noget paa mit Navn, uden selv at tage Skade, da jeg selv forsyner ham med alt fornødent.
Peder J. Holm

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 11. oktober 1799:
En frie Neger som kan tale 5 Sprog søger Condition som Tiener hos et Herskab, eller og med en eenlig Herre som reiser; Anviisning gives i Hyskenstræde No. 58 B. hos Fæstemand Qvistsal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar