21 juni 2019

Capitain Thomas Arboe (1776-1826). (Efterskrift til Politivennen)

Thomas Arboe blev født i Rønne (Bornholm) 3.marts 1776 og døde i København 12. september 1826. Han blev gift 30. december 1802 med Elisabeth Dorothea Sonn, født 15. marts 1776 i Rønne og død 18. juli 1853. Han fik 9 børn, var en overgang medlem af Bombebøssens bestyrelse, og ernærede sig ved at sejle til Riga. De er begravet på Assistens Kirkegård.

Hans far var en af samtidens betydeligste urmagere, Jørgen Peter Arboe (1749-1820). Han var borgerkaptajn, og boede i store gårde i Rønne. Han fremstillede bl.a. de såkaldte 8 dages ure. Også broderen Povl Andersen Arboe skal have været en af de dygtigste af de bornholmske urmagere. 

Thomas Arboe var en af Jørgen Peter Arboe og Marie Sophie Froms 12 børn. Han flyttede imidlertid til København, formentlig som led i kapervirksomheden under Englandskrigene 1801-1814. I hvert fald støder vi på ham som sådan i 1811:

DHrr. Interessentere i Kaperluggeren Vigilant, som föres af Capt. Öften, vilde behage at möde Mandagen den 5te August om Eftermiddagen Kl. 4, hos Mæhler Herlöw, boende i store Strandstræde No. 73, for at tage Beslutning, om denne Kaper igien skal udgaae paa en ny Krydstour, eller realiseres. De Udeblivende maa være tilfreds med hvad som af de Mödende maatte resolvere.

Thomas Arboe. F. C. Brock.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 2. august 1811, 2. udgave).

Fartøi.

Fredagen den 36de August i Middagsstunden bliver ved Auction paa Børsen første Gang opbuden til bortsælgelse:

Briggen St. Wassili kaldet, drægtig 84 Cour.

Læster, med dens Inventarium;

Skibet Forevises af Hr. Capitain Thomas Arboe, boende i Strandgaden No. 53 paa Christianshavn. Conditionerne og Inventariilisten ere forinden til Eftersyn hos Mægler.

J. V. Mauer

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 22. august 1814).

Undertegnede, førende galeasen Anna Maria, agter med det første at afseile til Riga, og medtager Fragtgods og Passagerer. Man behager at mælde sig i Strandgaden paa Christianshavn Nr. 53, eller hos Mægler Hecksher.

Thomas Arboe.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 21. marts 1815).

Annoncer af denne ordlyd publiceres jævnligt i de følgende år til 1818, så han har åbenbart regelmæssigt sejlet til Riga. I 1819 udbydes der anparter i skibet:

Tirsdagen den 2den Februar førstkommen de bliver i Middagsstuden paa Børsen opraabt for til den Høistbydende at bortsælges:

En Sjettepart i Galeaseskibet Anne Marie kaldet, drægtigt 51 Commercelæster, ført af Cpitain Thomas Arboe, med sammes staaende og løbende Redskaber, samt tilhørende Inventarium, Grosserer Petter Wedersøes Bo tilhørende. 

Skibet er beliggende ved Commandeur Fabritius' Plads paa Christianshavn. Conditionerne, Inventarlisten og Vurderingsforretningen ere forinden til Eftersyn hos Boets Curator Procurator Bjerring i nye Kongensgade bag Slottet Nr. 232.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 29. januar 1819).

Capt. Thomas Arsboe, förende Galeasen Anne Maria, agter at afseile herfra til Riga snarest muligt og saa betimeligen, at han med sit Skib kan være med de förste, som ankommer til denne Havn, til hvilken han medtager Fragtgods og Passagerer. Vedkommende ville behage derom at henvende dem enten til Capt. Arboe, boende i Strandgaden Nr. 53 paa Christianshavn, eller til Mægler.

S. Hecksher.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 5. marts 1819).

Annoncerne fortsætter til 1825. Fra 1820 underskrives annoncerne af mæglerne Mauer & Lottrup. I 1823 sad han i Bombebøssens bestyrelse:

I de faa Aar den paa Vaterschoutens Comptoir her i Staden opsatte, saakaldte Bombebösse, hvis Bestemmelse er at samle Bidrag til Anskaffelsen af en Bygning, hvor værdige gamle og trængende Sömænd eller de, som Omstændighederne maatte standse i Farten, kunne finde Huusly, Seng, Varme og Lys, samt Hiælp i Sygdoms Tilfælde, har existeret, ere betydelige Summer indkomne til Samme, hvilket har overbeviist os om, at man ynder denne Indretning, og erkiender sammes Nytte.

Blandt de mange Beviser paa Medborgeres Velvillie og Goddædighed imod Bombebössen, der ere givne, finde vi os forpligtede til særskilt at bringe til offentlig Kundskab det, vi have modtaget af Söetatens Hrr. Officierer.

Marinens Hrr. Officierer have nemlig ladet os underrette om, at vi i löbet af indeværende Aar kunne modtage fra dem en Sum af i det mindste 350 Rbd. rede Sölv, og givet os Haab om, at Bombebössen fremdeles vente en lignende Sum Aarligen.

I det vi herved frembære vor hierteligste Tak til de nævnte Velgiörere, tillade vi os at yttre det Önske, at dette lysende Exempel paa Godgiörenhed maatte opmuntre til Efterligning.

Directionen for Bombebössen i Kiøbenhavn, den 19de Marts 1823.

E. N. Sölling. Langberg. M. Lütken. Schack. C. Lassen. F. Duntzfelt. Thomas Arboe. J. Palme. 

(Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 24. marts 1823)

I oktober 1825 meddelte bladene at han var flyttet fra Strandgade nr. 53 til Nyhavn, Charlottenborgsiden nr. 283, 2. sal. I 1827 havde han skiftet til større skib:

Capt. Thomas Arboe, förende Briggen Johanne, after med allerförste at afseile til Riga, og medtager Fragtgods og Passagerer. Vedkommende ville behage at henvende dem til Mæglerne

Mauer & Lottrup.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 20. juli 1827).

I de følgende år til 1836 sejlede han med Johanne til Riga. Fra 1932 med mæglerne Lottrup & Halse. Indtil sin død i september:

Dødsfald.

At min inderligen elskede Mand, mine 9 Børns kjerlige Fader, Skibscapitain Thomas Arboe, hensov den 12te Dennes i en Alder af 60½ Aar, efter 34 Aars lykkeligt Ægteskab, blev det min sørgelige Lod herved at bekjendtgjøre for fraværende Slægt og Bekjendtere. Mindet om hans ædle og retskafne Vandel skal stedse med dyb Følelse bevares hos hans efterladte Familie. Overbeviisningen om Manges Deeltagelse vil væfre mig en nogenlunde beroligende Trøst i denne min billige Sorg.

Elisabeth Arboe

fød Sonne

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 15. september 1836).

I 1853 døde så enken:

Mandagen den 18de om Morgenen kaldte Herren til sig vor elskede Moder og Svigermoder, Elisabeth Dorothea Arboe, Enke efter Skibscapitain Thomas Arboe, i sit 78de Aar efter faa Dages Sygeleie. Dette bekjendgjöes af hendes dybtsørgende Efterladte.

(Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 21. juli 1853).

Capitain Thomas Arboe og Elisabeth Dorothea Arboes gravsten på Assistens Kirkegård i København.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar