30 juni 2019

"Negere og Negerinder" (1820-1829). (Efterskrift til Politivennen)

 Dagen, 25. juli 1820:

Hr Auditeur Steen Bille har i Adresseavisen, der udkom igaar ladet indrykke følgende Avertissment, der har vakt og fremdeles vil vække Manges Deeltagelse: "En sørgelig Begivenhed berøvede i Gaar Morges den ædle, trofaste og gudhengivne Neger, Christopher Hage, Livet, da han som Opvarter ombord i Dame Paquetten, af særdeles hielpsomhed, vilde under en svær Kuling bringe et Seil ud over Rælingen, imedens det blev heiset, men blev af samme styrtet i Søen, hvor han fandt sin Grav. Som voxent Menneske blev han for 30 Aar siden bragt fra Kysten af Guinea til Vestindien, hvor han kom i Justitsraad Hages Tieneste, hvis Huus han aldrig forlod, hverken som Fri eller Slave. Han var Hedning født, men Christi Lære laae i hans Hierte, og hans hele Vandel var et Mønster for hans Lige. Han efterlader Kone og 4 Børn, for hvem han stræbsomt sørgede her i Livet og døde i sit Kald, da han for deres Skyld søgte en ny Fortieneste som opvarter i Paquetten under hans Herres Fraværelse paa Landet."

Den Vest-Siællandske Avis eller Slagelse Ugeblad for den uden- og indenlandske Historie og for Dagens vigtigste Nyeheder, 25. november 1823:
Ved Høiesteret er ... En Friemusticeinde, for udøvet Mishandling af en hende tillhørende Negerinde dømt til at have sin Eiendomsret til denne forbrudt.

Den Vest-Siællandske Avis eller Slagelse Ugeblad for den uden- og indenlandske Historie og for Dagens vigtigste Nyeheder, 16. februar 1824:
... men man erindres dog snart om, at man opholder sig i en fremmed Verdensdeel ved den Vrimmel af sorte og halvsorte Mennesker, som udgjør den arbeidende Classe og som man overalt møder, saasnart man sætter en Fod paa Landet; men dette Syn er meere frapperende end behageligt, fordi den lave raae Natur hos disse halvnøgne og paatrængende Mennesker er stødende for Følelsen.
(Uddrag af artiklen: "Rio Janeiro (Efter den nye Reiseberetning af Spix og Martius.)

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 22. marts 1824:
En Dame, som om nogle Dage reiser til Vestindien, önsker sig en fri Negerinde til sin Opvartning paa Reisen. De herpaa Reflecterende mælde sig i store Kongensgade Nr. 46, 1ste Sal.

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 9. juli 1828:
Et Herskab, som skal reise, ønsker en ung Neger eller Negerinde i Tieneste. Man mælde sig i Billet paa Adressecomptoiret, mrkt. K. 633.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar