03 september 2019

Censur. (Efterskrift til Politivennen)

Den 20. februar 1835 indbragtes et andragende underskrevet af 572 embedsmænd og borgere om at pressen kun skulle være underkastet lovene og domstolene. Den 26de februar svarede Frederik 6. med en reskript til Kancelliet der senere skulle blive berømt som "Vi alene vide":

"Det har været Os uventet at see, at flere af Vore kjære og troe Undersaatter have kunnet ansøge om, at ingen Forandring  Trykkefriheds-Anordningen maa foretages; thi ligesom Vor landsfaderlige Opmærksomhed stedse har været henvendt paa at bidrage Alt hvad der stod i Vor Kongelige Magt til at virke for Statens og Folkets Vel, saaledes kan heller Ingen uden Vi alene være istand til at bedømme hvad der er begges sande Gavn og Bedste, hvilket Vi ogsaa fremdeles med samme Iver og usvækket Kjærlighed til Vort Folk ville være betænkt paa at fremme"Befalende Eder Gud!

(Kjøbenhavnsposten 28. februar 1835, uddrag)

Andragender fra København og Roskilde blev i deres fulde omfang publiceret i Kjøbenhavnsposten 1. marts 1835. Også andre lignende i følgende numre. Reskriptet blev fulgt op af konkrete skridt, fx udnævnelse af den berygtede censor, Reiersen:

I Dags-Collegialtidenden læses følgende: "Da det med Hensyn til det Arbeide, der er forbundet med det Kjøbenhavns Politiret underlagte Tilsyn med de her i Staden udkommende periodiske Blade og Skrifter under 24 Ark, hvilket Tilsyn nu er overdraget Politierets-Assessor Reisersen, er fundet nødvendigt at give Retten forøget Hjelp til Behandlingen af sammes Sager, saa har det behaget Hs. Majestæt under 26de f. M. at befale, at der skal ansættes en surnummerair Assessor i Poliitieretten med 500 Rbd. Sølv i aarlig Gage."

(Kjøbenhavnsposten 7. marts 1835)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar