De Efterretninger vi have modtaget fra Bornholm, Danmarks eneste Fabrikland, lyde nu meget gunstige; Bornholmerne selv synes at nære godt Haab, i Henseende til Fabrikerne paa Llmenegade. Vi sige, Fabrikerne; thi der er nu virkeligen 2de forskjellige Fabriker, som begge maae antages i god Gang. Den først projecterede Allunfabrik, der nu har et ikke ubetydeligt Qvantum Allun, erkjendt god Handelsvare, afsendt til Salg, foruden det, som haves i Behold paa Fabriken, og som dagligen forøges ved en stadig Drift; og dernæst et Slags Cementværk, der leverer et saa betydeligt Product, at den rene Indtægt deraf mod Allunet er omtrent som 12 mod 3, og som har en rivende Afsætning, efterat dets Godhed er blevet bekjendt. Begge forenede ved Siden af hinanden og drevne med samme Bestyrelses-Bekostning, er det som i Særdeleshed gjør Limensgade saa lovende, og det saa meget mere, som Allunskifer og Cementsteen saaledes ere leirede paa denne til Fabrikanlæg saa fortrinlige, af 25 Tdr. Land geom. Maal bestaaende Plads, at Cementstenen maa tages afveien for at komme til Allunskiferne; ved at benytte den til et Værk for sig selv sparer man altsaa Omkostningerne ved dens Bortryddelse.
07 juni 2020
Fabrikerne paa Limensgade. Marts 1846. (5). (Efterskrift til Politivennen)
For at kunne gjøre sig en Forestilling om, med hvilken ringe Bekostning Cementen frembringes, og til hvilken Ubetydelighed den kan haves tilvirket paa Fabriken, ville vi blot anføre, at Hoved- Ingredientsen til denne Cement ikke, som man skulde mene, er Cementsteen, men Allunskifer; disse brændes, males, sigtes og blandes med ligesaa meget ulæsket Kalk; men denne fortrinligt bindende Kalk erholdes blot ved at sammenkaste lagviis Cementsteen og Alluuskifer, der af Naturen ere samlede paa Stedet; hvorpaa Allunskiferne antændes og Alt uden videre, under aaben Himmel, brændes til Kalk. 1 Tde. af denne Kalk og 1 Tde. malede Allunskifer, blandede med hinanden, udgjør 3 Tdr., saaledes udvider Massen sig. Derpaa tilsættes lige saa meget sand; og saaledes har man da, efter de for tiden, paa Fabriken stedfindende Priser, til 2 Mk. 8 Sk pr. Tde et Materiale, der meget ligner det, hvormed flere Kirker paa Bornholm, og det gamle Hammerhuus's Slot ere opførte; og som er saa bindende, at flere Steen-Arter lettere sprænges, end hiin Masse, naar den er blevet fuldkommen tør, lader sig løsrive fra Stenen.
Ligesom der flere Steder i Sverrig skal være paabegyndt at opføre grundmurede Bygninger af lignende Materialer, saaledes agter man og paa Bornholm at benytte Anførte til Mures Opførelse uden Bindingsværk, aldeles som af Muursteen, og som til ½ Alens Tykkelse vil kunne haves for circa 1/4 Deel af hvad Muurstenen alene koster, uden at regne Kalk og Gruus til samme. Arbeidet fremmes mellem perpendientaire Bræder, som forhøies eftersom Muren voxer, og kan for det meste udføres af Fruentimmer og Børn.
Under saadanne Omstændigheder er det derfor intet Under, at de bornholmske Actionairer nylig paa en Forsamling i Rønne skulle eenstemmigen have protesteret mod Optagelsen af flere Actionairer, men derimod have andraget paa, endog til forhøiede Renter om det behøvedes, at optage et Laan til at dække den Gjæld af 8000 Rbd. som Værket i dets Begyndelse ved unyttige Foretagender blev belemret med. Forresten er Tabet af den store Masse Allunskifer, som i sin Tid blev saaledes brændt, at den ikke kan bruges til Fabriken, og senere tildeels er bleven anvendt til Veienes Grundforbedring, ikke, som Allunflifer betragtet, af nogen Vigtighed, da Brudet er uudtømmeligt.
Hvad der forresten endydermere begunstiger Fabrikernes Drift paa Limensgade, er den Omstændighed, at skjøndt dette Plateau ligger høit, saa findes der dog i passende Afstand en betydelig Dam, Hvis Vandbeholdning til enhver Aarstid er istand til at forsyne de nedenunder paa Skraaningen liggende Ludkasser og Bygninger med det til Fabricationen nødvendige Vand. Kort: Naturens Herre har paa Limensgade gjort Alt for at frembringe fortrinlige Værker. Der har kun manglet kyndige Hænder til at udføre, hvad Stedet saa lovende indbyder til. Men disse synes senere at være fundne, og derfor frembyder Limensgade en riig Udsigt for Fremtiden, endog bebyrdet med hine 8000 Rbd. Gjæld, hvoraf den aldeles intet Gavn har havt.
Det er ikke usandsynligt at Actionairerne ville foreslaae nok en Cement-Mølle, der, med nødvendigt Tilbehør, kan haves for mellem 2 og 3 tusinde Daler; nu da man, ved den første Mølles Opførelse, har samlet Erfaringer, som til en efterfølgende kunne benyttes; saasom hvad Steen-Arter, der bedst lade sig bruge til Liggere etc. En saadan Mølle vilde betydeligen forøge Netto-Indtægten, da Bestyrelses-Omkostningerne bleve de samme.
Vi høre at Hr. Carlsund, der med mange Aars Praxis forener god, theoretiske Kundskaber, skal have tilbudt at ville forpagte Limensgade, mod en aarlig Levering af Fabrikata til 3,000 Rb. Værdi, saaledes som Værkernes Status er for Tiden; og naar Actionairerne vilde lade opføre nok en Mølle, da at svare en aarlig Afgift af samme, i Lighed med hvad han svarede af den nu havende Mølle, og som, med et rundt Tal, overeensstemmende med hvad ovenfor er anført om Cement-Møllens overveiende Provenue, maa kunne ansættes til 2000 Rbd. om Aaret, endog esterat Renterne af den Sum, som Møllens Opførelse androg, ere blevne fraregnede.
Ved et lidet Tilskud af 6 a 7 Rbd. pr. Actie, eller med et Laan af 2 a 3 Tusinde Rbd., vilde Actionairerne altsaa, efter Hr. Carlsunds Tilbud, kunne have, som aarlig Dividend af begge Værkerne paa Limensgade cirea 5000 Rbd.. som fordeelte paa 376 Actiehavere, det nuværende virkelige Antal, vilde andrage noget Mere end 13 Rbd. i aarligt Udbytte af hver Actie paa 50 Rbd. eller 26 Rbd. af hvert 100 Rbd. Denne Avance formindskes dog noget derved, at Actionairerne til Datum aldeles ingen Rente have erholdt af deres indskudte Capitaler. Hver Actie vil saaledes nu komme dem paa circa 62 Rbd., eller 1/5 Deel mere end det oprindelige Beløb. Den virkelige Fordeel blev saaledes ikkun 21 pCt.
De bornholmske Actionairer have imidlertid ikke villet gaae ind paa Hr. Carlsunds Tilbud.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 10. marts 1846, 2. udgave.)
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar