Et jubilæumsskrift om begravelser i gamle dage og om kirkegårdens historie.
I anledning af at Vestre Kirkegård den 2. november har bestået i 50 år, har kommunalbestyrelsen udsendt et smukt illustreret skrift. der indeholder to tekstbidrag: Rådstuenakivar, Dr. phil. Villads Christensens skildring af begravelsesskikke og kirkegårdsforhold i København i ældre tid og en afhandling om Vestre Kirkegårds tilblivelse og udvikling, forfattet af direktør for Københavns begravelsesvæsen A. Berg.
Dr. Villads Christensen fører sin skildring tilbage til den katolske middelalder, da der ikke ofredes stort udstyr på begravelserne som fandt sted korrt efter dødsfaldet, i reglen allerede dagen derefter. Efter reformationstiden ændredes disse skikke. Der blev udfoldet større eller mindre pragt ved en jordefærd, og det ansås for at være en ære for den afdøde at hans lig var længe oven jorde. Efterhånden som fristen for begravelsen forlængedes, blev der også mere lejlighed til sammenkomster og fester. Under Københavns belejring i 1659 var det en adspredelse for de hollandske søofficerer at gå ind i ligstuer og nyde det pragtfulde skue som de ikke var vante til i deres eget hjemland. En del år i forvejen skrev en udlænding, at når nogen dør i Danmark, saa græder og jamrer man ikke, men ler, spiser, drikker og danser rundt omkring liget.
Rådstuearkivaren omtaler forskellige foranstaltninger og forordninger, hvorved regeringen søgte at skride ind. Han skildrer de fortvivlede kirkegårdsforhold under epidemier som pesten i 1771, Studenternes Ligbæring og den udvikling, som langsomt førte fra begravelser i selve kirkerne eller så nær disse som muligt til jordfæstelser på de udenbys kirkegårde. Først i 1805 blev det forbudt at begrave de døde i kirkerne, og fra 1851 forbødes begravelser på de indenbys københavnske kirkegårde. De to kirkegårde på Christianshavn dannede en undtagelse; men da adskillige koleralig i 1853 var blevet begravet her, greb autoriteterne ind, således at man ligeledes forbød begravelser på de christianshavnske kirkegårde. Siden har kun rent undtagelsesvis en jordfæstelse fundet sted inde i byen, som da J. P. E. Hartmann for en snes år siden blev stedet til hvile ved Garnisons Kirke.
Særlig rigt illustreret er direktør Bergs beretning om Vestre Kirkegård. Der findes jo også på denne kirkegård meget smukke partier, og anlægget er i det hele af den art, at det har vakt beundring selv hos meget kyndige udenlandske autoriteter. Kirkegårdens samlede areal udgør 94 tdr. land, og der er til den knyttet et antal af over 170 tjenestemænd og arbejdere. Den rummer et ualmindelig tæt vejnet. Som et kuriosum kal vi anføre, at der på denne kirkegård findes 109,5 kilometer eller mere end 14 ½ danske mil af Veje, som er over 2 meter brede.
På kirkegården er der i de forløbne 50 år i alt begravet ca. 140.000 mennesker. I de første 10 år begravedes kun ca. 900 årlig; fra 1880, til Bispebjerg Kirkegård blev taget i Brug i 1903, var antallet henimod 4000 årlig. I de senere år har det været ca. 2300.
En del smukke monumenter er rejst på kirkegården. Flere af dem er afbildet i jubilæumsskriftet, der også nævner en række kendte personligheder, som er begravet på Vestre Kirkegård, fra forfatterinden Victoria Benedictson (Ernst Ahlgren) i 1888 til direktør Hauge i 1920.
(Nationaltidende, 29. oktober 1920, 2. udgave).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar