Gribende højtidelighed i aftes i Tønder.
Tusinder af mennesker fulgte dyrlæge Jensens og hans datters båre til banegården.
Tusinde af Tønder Bys borgere og omegnens landmænd fulgte i aftes dyrlæge Carl Jensen og hans 15-årige datter Inge, der begge blev dræbt ved luftangrebet på Tønder lørdag, fra sygehusets kapel til banegaarden, hvor bårerne blev sat ind i en jernbanevogn for at blive ført til København. Forinden holdtes der en sørgehøjtidelighed i kapellet der indlededes med salmen "Befal du dine Veje"
Faldt på sin post.
Pastor Hans Magle, Tønder, talte ud fra ordet: "Jeg er opstandelsen og livet, og hver den, der tror på mig, skal leve, om han end dør" Pastor Magle sagde bl.a.:
- Det er under usædvanlige omstændigheder, at vi i aften siger farvel til dyrlæge Carl Jensen og Inge. Vi håber på at der kommer andre og lysere dage for vort folk og land. Vi vil sige dyrlæge Jensen tak for trofast arbejde i grænselandet gennem mange år for Danmark. Han faldt på sin post og hans minde vil leve i lange tider blandt danske hernede. Ej heller vil vi glemme Inge, hans høje, lyse datter med de åbne, spørgende øjne, det stille væsen og det kønne smil. Det er ydmygende at vore hænder ikke magtede at beskytte dem, men vi ved at der er en stærkere hånd, Guds hånd, som ikke viger tilbage for nogen magt på jorden, ej heller for døden.
Forsvarsbrødrene bar to hvide bårer ud til rustvognen. Foran strøede Inges skolekammerater blomster. Bagefter rustvognen førtes Forsvarsbrødrenes og Skyttekredsens floromvundne faner.
I det store følge sås amtmand lensgreve O. D. Schack, garnisonskommandanten, oberst Gullaksen og politimester Martensen-Larsen, alle i galla. Overalt på sørgetogets vej vajede dannebrog på halv stang. Det kendtes at der er sorg i den fredelige og idylliske marskby.
Ved banegården tolkede formanden for Sønderjydsk Dyrlægeforening, dyrlæge Rasmussen, Haderslev, danske dyrlægers sidste hilsen og tak til dyrlæge Jensen. Jordfæstelsen finder sted lørdag på Vestre Kirkegård i København.
Den omkomne lokomotivfører Andersen begraves i Aabenraa i eftermiddag. Katastrofens øvrige tre ofre skal begraves i Tønder.
(Sorø Amts Dagblad - Slagelse, 15. juli 1942.)
Bombeofre fra Tønder bisættes den 17. juli 1942. Det Kongelige Bibliotek. Billedet er muligvis beskyttet af loven om ophavsret.
To engelske jagerfly var den 11. juni 1942 kommet ud af kurs, og troede at de var i Niebüll ved Sild, altså et oplagt bombemål. 18:58 kastede de fra 50 meters højde 500 punds sprængbomber, og det ene fly vendte tilbage til England. En bombe eksploderede i Jernbanegade 10 hvor også en anden bombe eksploderede. Det andet fly fortsatte langs jernbanen nordpå hvor det 19.10 kastede bomber mod et tog mellem Døstrup og Skærbæk. Lokomotivføreren døde på stedet, fyrbøderen et par dage senere. 5 minutter senere blev flyet skudt ned af en jager og styrtede ned ved Rejsby. I alt 4 personer blev dræbt og 16 såret, heriblandt dyrlægen og hans datter, der egentlig var flyttet, men blot var vendt tilbage for at rydde op. (Dengang)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar