Afhjælpning af Vandmangel.
Den Fare, hvormed den bestandig tiltagende Vandmangel under de seneste Aare Tørke truer mangfoldige Landboere og Industridrivende i Kjøbstæderne, i Forbindelse med de mindre heldige Resultater, som mangelfuld Indsigt i Brøndgravning paa mange Steder har fremkaldt, foranlediger mig til al tilbyde min Tjeneste i denne Retning. En mangeaarig Erfaring, som er erhvervet deels ved min Stilling her hjemme, deels ved den Ledighed, jeg har havt til at giøre mig bekjendt med stem Brøndarbeider i Udlandet, og de heldige Resultater, jeg har opnaaet ved Brøndanlæg hos flere af vore større Industridrivende i Hovedstaden, haaber jeg, ville være en tilstrækkelig Anbefaling for mig hos dem, der ville benytte min Tjeneste. Naar jeg tilbyder at skaffe Enhver, der vil henvende sig til mig, godt og rigeligt Vand til en forholdsviis priisbillig Betaling, har jeg ikke lovet Mere, end jeg seer mig istand til at holde. Min Adresse er Knabrostræde Nr. 88.
Jens Sørensen.
Vandmester.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 30. august 1859)
Brygger Jacobsen havde i 1846 ved jernbanens anlæggelse gennem Valby Bakke observeret at en kilde vældede frem. Han havde derfor engageret vandmester Jens Sørensen til at vurdere vandets kvalitet og mængde. Sørensen vurderede begge positivt, og Jacobsen besluttede herefter at anlægge sit bryggeri efter at bevillingen var givet den 25. november 1846.
Jens Sørensen var gennem årtier en af de førende vandmestre. Han var gået på pension i 1876.
Afhjælpning af Vandmangel. Under denne Overskrift har Hr. Vandmester Sørensen indrykket en Annonce i dette Blads Morgenavis Nr. 200, hvori han tilbyder sin Tjeneste ved Anlæg af Brønde. Vi troe at burde henlede saavel Landboernes som de større kjøbenhavnske Vandforbrugeres Opmærksomhed paa dette Tilbud.
Som bekjendt har de sidste Aars Tørke mange Steder paa Landet fremkaldt en faretruende Vandmangel og viist Nødvendigheden af at sikkre sig Vandbeholdere, der kunne afgive et tilstrækkeligt Værn med en saadan Fare. Hver Landsby har jo rigtignok i Almindelighed en Art fælles Vandbeholder i Skikkelse af et Gadekjær, men hvad disse Kjær ere blevne til i det sidste Par Somre, behøve vi desværre ikke at underrette dem om, der daglig have maattet kiøre hele og halve Miil efter Vand til deres Kreaturer. Den eneste Sikkerhed mod en slig Ulempe eller rettere Ulykke er Anlægget af Brønde, det vil sige ikke saadanne smaa, ialmindelighed skjødesløst anlagte Brønde, som findes i næsten hver Gaard paa Landet, og om under Temperaturforhold som de ovenfor berørte ikke indeholde mere Vand tilbage end Kjærene, men store, dybe, med behørig Ivrigt anlagte Brønde, der under alle Forhold ville kunne afgive en tilstrækkelig Mængde sundt Drikkevand for Mennesker og Kreaturer. Den enkelte Gaardeier vil vel i Reglen krympe sig ved den Udgift, som Anlæget af en saadan Brønd udkræver, men vor Mening er heller ikke, at slige Brønde skulde være nødvendige vedhbver Gaard; det vilde tveriimod være tilskrækkeligt, naar enhver Landsby anskaffede sig en saadan fælles Vandbeholder, der, brugt paa en fornuftig Maade, til enhver Tid vilde kunne sikkre samtlige Landsbyens Beboere mod en Vandmangels Eventualiteter; og for de fleste Landsbyer her i Landet vil en saadan Udgift under de nuværende Forhold kunne overkommes.
Men ogsaa for Hovedstadens større Vandforbrugere er Anlægget af gode Brønde en Gjevuand, der fortjener Opmærksomhed, da de derved ville opnaae at faae baade billigere og bedre, d. v. s. koldere Vand, til deres Bedrift. Den, der daglig skal forsynes fra det nye Vandværk med f. Ex. 600 Tdr. Vand, vil nemlig derved paadrage sig i Vandskat en aarlig Udgift af over 700 Rd., medens en Brønd, der giver den samme Vandmængde og derover, næppe vil koste 1000 Rd. een Gang for alle. Dertil kommer, at medens Vandet fra de nye Vandværker i varme Dage har en Temperatur af 17 a 18 Grader, naaer Brøndvandets Varme ikke over 6½ R., hvilket er af Iler Betydning for dem, der ved deres Bedrift skulle anvende det til Condensering og Afkøling. Flere af vore større Industridrivende have ogsaa forsynet sig med saadanne Brønde, f. Ex. DHrr. A. Brøndum, Brændeviinsbrænder Holm, Capitain, Brygger Jacobsen m. Fl., og af disse Brønde leverer ingen under 1000 Tdr. reent Vand i Døgnet, flere endog indtil 5 a 6000 Tdr., f. Ex. hos Hr. Brøndum.
Disse Brønde ere anlagte af Hr. Vandmester Sørensen og afgive tilstrækkeligt Vidnesbyrd om den Indsigt eg Duelighed, han under en trediveaarig Virksomhed i Landvæsnets Tjeneste og paa sine Reiser for offentlig Regning i Udlandet har erhvervet sig. Man har dobbelt Grund til at henlede Opmærksomheden paa en dygtig Mand af Faget, naar man hvert Øieblik hører, hvorledes mangelfuld Indsigt deri ikke blot har paabyrdet Folk overdrevne og mangengang tildeels spildte Udgifter, men - hvad værre er - har kostet ikke faa Mennesker Liv og Lemmer; vi kunne i saa Henseende henvise til, hvad der jevnligt er meddeelt heri Bladet.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 31. august 1859).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar