I Aarhus er fra 30. til 31. Aug. anmeldt 7 nye Cholerapatienter og 6 Dødsfald; fra 32. Aug. til 1. Septbr, 4 Syge og 3 Døde; ialt S8 Syge, hvoraf 32 Døde.
Horsens Sundhedskommission bekjendtgjør d. 31. Aug.: I Hestedamsalleegade heri Byen er en Kone igaar død af Cholera (2det Tilfælde). Beboerne af Huset ere strax blevne udflyttede og deiee renset og afspærret.
Sundhedskommissionen i Fredericia bekjendtgjør den 1. Septbr.: Den 22. August angrebes en Person, der nogle Dage tidligere var ankommen fra Aarhus, af Cholera; han er nu i Bedring. Den 27de August og idag ere to nye Tilfælde indtrufne, der have havt Døden til Folge.
Ifølge en "Dvk." tilstillet Meddelelse skal Choleraen nu ogsaa have vist sig i Frederiksstad.
Af et Brev fra Aarhus til "Berl. Tid.", dateret 29. August. ... Da jeg veed, at De som gammel Aarhusianer har Interesse for vore Forhold, vil jeg meddele Dem et Par Notitser om Choleraen. Vor By hører, ifølge sin Beliggenhed og sin Bygningsmaade, ingenlunde til de sunde; midt igjennem Byen løber Aaen, og mangfoldige Steder i Byen ere gamle faldefærdige Rønner, der i enhver Henseende begunstige Epidemiens Udbredelse. Om Choleraen iaar er opkommen ved Smitte eller ikke, er vistnok umuligt at afgjøre, og man kan kun sige, at den Første, der blev angreben, var en Havnefoged, altsaa en Mand, der stod i mange Forbindelser med de fra andre Steder Ankomne. I de første Dage holdt Sygdommen sig navnlig til den Del af Byen, som ligger i Nærheden af Havnen, men senere har den spredt sig rundt om i Byen, og da navnlig til de Huse, hvis Beboere ikke tage de hygieiniske Forhold sagt. Indtil idag Middag er de Angrebnes Tal 38 og de Dødes 21, eller med andre Ord, - naar vi overføre dette Tal paa Kjøbenhavns Befolkning (Aarhus Indbyggertal ansat til 10,000, Kjøbenhavns til 150,000) - det vil være ligt med Forholdet 570 Angrebne og 315 Døde i en By af Kjøbenhavns Størrelse. I det sidste Døgn er de Angrebnes Tal 10 (for Kjøbenhavns Størrelse lig 150). Det er altsaa en meget heftig Epidemi, og vi ere dog kun ved Begyndelsen. Befolkningen er imidlertid ved godt Mod, idet Sundhedskommissionen, støttet paa sin tidligere Erfaring, udfolder en betydelig Kraft; den har forskrevet 2 Læger og 10 Vaagekoner fra Kjøbenhavn. Byens Sygehus (den forhenværende Realside) er taget til Choleralazareth, et i alle Henseender fortræffeligt Lokale, o. s. v.; men Mennesket spaaer, og Gud raader . . .
Under den forrige Epidemi i 1853 blev Horsens forskaanet, der viste sig vel et mistænkeligt Tilfælde, men det forblev uafgjort, om det havde været el virkeligt Choleratilfælde eller lkke. Under Choleraepidemien i Korsør 1857 blev en Pige, der kom fra Korsør, der angreben af Choleraen, men den udbredte sig heller ikke dengang. Man tør fadedes maaske haabe, at Byen ogsaa denne Gang vil blive forskaanet for Epidemien, og at Tilfældet vil forblive enestaaende. (Dgbl.)
(Ribe Stifts-Tidende 3. september 1859)
I Aarhuus vare fra Tirsdag til igaar Middag 6 nye Choleratilfælde anmeldte, Døde 4. Ialt siden 18de Aug. 86 Syge, hvoraf 51 er døde. Iøvrigt er Cholera-Sygehuset udenfor Middelgadesport nu nedlagt, idet 2 i Tirsdags bleve udskrevne og Een, som er i Bedring, indlagdes paa Sygehuset ved Mindet. Til de Cholerabetrængte i Aarhuus er i Byen foruden en stor Deel Gaver i Klædningsstykker, indkommet i Penge 163 Rd. For de andre Kjøbstæder og Egne turde her ogsaa være Opfordring til Veldædigheden.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 8. september 1859)
Choleraen har denne Gang tager en modsat Retning af den, som den fulgte i 1853. Da udbrød Epidemien i Kjøbenhavn, uden at der øvrigt kunde paapeges nogen bestemt Anledning til Smitte, og den viste sig derefter dels i Sjælland, dog kun i en ringe Grad, dels rundtom i Jylland. Det var vel ikke absolut paavisligt, men det var ikke usansynligt, ar den i 1853 ved Smitte blev bragt til flere Havnestæder i Jylland. Denne Gang har derimod Choleraen vist sig først i Jylland, og det har ikke paa nogen Maade været muligt at eftervise Smitte. De første Tilfælde i Aarhuus opstod uden ar Vedkommende vare komne i nogensomhelst Berørelse med Syge fra andre Steder. I Horsens, hvor det ogsaa har vist sig Cholera-Tilfælde, har Smitte heller ikke været paavislig, og i Skanderborg, der ligger mellem de to sidstnævnte Byer, har der ingen Tilfælde vist sig, hvorimod der har været enkelte mistænkelige Tilfælde i Fredericia, medens Veile hidtil er gaaet aldeles fri. Der kan ikke negtes, al der heri ligger stærke Argumenter mod Quaratainen. Kjøbenhavn har staaet i daglig Forbindelse med Malmø, hvor Choleraen har grasseret i flere Uger, der er stadig Dampskibsforbindelse med Wismar og Lybeck, paa hvilke Steder Choleraen har varet i de sidste Maaneder og dog er der ikke bleven angreben et eneste Individ, ligesom Epidemien heller ikke har vist sig i Korsør, hvor den tidligere har raset saa haardt som neppe noget andet Sted, uagtet der hver Dag ankommer Rasende til denne By, der have forladt Hamborg en halv Snes Timer tidligere. Derimod viser Sygdommen sig i Aarhus og Horsens, der ikke staa l direkte Forbindelse med noget smittet Sted. De hygieiniske Forhold ere paa ingen Maade slettere i de jydske Byer end i Kjøbenhavn, hvorimod findes der et større Antal Fattige sammemrangr, og mindre Plads, end i de jydske Byer. Var der nogen af de jydske Byer, der maatte være særlig disponeret til at blive angreben, maatte vel være Aalborg, i hvilken By der i flere Henseender findes daarlige hygieiniske Forhold, men man har endnu ikke hørt om et eneste Tilfælde i denne By. Choleraens Gang har saaledes vist sig aldeles uberegnelig; men saa Meget er vist, at hvad der iaar er skeet, synes endnu mere end de tidligere Epidemier at tale imod Quarantainen. Choleraen er udbrudt i Malmø, hvor der holdes Quarantaine mod de smittede Byer, men ikke i Kjøbenhavn, hvor der ingen Ouarantaine anvendes. Den er ikke udbrudt i de Byer, der staa i direkte Forbindelse med smittede Steder, men kun i saadanne, der have en indirekte Forbindelse med disse og de først Angrebne have ikke været i nogensomhelst Forbindelse med Syge. (Hobro Av.)
(Ribe Stifts-Tidende 13. september 1859).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar