10 december 2020

Post paa Bornholm. (Efterskrift til Politivennen)

De fleste af Bornholms Jndvaanere og navnligen de af dem, som nære nogen Sands for denne i mange Maader interessante, men saavel af Naturen, som især tidligere i flere andre Henseender stedmoderlig behandlede Øe og dens Velvære, have med Interesse fulgt Rigsdagens Forhandlinger om Postvæsenets Lønning, efterdi det som bekjendt der under er blevet vedtaget og senere vod Lov bestemt, at en Postmester her skal ansættes. 

Det er endnu kun faa Aar siden at der saaes eller mærkedes Spor af Tænkning over den indre Postbefordring her paa Øen, ligesom i længere Tid derefter denne indskrænkede sig til Befordring af Breve med gaaende Bud, og først i 1840 - saavidt erindres - blev en agende Post imellem Nexø og Rønne oprettet. Denne er til Dato den eneste agende eller Personpost paa hele Øen, istedetfor at der vistnok, selv med Hensvn til den nu oprettede Dampskibsforbindelse med Hovedstaden, burde være agende Post fra enhver af Øens Kjøbstæder til Rønne, hvorved Freqventsen med Dampskibet, naar en saadan Postbefordring var indrettet efter en for de Reisendes Beqvemmelighed vel udarbeidet fast Plan, i høi Grad vilde forøges. - Men nogen Forandring eller Forbedring i den nævnte Henseende var tidligere ikke at tænke paa eller et vente, idet Postmesterforretningerne da vare henlagte som et Pendant til Toldkassererembedet i Rønne, og Manden i denne Post sikkert har noksom at varetage ved sit egentlige Embede, saa at Postvæsenet for ham har været, hvad det jo og var bestemt til at være, en fuldstændig Bisag.

 At naar her ikkun skulde være een agende Post paa Øen, denne er bleven henlagt fra Nexøe til Rønne, er i ethvert Fald en Besynderlighed; var den bleven bestemt fra Svaneke, havde det sikkert været rimeligere, da den derved var kommen til at gaae mere midt igjennem Landet, - men forøvrigt er ommeldte Posts Gang eller Route, for dem som kunde ønske at benytte den, for derefter at afgaae med Dampskibet til Sverrig eller Kjøbenhavn, ingenlunde beqvem; Postvognen afgaaer nemlig fra Neksø Torsdag Formiddag, og Den, som da saaledes vil afbenytte den, maa følgelig til denne Tid afgaae fra Hjemmet og forblive i Rønne fra Torsdag Middag - omtrent - hele Fredag over til Løverdag Morgen. At en saadan Rejsende nu kan for nogle faa Daler i et kort Tidsløb komme til Hovedstaden, er vel en Behagelighed, men Reisen fra Nexøe til Rønne (4 Miil) med Opholdet sidstnævnte Sted, har kostet mere end Reisen fra Rønne til Kjøbenhavn, og saaledes bliver Touren, det Hele tilsammentaget, dyr, ikke at tale om, at 2 eller idetmindste 1½ Dag maa opoffres til aldeles ingen Nytte. For Beboerne af Svaneke og Omegnen lader det sig  aldeles ikke gjøre, at benytte Postvognen fra Nexøe; man maa her tage privat Befordring, der ikke faaes under 4 a 5 Rbd., og paa samme Maade forholder det sig med de andre Kjøbstæder, saa at det er aldeles vist, at saaledes som det indre Postvæsen fortiden er ordnet paa Øen eller rettere: saalænge saagodtsom slet ingen indre Postbefordring her existerer, er den nu regulerede Dampskibsfart, i Henseende til Reisende, alene til Fordeel for Rønne og dennes nærmeste Omegn, men saa at sige fuldkommen uden Nytte for det hele øvrige Land. En Postforbindelse mellem selve Øens Kiøbstæder vilde vistnok ogsaa være meget behagelig og ikke uden Indflydelse paa det almindelige Velvære, hvisaarsag en saadan iligemaade kunde være og er ønskelig: og dette Alt, er Noget man nu, naar en Postmester her ansættes, som alene har at varetage hvad Postvæsenet og Postbefordringen vedkommer, og som derunder henhører, tør haabe at see udført, saameget mere, som det vel ikke kan nægtes, at han er tilbørlig rigelig aflagt, saa at Manden som ansættes heri maa finde en yderligere Opfordring for sig til at virke for Postbefordringens Udvikling og Fuldstændiggjørelse i muligste Maade.

En Gage som den af Rigsdagsmand Petersen foreslaaede, vilde, efter de Forretninger der nu ved Posten forefalde, vistnok været fuldkommen tilstrækkelig, men med Hensyn til de Udvidelser og Forbedringer som ovenfor ere omhandlede og som vel med Vished kunne antages nu at ville indtræde, samt med Hensyn til de velgjørende Foster dette vil have for Øen eg enhver af dens Indvaanere, maa Bestemmelsen af den høiere Gage vistnok ansees for at være velbegrundet.

Den 15de April 1852. X

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 27. april 1852, 2. udgave).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar