Aalborg den 28de ds. Det er ikke blot i Liimfjorden, der nu fiskes Østers, men ogsaa ved Fjorden, endog ved Havnebolværket. En saadan Østersfangst er nemlig igaar gjort her. Hvilket Redskab dertil har været brugt, vide vi itke, men sandsynligviis er det efter Angivelse, at Politiet maatte erklære et af en Fisker fra Løgstør medbragt lille Parti (ca. 1400) Østers, der vare fiskede ved Nykjøbing, for god Prise til Indtægt for Fiscus. Auctionstrommen blev derefter sat i Bevægelse og bragte Statskassen, (under Tilløb af et Par hundrede, hvad enten ved Østersliebhaveri eller Begivenhedens Natur tilkaldte Gjæster) en Indtægt af 18 a 10 Mk. pr. 100 Østers, en høiere Priis endog, end hvortil der pleier at sælges her. Først iforgaars har Forbudet imod at fiske Østers været offentlig bekjendtgjort her fra Politikammeret og andensteds have vi endog slet ikke seet det publiceret. Det er derfor vistnok ganske troværdigt, og lige saa undskyldeligt, naar den, paa Grund af sin Brøde mod Østers-Domainet i et Par Timer forhørte, fattige Fisker samt Collega (der er Fattiglem) forsikkrede, ikke at have vidst det ringeste derom. Den ærede Politimester syntes selv, ved sit personlige milde Forhold imod de Tiltalte, som han efter Forhøret forsøgte at skaffe en lille Vederqvægelse, at føle sig overbeviist om deres Uskyld i Realiteten. Vi haabe derfor ogsaa, at der at vedkommende Authoritet maa blive indstillet, at Fiskeren faaer Provenuet af de ved Auctionshammeren saa fordeelagtigt udbragte Østers, ialtfald imod en lille Bødes Decort, da det vistnok ikke er Finantsministerens Hensigt eller Ønske, paa denne Maade at see Statskassen forskaffet Indtægter. Ubilligt er det forøvrigt, at det Offenlige, naar det forbyder Østersfangst som Statseiendom, da ikke selv forbereder synlige Forholdsregler til at tage den i Besiddelse og til derved sikkrest at advare Andre mod at drage de indholdsrige Skaller op af Dybet. I forskjellige Aviser sees daglig falbudt "Nykjøbing Østers", saa man vistnok paa selve Stedet endnu ikke tager det saa nøje med denne nyopdagede Domaine. - Efterat Ovenstående var skrevet, meddeler den ovennævnte Fisker os, at han tillige blev idømt - 100 Rbl. Mulct. Saa høit havde vi ikke troet Forbrydelsen imod Statens Østers kunde opløbe. Fiskeren bad Politimesteren om, tillige at sætte ham i Cachotten, da han saa dog vidste sin fattige Familie overgiven til Forsørgelse, men hertil var Retten ikke bemyndiget. (Aalb. Av.)
(Kjøbenhavnsposten 30. april 1852)
Østersens genkomst i Limfjorden muliggjordes ved Vesterhavets gennembrud af Agger Tange i 1825. De blev muligvis sat ud af amtmand Faye i Thisted i slutningen af 1830'erne i Nissum Bredning. De kan også være kommet naturligt ind i fjorden. I 1852 begyndte man at skrabe østers i Limfjorden. I Nykøbing oprettedes et stort østerskompagni. Det flyttede til Årodde i 1910.
Kongens ret til at fiske østers stammede tilbage fra 1587. I 1851 blev denne ret håndhævet ved et forbud mod øsersfiskeri i Limfjorden. Fra 1852 til 1874 steg fiskeriet fra 30.000 østers til 71 mill. østers årligt. Herefter gik det tilbage, og svingede herefter.
(Salling, Fur og Mors. Turistforeningens Årbog 1944, s. 112-125.)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar