22 november 2020

Slesvig, September 1851. (Efterskrift til Politivennen)

Fra Angel skrives i Aabenraaer Ugeblad: For kort tid siden fandt en bonde på at fremsætte maden for sine soldater på tallerkener hvorpå stod "Schleswigholstein meerumschlungen", og da soldaterne slog dem i stykker, fremkom han med andre, med indskriften "Es kann ja nicht immer so bleiben". Ked af disse drillerier klagede soldaterne til løjtnanten som gik hen til bonden, men fik det impertinente svar hvor der stod skrevet i loven at soldaterne skulle have deres mad på hvide tallerkener. Fortsat uartighed mod officeren fremkaldte en undersøgelse der endte med at den civile øvrighed dømte bonden til 3 gange 5 dage vand og brød.


Ribe Stifts-Tidende, 9. september 1851

Over sommeren indrulleredes 1.200 af de slesvig-holstenske soldater - formentlig stærkt mod deres vilje og sindelag - i den danske hær og flyttet til København så de var så langt væk fra Slesvig som muligt:

De udskrevne slesvigere som er ankommet itl København og hvoraf som bekendt en meget stor del har tjent i insurgentarmeen, har endnu hidtil vist en eksemplarisk opførsel, lydighed og orden. Det fortælles at da de skulle aflægge faneeden, skulle enkelte af dem have ytret betænkelighed derved ved at erklære at de før deres afrejse fra Sydslesvig "havde givet håndslag på at møde i Rendsborg såsnart opfordring skete", men da de blev gjort opmærksom på at det kun var forrædere mod konge og fædreland der havde afkrævet dem et sådant håndslag, afsagde de uden videre eden. Det hedder også at sydslesvigerne i begyndelsen ikke kunne forstå det danske kommandos, men da dette noget langsomt og tydeligt samt flere gange blev gentaget for dem, fattede de det med temmelig lethed. - Antallet af de udskrevne slesvigere der kommer til at garnisonere i København, vil beløbe sig til omtrent 1.200 (Flp).

Ribe Stifts-Tidende, 12. september 1851.

Flere artikler berettede om den stærke aversion mod tilstedeværelsen af de danske soldater der ofte oven i købet opførte sig temmelig arrogant over for sydslesvigerne, hvilket aviserne syntes var helt i orden at de gjorde. Især hvis det var når de anvendte den slesvig-holstenske fane og sangen "Schleswig-Holstein meerumschlungen".

Civilbestyrelsen i Holsten har ved opslagne plakater på gadehjørnerne i Kiel måttet gøre et nyt forsøg på at beskytte danske officerer mod fornærmelser og forhånelser på offentlig gade. Anledningen hertil skal være at major Neergaard og løjtnant Eibe som opholder sig i Kiel hos general Bardenfleth, forleden red gennem byen til Eckernförde og ventre tilbage og aftenen og ved denne lejlighed blev forfulgt af gadedrengene med hujen og piben. (Fdl.)

Ribe Stifts-Tidende, 15. september 1851.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar