Kiøbenhavns Kommune har i Løbet af den sidste Snees Aar gjort store Fremskridt, ikke blot i materiel Henseende - man behøver kun at sammenligne Brolægningen, Belysningen og Vandforsyningen med Fortidens - men ogsaa i immateriel Henseende; endnu førend man tilveiebragte hine materielle Goder, foregik Reformen i Skolevæsenet, og trods den Modstand, som de voxende Udgifter selvfølgelig maatte fremkalde, er man gaaet fremad, idet man med Rette har antaget, at de Frugter, som ere Resultater af et forbedret Skolevæsen, ere af en Værdi, der ikke let lader sig udmaale, men som senere eller tidligere fuldt ville opveie de Offre, man har maattet gjøre.
Antallet af skolesøgende Børn er i Kjøbenhavn 17,284, hvoraf, ifølge Skoledirektionens Beretning for 1850, ikke færre end 7102 nyde Underviisning i Kommunens Skoler, i Betalings-, Fri eller Fattigskoler. Forældrene yde et maanedligt Bidrag af 2 til 3 Mk. som Vederlag for Underviisningen i den førstnævnte Art Skoler; men dette er selvfølgelig utilstrækkeligt til at afholde Kommunens Omkostninger; i 2 af Betalingsskolerne er endogsaa Kommunens Udgift for hvert Barn større end i de to Afdelinger af den forenede Friskole, hvilket har sin Grund deri, at Underviisningen meddeles i noget større Omfang i Betalingsskolerne, ligesom Børneantallet ogsaa yder Indflydelse herpaa, idet Antallet i den ene af de nævnte Betalingsskoler (Nørre Allees) er ikke lidet mindre end i de øvrige Skoler, hvorved en større Andeel af de forskjellige Udgifter, der ikke formindskes i Forhold til Børneantallet, falder paa hvert enkelt Barn. Den mindre udstrakte Underviisning, som gives i Friskolerne, havde man paatænkt at udvide ved Optagelsen af et nyt Fag, Fædrelandshistorien, der dog ikke skulde medføre hverken en Forøgelse i Timetallet eller i Lærerpersonalet, idet man vilde give dette Fag 1 Time ugentlig i Friskolernes to øverste Drenge- og Pigeklasser, saaledes at disse Timer toges fra Religionsundervisningen. Da imidlertid Skolekommissionen ved den vestre Afdeling af Friskolen havde Betænkeligheder ved at gaae ind paa at tage den dertil nødvendige Tid fra Religionsundervisningen, skjøndt den anerkjendte det Hensigtsmæssige ved Indførelsen af dette Fag i Friskolen, blev Sagen sat i Bero, uagtet Kommissionerne for Frelserens Sogns Friskole og for den østre Afdeling af Friskolen i deres Betænkning havde tiltraadt Forslaget, og væsentlige Grunde tale herfor.
I Løbet af de sidste Aar har en Forandring af endeel Betydning for Skolevæsenet været paa Bane, nemlig Nedlæggelsen af de tidligere Kirkeskoler og Anvendelsen af deres Midler, men Sagen er endnu ikke fuldstændigt ordnet; Forhandlingerne med Marineministeriet om Afleveringen af Holmens Kirkeskoles Midler ere ikke rykkede frem, uagtet Skoledirektionen gjentagne Gange har bestræbt sig for ved Kulturministeriets Mægling at komme til en endelig Afgjørelse om dette Punkt. Skoledirekteuren har udarbeidet et Udkast til en Plan for den nye Middel- eller Borgerskole, som i det Væsentlige er bifaldt af Direktionen, og man har troet at kunne lade Skolen kræve i Virksomhed med een Drenge og een Pigeklasse ved Udgangen af Sommerferien i indeværende Aar; hvorvidt dette er skeet, er os ubekjendt. Det er Hensigten at benytte den forrige Frue Kirkeskoles Bygning (paa Hjørnet af Pederhvitfeldtstræde og Krystalgade) samt Skolen i Laxegade til midlertidige Drenge- og Pige-Klasser af den nye Middel- eller Borgerskole, indtil en Grund kan blive indkjøbt og en ny Skolebygning opført. Man har derfor beholdt disse Bygninger og ladet dem reparere, hvorimod de ældre Kirkeskolebygninger ere bortsolgte. Kirkeskolebygningen paa Hjørnet af Pederhvitfeldtstræde og Krystalgade har imidlertid foreløbig været anvendt til Brug for en Afdeling af den forenede Friskole, da man paa Grund af det voxende Antal af Elever i denne var nødt til at gribe til en Udflytning, ligesom for 3 Aar siden, da man Ieiede et Lokale i Pilestræde, og det uagtet der nu findes to Friskoler. Det er en Selvfølge, at Opnaaelsen af Kirkeskolens Elever i de alt bestaaende Skoler maatte tilveiebringe nogen Forstyrrelse, og dette viste sig navnlig i 1859 i Vester-Betalingsskole i Suhmsgade. Denne blev efterhaanden saa overfyldt, at man maatte tye til extraordinaire Foranstaltninger og standse Indskrivningen af Børn, saa at de Forældre, der meldte sig med Børn til Indskrivning, bleve, uagtet de boede i Skolens Distrikt, henviste til østre Betalingsskole, dog undtoges derfra de Børn, som boede paa Vesterbro eller ganske nær ved Skolen. Endeel Børn, hvis Forældre efterhaanden vare flyttede ud i Gaderne paa Schønbergs Vænge og gl. Kongevei og altsaa hørte til Frederiksbergs Sogn, bleve efter Direktionens Paalæg udviste til dette Sogn. Den nænvte Skole har i forrige Aar mistet sin Inspecteur, nuværende Justitsraad Gammeltoft, om hvem det hedder i Direktionens Beretning, at han ved sin Aand og Dygtighed, sit ualmindelige Administrationstalent, sit humane, ærlige og velvillige Virken har efterladt sig et taknemligt Minde hos Lærere og Elever.
El vigtigt Moment til Berømmelsen af Skolernes Virksomhed og Disciplin er Antallet af forsømte Dage. Gjennemsnittet af de mulkterede Dage har været 242 af 1000, hvoraf et forholdsviis større Antal falder paa Friskolerne end paa Betalingsskolerne, dog har Friskolens vestre Afdeling forholdsviis mange færre mulkterede Dage end Skolen paa Christianshavn, der omfatter baade en Betalings- og Friskole. Aarsagen dertil ligger ikke deri, at de Dage, i hvilke Eleverne blive borte uden Tilladelse, ere færre i denne Friskole end i Skolen paa Christianshavn, men den sidstnævnte Skole er, næst østre Betalingsskole, den af samtlige Skoler, for hvilken der opføres det største Antal af "Dage, forsømte med Tilladelse". Derimod har Antallet af Forsømmelser paa Grund af Sygdom været mærkværdigt lille paa Christianshavn. I Øster og Vester Betalingsskoler udgjorde Forsømmelserne uden Tilladelse kun omtrent Halvdelen af Gjennemsnittet for samtlige Skoler; i vestre Betalingsskole er der endog forholdsvis kun forsømt uden Tilladelse noget over en Trediedel af det Dageantal af denne Art Forsømmelser, som falder paa Christianshavns Skole.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 20. september 1861).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar