09 februar 2022

Kjøbenhavns offentlige Politiret April 1866. Efterskrift til Politivennen)

1ste Afdeling, Assessor Holmblad.
Onsdagen den 4de April.

- Indtil den 1ste November 1870 forbyder Loven af 30te Januar 1861 al mulig Fangst af Stære, Stillidser, Meiser osv. osv. og alle andre mindre Sangfugle under en Mulkt fra 1 til 25 Rd i tidsrummet fra 30te Januar til 1ste November. Alligevel har Skibstømrer Petersen forleden med Held ageret Fuglefænger paa Kongens Enghavevei, men Politiet fratog ham hans Fangst, og da de smaa Sangere allerede atter ere satte i Frihed, vil Petersen for denne Gang ikke blive mulkteret for at have taget sig den Frihed at fange Fugle, men kan slippe med en Advarsel.

- Vognmandskarl Niels Frederiksen udredede 4 Mark for mangelfuldt Tilsyn med en Vogn.

- Vognmand A. Thomsen var ogsaa tiltalt for mangelfuldt Vogntilsyn, men Sagen mod ham udsattes atter idag. Hans Broder, Vognmand Jens Thomsen, havde givet Møde som Vidne og vilde betale Mulkten for den Tiltalte for at slippe for oftere at give Møde i Retten, men da hans Tone og Ord vare mindre passende, blev hans Tilbud ikke modtaget, hvorimod han blev anmodet om snarest mulig at forlade Retslokalet, da der ellers let kunde vanke Mulkt.

- Da Høker Borup kun ganske lidt har overtraadt den Tidsfrist, inden hvilken han havde at anmelde et hos ham logerende Ladegaardslem til Assistenten, slap han denne Gang med en Advarsel.

- Den bekjendte "Ubekjendte", der tidligere paa Nørre- og Østerbro afkjøbte Ladegaardsmændene deres gode, blaastribede Skjorter, synes nu at være flyttet. Idet mindste fortælle Skjortesælgerne nu altid i Retten, at de traf den "Ubekjendte" paa Kjøge Landevej. Peter Hans Petersen havde gjort en Forretning med ham om en Skjorte, men da Beklædningsgjenstanden tilhører Fattigvæsenet, maa han betale Salget med at udføre Tvangsarbeide i 12 Dage. 

- Peter Person eller Petersen fra samme Institut maa arbeide tvungent i 30 Dage, fordi han atter har betlet.

- Og Ludvig Severinus Hansen skal for den samlede Ret, da han, som ikke har Udgangstilladelse om Søndagen fra Ladegaarden, selv har brudt Hul paa Muren og paa et Plankeværk for at muntre sig lidt i det Frie, skjøndt et Polititilhold har truet ham med Straf, hvis han unddrog sig Fattigvæsenets Omsorg.

(Dags-Telegraphen (København) 5. april 1866)


2den Afdeling, Assessor Behrend.
Tirsdagen den 10de April.

- Jernhandler A. Petersen maa bøde 2 Rd. til Fattigkassen, fordi han ikke bar indhentet Politiets tilladelse til at drive Handel med gammelt Jern, Ben, Klude osv. i en Kælder, som ved senere Undersøgelse har vist sig aldeles umulig til at opfylde de Betingelser, som Sundhedspolitiet stiller til Jernkræmmernes Kjældere.

- Direktøren for det i "Valhalla" musicerende Selskab, Hr. Jul. Høyer, vil ved Politidirektørens Protokol blive mulkteret, fordi han forleden Aften før en Helligdag har ladet musicere senere end Kl. 11 Aften; men derfor maa dog Restauratør Hartvig, som har leiet Restaurationen i "Valhalla', alligevel betale 1 Mark for Helligbrøden. da han maa være ansvarlig for, hvad der skeer i hans Lokale.

- Manglende Bevis friede Droskekudsk Hans Larsen, der var sigtet dels for at have negtet at kiøre for en Passager, dels for uforsvarlig Kjørsel og dels for ikke at have villet opgive sit Navn til Politiet.

- I næste Møde vil det blive oplyst, om det forleden Nat var betalende Gjæster eller Inviterede, der efter Midnat vare i Værtshusholder J. S. Mouritzens Beværtning paa Nørrebrogade.

- Vognmand P. Petersen, som var sigtet for at have spildt af den af ham paa et utilladelig sent Klokkeslet paa Dagen udførte Kogjødning, diverteredes, da han ikke havde givet Møde, med en Udeblivelsesdom paa 3 Rd.

- Droskekudsk Hjort maa for Fremtiden passe paa sin Droskehest, der er meget sky.

I næste Retsmøde vil Vognmand Ole Hansen blive mulkteret, fordi han paa en Helligdag har kjørt med en Arbeidsvogn og i længere Tid har ladet den staa uden Tilsyn paa Gaden.

- Drengen Sophus Conrad Emil Hansen, som tidligere har modtaget en Advarsel i Retten for Tyveri af Brænde, var atter mødt idag som tiltalt for gjentagne Gange at være stegen ind gjennem et Vindue i en Del af Reberbanen paa Gammelholm, der afbenyttedes af en Grosserer til Pakhus, og at have stjaalet et 5 Pd s Jernlod og nogle Stykker Kork. For disse to Tyverier idømtes den 13aarige Dreng efter Omstændighederne Ris.

- Tilfidst indbetalte Droskekudsk Vilhelm Andresen 3 Mark for en uberettiget Holdeplads. "Jeg havde hellere givet Pengene til en Fattig, saa havde jeg idetmindste faaet Tak for dem," sagde han.

(Dags-Telegraphen (København) 11. april 1866)


1ste Afdeling Holmblad
Fredagen den 13de April.

- Cigarmager Valdemar Julius Jensen i Adelgade var forleden Nat Kl. 12 1/4 saa heldig at blive indladt i Værtshusholder Svendsens Beværtning i Christenbernikovstræde. Da han saa efterat have faaet en Toddy, gik fra Beværtningen, hvori der var endel andre Gjæster, marscherede han hen paa Politistationen og angav Værtshusholderen, hvorefter denne idag for sit Nattesæde maatte betale 6 Rd. til Fattigkassen.

- Gaardmand Cornelius Grillesen bødede 1 Rd , fordi han ikke havde vist den tilbørlige Respekt mod en Politipatrouille, men havde adsplittet den ved at kjøre ind mellem Betjentene.

- Naar Skomager R. Petersen kommer hjem fra Landet, bliver han vist nødt til at betale 1 Rd. i Mulkt for de de Logerende, som han ikke har anmeldt til Assistenten. 

- Tømmersvend Hansen modtog en Advarsel for ikke at have løst Tegn til to smaa Hundehvalpe. Egentlig skulde han have underrettet Retten om, naar Hundehvalpene vare blevne solgte, men det har han ikke gjort, fordi han læste i Avisen forleden, at Sagen var hævet. Men det var en Feil af Dhrr. Referenter.

- Værtshusholder P. Jensen i Farvergade lod ved sin Stedfortræder indbetale 1 Rd , fordi han havde begaaet Helligbrøde ved at sælge Varer under Kirketiden.

- Lehnsgreve Knuths Kudsk, Knud Hansen, har kjørt paa Gaderne i Paris med 6 Heste, og der er han aldrig bleven multteret for uforsvarlig Kjørsel, men neppe kommer han til Danmark og kiører gjennem Østergade med 6 Hefte, førend Politiet napper ham for uforsvarlig Kjørsel. Han vilde idag gjerne betale 1 Rd. i Mulkt, men det krænkede hans Kudskeære, at Folk troede, at han ikke kunde styre 6 Hefte. "Jeg kjører ligesaa godt med Sex som med to," ytrede han med Stolthed. 

- Da det Læs Tømmer, hvormed Niels Petersen forleden hørte gjennem Byens Gader under Kirketiden, var bestemt til Knippelsbro, som just den Dag var under Reparation, kan Kudsken slippe med en Advarsel for Helligbrøde. 

- Høker Krogh paastaaer. at han ikke har kastet en Tønde med Kogjødning ned i en Grøft paa Amagerbro, og derfor maa i næste Møde Vidnerne imod ham møde.

- Lars Christensen har kun ladet sin Vogn henstaa saa faa Øieblikke uden Tilsyn i store Torvegade, medens han var inde hos en Mand i Forretninger, at Sagen mod ham bliver at bæve.

- Dhrr. Hans og Lars Mogensen have været saa slemme, at de komme til at lide Straf ved den samlede Kriminalret. Først havde de yppet Klammeri med Værtshusholder Albrechtsen paa Halmtorvet og derefter havde de gjentagne Gange overfaldet to Betjente, indtil en Politistav beroligede deres oprørte Gemytter.

- Jens Andreasen, som ikke havde efterkommet Politiets Tilhold om at melde sig ved Protokollen over de mistænkte Sjæle, blev arresteret efter et afsagt Dekret og henvist til den samlede Ret.

(Dags-Telegraphen (København) 14. april 1866)


1ste Afdeling Assessor Holmblad.
Onsdagen den 18de April.

---

- De Herrer Opvartere og Lejetjenere Hans Georg Foss, Hans Johansen og Jens Nielsen havde været til et Fødselsdagsgilde. Ud paa Natten fulgte de en lystig Kammerat hjem i Studiestræde, og derpaa satte de sig stille og rolig ned paa Fortogsfliserne med Benene i Rendestenen og istemmede i trestemmigt Kor "Danmark, deiligst Vang og Vænge". Nu kom der en Politimand tilstede og bad dem om et holde inde med Hymnen, men det havde de ikke Lyst til og paabegyndte Numer 2., "Stille Nat osv."; da imidlertid Betjenten fandt, at Sangen ikke passede i den stille Rat, anholdt han den lille Sangforening, som derefter maatte vandre med til Detentionslokalet. Foss, som havde været den ivrigste Sanger, maatte idag udrede 2. Rd. til Fattigkassen, hvorimod de to Andre slap med en Advarsel.

- - -

(Dags-Telegraphen 19. april 1866).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar