19 marts 2022

Alex Vincent. (Efterskrift til Politivennen)

Restaurations-, Bal- og Koncertlokale. Medens Kjøbenhavns offentlige Lokaler paa en Tid, som ikke ligger overmaade langt tilbage, svarede ved deres Tarvelighed til, hvad man dengang ansaa for den danske Nations Naturel, have de senere Aar ladet det ene luxuriøse Etablissement efter det andet opstaa heri Byen, og Overdaadigheden har bestandig antaget større og større dimensioner, saa at vi nu med Hensyn til Hoteller, Konditorier og Restaurationer ikke staa meget tilbage for andre Hovedstæder. Et nyt Skridt fremad paa denne Bane er skeet ved det nye Lokale, som Restauratør Alex. Vincent paa Tirsdag aabner paa Gammelholm, og som egentlig allerede igaar indviedes ved et Bryllup. Hr. Vincent er saa tilstrækkelig bekjendt fra Tivolis Restaurationslokale, at der ikke kan være nogen tvivl om, at alle gastronomiske Fordringer ville blive tilfredsstillede i en af ham bestyret Restauration; men det Lokale, som han har havt Mod til at Leie, og som Hr. Malermester Riise har havt Mod til at indrette, overgaaer i den Grad alle andre Lokaler af denne Art her i Byen, at det vel fortjener, at Opmærksomheden henledes derpaa. Der er til dets Opførelse og Udstyrelse benyttet vore dygtigste Haandværkere - f. Ex. Brødrene Jensen - og smagfulde Kunstnere - f. Ex. Professor Nebelong og Arkitekt Dahlerup - der i Forening have frembragt et Etablissment, hvorhen Kjøbenhavnerne kunne føre enhver Fremmed, uden at denne vil savne de tilsvarende Indretninger i sin Hjemstavn. Etablissementet indeholder en store Spisesal, en stor glimrende dekoreret Balsal og en mindre Balsal, en saakaldet Vinterhave, samt flere - saa vidt vides 10 - mindre Spisestuer for smaa Selskaber. Disse sidste ere alle særdeles hyggelig indrettede med Gulvtæpper og andre Bekvemmeligheder; "Vinterhaven" er en meget pragtfuld Sal, hvis Vægge næsten fuldstændig ere bedækkede af Speilglas, mellem hvilke der slynger sig Espalier af Vedbend; den faaer sit Lys om Dagen gjennem et Glastag, og to i Salens Hjørner anbragte Springvand bidrage yderligere til at meddele det elegante Rum Hygge. Paa den store Balsal, som er endel større end Kasinos mindre Sal og omgiven af de fornødne mindre Lokaler - heriblandt et Konversationsværelse - er der anvendt megen Omhu; dens Dekoration tager sig glimrende ud ved Lys, og det rummelige Orkester er saaledes indrettet, at det kan omformes til en lille Scene, som egner sig for Dilettantforestillinger. I det Hele er det paa Etablissementet ødslet med en næsten overvældende Rigdom af Gulvtæpper, Dekorationer, Speilglas og om Aftenen Gasbelysning, hvori det Hele  selvfølgelig straaler endnu mere pragtfuldt, uden at Hyggeligheden dog derved lider nogen Skaar. Det Uheldigste er Indgangen, som baade fra Holmens Kanal og Havnegade er noget uanseelig, ligesom den hele store Bygning ligger altfor skjult bagved Bankbygningen, men denne Ubetydelighed er forsvindende overfor det smukke, med alle bekvemmeligheder udstyrede og, saavidt det er muligt at skjønne, i alle Henseender konfortabelt indrettede Etablissement, der for den mere besindige kjøbenhavnske Borgermand rimeligvis vil stille sig som tilhørende en fjern Fremtid, i hvilken Kjøbenhavn maatte være Hovedstad i et Rige med mange Millioner Indbyggere. Hr. Vincent vil imidlertid vistnok være fornøiet, hvis Nutidens Mennesker ville føle sig tilfredse, naar de besøge hans Etablissment, saa at de ret ofte ville komme igjen, og hertil ønske vi ham det bedste Held.

(Dags-Telegraphen (København) 7. november 1868)


Fotograf Georg Emil Hansen: Alexandre Prosper Vincent (1837?-1883). Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret. Han var gift med Blanca Vincent, født Gerner.

Vincent lå mellem Nationalbanken og "Hotel Kongen af Danmark". Havnegade 3 B/Holmens Kanal 17, Kaptajn Riises Gård. I 1874 skiftede stedet navn til H. Trantels Restavration. Vincent søgte andre veje: I 1875 forpagtede han det ombyggede Hotel d'Angleterre. I marts 1875 gik tyske og franske opvartere i strejke, hvorfor Vincent forsøgte at ansætte danske i stedet. Vincent døde som 46-årig i Cannes 1883 - han var da stadig forpagter af d'Angleterre. 

Trantel kom fra en stilling som restauratør på Fredericia Banegård. Omkring 1878 skiftede etablissementet endnu engang navn til Seekamps (Kbhbilleder har et foto fra 1918 som viser indgangen til Seekamps lokaler i en nogen faldefærdig tilstand). Det blev opslugt af Nationalbanken omkring 1913. Kaptajn Riises Gård blev 1884 blev de overtaget af H. Wittmack fra Altona ("Hotel Royal"), kaptajnens svigersøn. Han solgte det i 1898 til et tvivlsomt aktieselskab "Kongen af Danmark" som inden nedrivningen brugte dem som selskabslokaler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar