Augusta Fenger ( 1847-1931) opholdt sig på sin fars gård indtil denne foreslog hende (der da var 33 år) at uddanne sig til lærer i København. Hun blev 1878 lærerinde fra N. Zahles Skole og ansat på skolen. Fra 1880 ved Københavns kommunale skolevæsen, først på Gasværksvejens, senere på Ryesgades Skole der dengang lå i byens slumkvarterer. Hun tog initiativ til Friskolebørns Bespisning, den første af sin art. Hendes virksomhed blev også kendt i borgerskabet og kongehuset. Efter 1881 opførtes alle nye friskoler (kommunale skoler for ubemidledes børn) med lokaler til skolebespisning.
I 1891 var hun medstifter af Københavns Kommunelærerindeforening og medlem af den første bestyrelse, i en periode i 1894 som formand og fik gennem den sæde i det udvalg, der gennem en årrække forberedte nye læseplaner for Kbh.s kommuneskoler.
I 1894 blev hun indstillet som nummer et til stillingen som Danmarks første kvindelige skoleinspektør, men Magistraten valgte i stedet den seks år yngre Henriette Petersen. Afslaget skal have været hendes livs skuffelse. Senere afviste hun et tilbud om forstanderposten ved det nyoprettede forskoleseminarium ved Femmers Kvindeseminarium.
Fra 1894 deltog hun i forberedelsen af Kvindernes Udstilling, hun var en af drivkræfterne bag lærerindernes byggeforening og oprettelsen af Herberg for Hjemløse Kvinder i Læssøesgade. Hun deltog i Dansk Røde Kors, dengang Det røde Kors, fra omkring århundredskiftet redigerede hun sammen med bl.a. forfatteren Massi Bruhn juleheftet "Grankogler".
I 1904 blev hun ansat på H. Adlers Fællesskole, et sted hun havde haft timer fra skolens start i 1893. August Fenger boede sammen med kollegerne, lærer Marie Caroline Henriette Topsøe (ca. 1886-1894) og lærer Thea Louise Augusta Manicus-Hansen (1872-1959) i over 20 år. Hun skrev lærebøger i zoologi og religion, fx "Sundhedslære til Skolebrug" (1886) sammen med Marie Topsøe. Den kom i 14 oplag frem til 1930. Revideret sammen med Thea Manicus-Hansen.
Hun var lærer for prinsesse Dagmar (1890-1961) i de fleste skolefag, og var med til hendes konfirmation i Christiansborg Slotskirke 1908 og bryllup med kammerjunker Jørgen Castenschiold november 1922 i Fredensborg Slotskirke.
Augusta Fenger
For den, som kender lidt til den Kvinde, hvis Navn staar over disse Linier, lyder det sikkert meget gaadefuldt, at hun i Dag fylder de 70.
Vi kender hende kun som den friske, fornøjelige, altid ligevægtige, og man kan næsten sige ungdommelige Augusta Fenger, som enhver, der er kommet i Berøring med, absolut maa beundre og holde af.
Augusta Fenger er virkelig født 21. Marts 1844 paa Bregningegaard ved Ringkøbing. Da hun var 16 Aar gammel, flyttede Familien til Augustenborg paa Als, hvor hun som ung begejsiret Fædrelandsven oplevede baade 1864 og 1870.
Under Krigen blev selve Augustenborg overfyldt med Indkvartering. Da de danske Soldater efter de sørgelige Begivenheder maatte forlade Als, indtog Fjenden strax deres Pladser. Den unge Augusta Fenger var fuldt optaget af Arbejde paa Lazaretterne, saavel blandt Venner som Fjender, og hendes senere Kærlighed og virksomme Arbejde for "Røde Kors" har sikkert sin Rod i, hvad hun oplevede i 1864.
Hendes rige Ungdomsliv paa Landet har givet hende en ikke almindelig Interesse for og Forstaaelse af Danmarks Landbrug.
Efter at have taget Lærerindeexamen blev hun 1880 Lærerinde ved Københavns offentlige Skolevæsen.
Et af de første Aar, hun underviste i Kommuneskolen, indtraf en særlig streng Vinter, og hun opdagede hurtigt, at mange af de smaa Gutter i hentes Klasse ikke fik varm Mad. Hun med sit varme Hjerte og sin praktiske Sans fandt snart Udvej til at skaffe sine sultne Børn Mad. Og det varede ikke længe, før hun ved formaaende Venners Hjælp fik stillet den første Skolebespisning paa Benene. I mange Aar var hun Sjælen i dette store Samfundsarbejde, ligesom hun endnu den Dag i Dag er et interesseret Medlem af Bestyrelsen for "Foreningen til Friskolebørns Bespisning", hvis Tilværelse i Virkeligheden skyldes hende.
1901 blev Frk. Fenger Lærerinde for Prinsesse Dagmar, og hendes alsidige Kundskaber, og Interesser er sikkert ogsaa kommet denne Gerning til Gode.
Trods de 70 Aar staar Frk. Fenger endnu midt i mange sociale og filantropiske Arbejder. Foruden de tidligere nævnte Foreninger er hun saaledes i Bestyrelsen for "Herberg for hjemløse Kvinder" og "Louiseforeningen", ligesom hun ogsaa vedligeholder sine pædagogiske Interesser, dels ved Udgivelse af Skolebøger og dels ved endnu at virke som Censor ved Førskoleseminarierne og ved at være Medlem af Kuratelet for "De forenede Kirkestoler".
Mange Venner har hun Landet over, som i Morgen sender hende deres bedste Ønsker for de kommende Aar.
B + B.
(Nationaltidende 21. marts 1914.)
Augusta Fenger var medunderskriver af dannelsen af partiet "Det Danske Retsdemokrati" 1916. I 1924 modtog hun Den Kgl. Belønningsmedaille i guld. Augusta Fenger fortsatte som lærer til hun var 85. Hun døde to år senere. (Se Adda Hilden: Lærerindeuddannelse, 1993.)
Augusta Fenger boede flere forskellige steder i byen, bl.a.: Lipkesgade 28, st., Rosenvængets Alle 6, 1. sal. Nøjsomhedsvej 13. Blegdamsvej 80. Hun underviste prinsesse Dagmar i de fleste almindelige skolefag. Hun er begravet i Farum.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar