På Vestre Kirkegårds lapidarium (se nedenfor) ligger en væltet gravsten noget skjult i buskadset. Det er Anders A. og Henriette Pindstofte. Pindstofte havde lokaler på Tuborg Bryggeri i Hellerup. Tuborg meddelte den juni 1904 at alt øl fra bryggeriet ville blive pasteuriseret af Anders A. Pindstoftes pasteuriseringsapparat.
I maj 1907 opkøbte fabrikant Pindstofte af aktieselskabet De forenede Bryggerier et areal på 20.000 kvadratalen ved bryggeriet Trekroner.
En dansk Opfinder
I Dag fylder et af vore maskinelle Genier, Opfinderen, Maskinfabrikant And. A. Pindstofte 50 Aar, og samtidig indvier han sin store nye Fabrik paa Trekronergade i Valby.
Hr. Pindstofte har i alt udtaget 300 Patenter i næsten alle civiliserede Lande, i Danmark alene ca. 90. Rundt om i Ølbryggerierne Verden over - naturligvis ogsaa i vore store hjemlige Bryggerier - staar Aftapnings-, Pasteuriserings-, Skylle- og Proppemaskiner, mærkede "Pindstofte, Danmark".
And. A. Pindstofte.
Fabrikant Pindstofte kunde altsaa paa Grund af sit Arbejde med Rette rose sig af at høre til dem, der bærer Danmark; men han skal nok vogte sig for at antyde noget i denne Retning, eftersom han altid har hørt og stedse vil hore til "de stille i Landet. End ikke nogen som helst offentlig Anerkendelse har han villet modtage paa denne sit Livs Mærkedag. Derimod gav han Nytaarsaften en Fest for sine Arbejdere og deres Hustruer i Søpavillonen, og i Aften har han samlet en stor Kreds nf sine Venner paa Skydebanen.
J. N.
(Dannebrog (København) 2. januar 1909).
Den 22. april 1913 sølvbryllup på Skydebanen.
Pindstofte var pioner indenfor aftapningsmaskiner. Sammen med Emil Henius (1868-) skabtes en betydelig dansk industri som Henius indførte over hele verden, startende med Tuborg, Tyskland m.v. Eksporten blev dog standset af 1. verdenskrig.
Anders Pindstofte
Den langt ud over Landets Grænser kendte Industrimand og Opfinder, Maskinfabrikant Anders A. Pindstofte er i Torsdags afgaaet ved Døden paa Frederiksberg Hospital efter et Par Maaneders Sygdom. Det var oprindelig Sukkersyge, der angreb den virksomme og kraftige Mand; hertil stødte senere Tuberkulose, som nu har lagt ham i Graven i en Alder af kun 65 Aar.
Hermed er, skriver "Berl. Tid., afbrudt en i mange Maader ejendommelig og ret enestaaende Livsbane. Anders A. Pindstofte, der var Gaardmandssøn fra Fyn, kom som ung Mekaniker til København, udrustet med en sjælden Energi og en Rigdom af Ideer, som han ivrede efter at faa realiseret. I 1885 begyndte han, 26 Aar gammel, et lille Værksted i København og snart udgik derfra en Række sindrige og snildt konstruerede Maskiner, der med den mægtigt voksende Industri som Virkefelt efterhaanden blev uundværlige. Det var særlig Bryggerimaskiner, han kastede sig over, den eue Opfindelse fulgte her efter den anden, navnlig for Aftapning-, Rense- og Skyllemaskiner, og efterhaanden naaede han til at aftage op mod 600 Patenter, dels her hjemme og dels i Udlandet og i oversøiske Lande. Og med Patenterne fulgte Salget af Maskinerne efterhaanden over hele Jordkloden.
Fabrikant Pindstolte regnes at være den Mand, som har udtaget de fleste Patenter i Lande, hvor Patenter beskyttes, og fan danske Mænd har paa en mere effektiv Maade bidraget til, at gøre Danmarks industrielle Navn kendt over hele Jorden. For nogle Aar siden overgik Fabriken i Trekronersgade til Aktieselskab med fabrikant Pindstofte som dens Hovedleder.
Fabrikant Pindstofte var 1 det hole en særpræget og ejendommelig Personlighed, som stedse fulgte sine egne Ideer og gik sine egne Veje, Han var en myndig Chef, der som faa var Inde i Sagerne og krævede Lydighed og Respekt, men lian var ogsaa i sjælden Grad modtagelig for den Tanke, at enhver, der arbejdede eller virkede for ham, skulle sikres saa gode Vilkaar som muligt og være delagtig i Forretningens Fremgang. Til Støtte herfor stiftede han bl. a. Anders P. Pindstiftes og Hustrus Sølvbryllupslegat til Fordel for Arbejdere og Funktionærer. Legatet, der praktiseres paa en ganske særlig Maade, raader nu over en stor Kapital, uafhængig af Fabriken.
(Vejle Amts Folkeblad 30. august 1924).
Maskinfabrikant Anders A. Pindstofte f. 2. januar 1859, d. 28. august 1924. Henriette Pindstofte. f. 18. marts 1865, d. 13. december 1938. Anders Pindstofte blev bisat i krematoriet 4. september 1924. Samtlige arbejdere og funktionærer var til stede. Desuden var til stede: P. O. Pedersen, Polyteknisk Læreanstalt, professor Hannover og direktør Viggo C. Eberth, samt repræsentanter fra alle de store bryggerier. Han havde ikke ønsket at der blev talt over ham ved bisættelsen, og pastor Dahl (Frederiksberg Kirke) udbragte derfor kun en tak til den afdøde. Gravsten på lapidariet, Vestre Kirkegård. Foto Erik Nicolaisen Høy.
I midten af 1930'erne var Niels Jørgen Oluf Jensen Ebbedal direktør for en række forskellige maskinfabrikker. Han tog bl.a. patent på en ny produktionsteknologi til at lave gyldne kraver til guldøl. Guldøllen var blevet opfundet af fabrikant Otto Johannes Bruun i starten af 1930’erne. Ebbedal havde 16 patenter, de fleste af dem var på maskiner til øltapning. Det er dog måske hans ansatte der har stået for produktudviklingen, mens Ebbedal har fået sit navn på patentet.
Ebbedal giftede sig ind i Pindstofte-familien, og overtog med årene ledelsen af svigerfamiliens to maskinfabrikker: Dan og Pindstofte. I starten af 2. Verdenskrig meldte Ebbedal sig ind i nazistpartiet for en periode. Fabrikkerne gik i gang med at producere krigsvigtige varer, bla. til det tyske luftvåben. Han var i juni 1943 involveret i forhandlingerne om salget af Høveltegård til tyskerne som bl. a. brugte den som skole for Schalburgkorpset der omdøbte ejendommen til C. F. Schalburgs Hus. For sabotageangrebet på Pindstofte fik Ebbedal en erstatning fra værnemagten og der blev stationeret tyske vagter foran fabrikkerne.
Efter krigen blev han af retslægen betegnet som “selvhævdende og herskersyg, brovtende og forfængelig, påtrængende og intrigant.” Ebbedal var “moralsk defekt, en Kæmpebluffer.” Den lægelige dom lød på at han var “ en konstitutionel psykopat af den hyperthyme type” egnet for Straf. Han fik fem års fængsel og en bøde på ca. 10 mio. kr i 2019-værdi. I en anden sag måtte han tilbagebetale otte mio. kr. i 2019-værdi som han havde stjålet fra en fond, der skulle hjælpe arbejdere, der var kommet til skade på fabrikkerne.
Årtier efter Anders A. Pindstofte død blev Pindstofte Maskinfabrik en værnemagervirksomhed under 2. verdenskrig. Den fremstillede krigsvigtig produktion, oliepumper til fly m.v. for ca. 3½ mill. kroner, svarende til 47% af virksomhedens omsætning. Efter krigen fik virksomheden konfiskeret 236.232 kr, mens den tilbagebetalte 203.263. Der faldt domme på 4 års fængsel for kollaboration. En filial af maskinfabrikken var Motorfabrikken Dan, som solgte for 3½ mill kr. eller 83,2 % af virksomhedens omsætning.
I blev fabrikant O. Jensen Ebbedal, Vesterbrogade 40 C og direktør for Anders A. Pindstoftes Maskinfabrik Trekronergade 38, noteret i "Den blaa bog" i De frie Danske nr. 7, maj 1942. Den 26. marts 1943 (ifølge Frit Danmark nr. 2, maj1943) modtog en række firmaer der havde leverancer til tyskerne, en skrivelse fra fhv. folketingsmad Hartel. Heri plæderede han for bedre vilkår for de danske værnemagervirksomheder, bl. a. som følge af truslen fra sabotage. I den forbindelse nævntes fabrikant O. Jensen Ebbedal som beredvilligt havde stillet kontor til hans rådighed. I Frit Danmark juli 1943 nævnes fabrikken endnu engang som et af de mest fremtrædende værnemagerfirmaer.
Pindstoftes Maskinfabrik og Motorfabrikken Dan
Anders Pindstoftes Maskinfabrik A/S (Trekronersgade 38, Valby) og Motorfabrikken Dan A/S
(Bragesgade 10, København N.) idømtes den 21. oktober 1947 en bøde på 100.000 kr. Hertil kom konfiskation af virksomhedernes fortjeneste under besættelsen på henholdsvis 203.263 kr. og 238.536 kr. for de to virksomheder. De to virksomheders administrerende direktør Niels Jørgen Oluf Jensen, kaldet Ebbedal, der samtidig var formand for selskabernes bestyrelse og
hovedaktionær i selskaberne, idømtes en fængselsstraf på 5 år.
Pindstoftes Maskinfabrik A/S havde under besættelsen haft en tysk omsætning på 3.368.189 kr. De tyske leverancer udgjorde 47 pct. af den samlede omsætning. Leverancer for 1.483.404 kr. havde været krigsvigtigt materiel, nemlig oliepumper til flyvemaskiner. Den totale avance var 277.851 kr. hvoraf 239.698 kr. stammede fra det krigsvigtige materiel. Motorfabrikken Dan A/S havde en tysk omsætning på 3.491.292 kr. Fabrikkens avance var på 511.866 kr., hvoraf de 404.162 kr. stammede fra den direkte tyske afsætning. Tilsammen havde de to sammenknyttede virksomheder en avance på 789.718 kr.
Ebbedal anklagedes for i sin egenskab af direktør, formand for bestyrelsen og aktionær i A/S
Pindstoftes Maskinfabrik og i Motorfabrikken Dan A/S at have vist et i høj grad anstødeligt
initiativ for at opnå tyske ordrer. For at få ordrer påberåbte han sig en tyskvenlig indstilling og
tilsidesatte de krav, der blev opstillet af danske myndigheder og institutioner med hensyn til
værnemagtsarbejder. Bl.a. undlod han at indsende efterkalkulationer for selskabets
værnemagtsordrer til myndighederne. Han anklagedes endvidere for på groft illoyal måde at have modarbejdet danske myndigheder gennem klager til tyskerne over, at danske myndigheder og navngivne embedsmænd modarbejdede tyske interesser. Han opnåede hermed større tildelingeraf kul, koks, olie eller elektricitet, træ, værktøjsmaskiner og jern m.v. Han søgte via tyskerne at få frigivet beløb, som var spærret af danske myndigheder på grund af hans vægring ved at indsende de påbudte efterkalkulationer. Den tiltalte søgte at opnå bedre økonomiske betingelser for værnemagtsarbejde hos tyskerne og indledte forhandlinger om beskyttelsesforanstaltninger mod sabotage m.v., hvorefter tyske soldater overtog sabotagevagten på motorfabrikken ”Dan”.
Fabrikken A/S Pindstofte blev delvis ødelagt ved sabotage den 17. januar 1944. Ebbedal
anklagedes for efter sabotagen at have indledt forhandlinger med tyske myndigheder for at få en særlig godtgørelse, idet selskabet ikke fra dansk side kunne opnå erstatning for driftstab. Disse forhandlinger medførte, at selskabet uden om Danmarks Nationalbank og i kontanter fra
Dagmarhus fik udbetalt et beløb på 100.000 kr. Endelig havde Ebbedal begået underslæb over for Anders A. Pindstoftes og Hustrus Fond.
Ebbedal havde oprindelig været ansat ved forstvæsenet. I 1926 kom han kom i forbindelse med A/S Pindstofte og blev i 1927 forlovet med frk. Pindstofte. I 1935 overtog han ledelsen af
fabrikken. Han meldte sig i 1940-1941 ind i DNSAP, men udmeldte sig efter ¾ år. Han havde
støttet Schalburgkorpset økonomisk, givet penge til korpsets kammeratskabsaftener og givet
økonomisk hjælp til tyske flygtninge i Danmark.
Få dage efter den 9. april 1940, da Pindstofte og Dan beskæftigede ca. 150 mand i en produktion, der for 80 pct.s vedkommende gik til eksport, var det blevet besluttet, at man ville beskæftige ca. 20-30 mand til fabrikation for tyskerne og besatte områder. Ebbedal stillede herefter ” med glæde” sine fabrikker til rådighed for produktion af krigsvigtige fabrikata til Værnemagten. Fabrikken blev opsøgt af værnemagtsofficerer fra Wehrwirtschaftsstab med ordrer om at levere værktøj og pumper til flyvemaskiner, hvilket efterfulgtes af omfattende tyske leverancer. Ebbedal gav udtryk for en positiv indstilling over for Det Tredje Rige. Han havde i 1934 hindret, at fabrikken var blevet overført til England, og han havde med en times varsel sørget for at afskedige de engelskvenlige funktionærer, der havde arbejdet for disse planer.
For så vidt angik de omtalt efterkalkulationer var det hans opfattelse, at dette spørgsmål burde
tages op til retlig afgørelse efter krigen, når regnskabet kunne gøres op. Han udtalte endvidere, at den krigsvigtige produktion ikke kunne betale sig, og at han havde søgt at få den afviklet. Han udvirkede, at fabrikkerne efter sabotagen blev bevogtet af tyske soldater. Repræsentanter for virksomheden havde deltaget i et møde den 6. december 1942 med henblik på at oprette en sammenslutning af firmaer, der direkte eller indirekte arbejdede for tyskerne. Formålet var at sondere stemningen for eventuelt at få dannet en front mod Odel ”og de myndigheder, der arbejdede på en sådan måde, at adskillige industridrivende var ved at tabe lysten til at fortsætte fabrikationen til Tyskland”. Retten fandt det godtgjort, at Ebbedal havde ønsket selv at blive formand for en sådan sammenslutning vendt mod danske myndigheder. Nazisten Aksel Hertel var blevet ansat af Ebbedal til at udføre det politiske arbejde vendt mod de danske myndigheder og til at varetage forbindelsen til de tyske myndigheder. Ebbedal og de to virksomheder faldt herved klart ind under værnemagerlovenes strengeste bestemmelser. Ebbedal idømtes fængsel i 5 år.
(Birgit Nüchel Thomsen: Værnemagerne. Danmarks bidrag til den tyske krigsøkonomi under den tyske besættelse - i europæisk perspektiv. 2009).
Firmaet Elfelt: Anders A. Pindstoftes Maskinfabrik i Trekronergade (1936). Ved sabotagen i 1944 var det størstedelen af den midterste del af fabrikken der blev sprængt i luften. Kbhbilleder. CC-BY.
Fabrikken i Trekronergade blev helt nedrevet og en anden fabrik opført på stedet (Lundbeck).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar