03 juni 2014

Politiopsyn på Fisketorvet

For enhver ven af håndhævelse af orden og borgerrettigheder er det særdeles stødende og ærgerligt at se, hvorledes fiskekonerne, undertiden og næsten på alle tidspunkter har og beholder fortrinsret frem for alle byens borgere, når det drejer sig om indkøb af fisk der kommer til byen. Uden at blive stoppet af vægtere eller politi, trænger de sig i klynger omkring fiskevognene og fortrænger ærværdige borgerkoner, der bare er tyet til stranden for at få et bedre køb og billigere pris. Når disse ikke straks viger, overhælder fiskekonerne dem med uhørte skældsord, og ledsager dem med en strøm af eder, som sikkert nok kan afskrække enhver fra at nærme sig disse uvæsener.

Det ville helt sikkert gøre vores politi megen ære, hvis det engang imellem tog sig lidt mere af borgernes sag. Så vidt jeg ved eksisterede der i politimester Flindts tid en skik, som strengt overholdtes, nemlig at det ikke var tilladt nogen fiskerkone at nærme sig fiskervognene før på et bestemt klokkeslæt. Indtil da kunne borgerne altså købe alt, hvad de ønskede sig. Denne skik var god i sig selv og i sine følger. Det er vel ikke nogen forbrydelse at spørge om den stadig gælder?

Uskikke som ikke så let kan afskaffes, vil jeg forbigå her. Fx at agtværdige borgerkoner udskældes på det skammeligste af fiskekonerne, når de ved hjælp af lugten vover at undersøge, om de varer, der falbydes dem, er fordærvede eller ubedervede []. Jeg tror det må være muligt at råde bod også på uordener af denne slags.

Endelig synes jeg, at der især i sommermånederne burde være mere end almindeligt opsyn med fiskekonerne for at forhindre udsalg af halvrådne fisk,  der dog efter al sandsynlighed kan forårsage pestagtige sygdomme.

Denne lille påmindelse skyldes ikke min lyst til at kritisere, selv om det kunne være  vigtigt under alle omstændigheder. Men jeg har selv, senest forrige års sommermåneder, set med egne øjne, at rådne sild er blevet tilladt, eller i det mindste ikke forbudt.

K…


(Politivennen nr. 6, 1798, Side 81-83. [Estimeret dato: 1. juni 1798])

Prospektet viser Slotsholmskanalen. Nybrogade og Gammelstrand til venstre. I Baggrunden det endnu ikke nedbrændte Nikolaj Kirketårn. Slottet til højre viser noget af det nu nedbrændte Christiansborg. (Kjøbenhavns Prospecter).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar