08 september 2014

Om Mandstillingen ved det bevæbnede Borgerskab.

Et det pligt at ikke alene hver gård og hus skal udrede en mand til vagt og tjeneste i påkommende tilfælde af fare af fjende og ildebrand mm., men endog borgere som bor til leje hos ejere er med person forpligtige denne værn og hjælp, så spørges for at få opklaret tvetydigheder som flyder heraf.

Når en formuende borger, han være borgerofficer eller ikke, ejer 2 til 3 steder i staden, og selv bor i det ene hvorfra han gør sin skyldige tjeneste i borgersamfundet, om han bør være forbundet til at udrede og tilsvare en mand til vagt og tjeneste af hver om han endog ejede 10 grundsteder?

Ville mange mindre formuende ikke lide ved det, og oftere komme for tur til tjeneste når der ses gennem fingre med det? Kan det være noget antageligt argument for en sådan ellers veltænkende borger om han end var borgerofficer, til at ville modsætte sig fornuftig rimelighed mod sine medborgere? Og af hvem skal dette kraftigt påses?

Om sådant klart og tydeligt ved reskript eller plakat blev offentlig kundgjort fra borgerskabets chef, ville det til så belejlig tid som nu har sin nytte, endog for underofficererne, som skal forrette den gerning at tilsige borgerne til alle militære forretninger.

(Politivennen. Hefte 12. Nr. 156, 18 April 1801, s. 2483-2485)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar