16 september 2014

Assistenskirkegaarden

Efter mange overvundne fordomme har man endelig besluttet at begrave sine venner uden for porten. På den såkaldte Assistens Kirkegård er mange skønne monumenter. Og uden filosofisk at undersøge, hvorfor de er blevet opsat, eller hvad de frugter, så må vi vel antage, at den skik at hædre sine venners minde, endnu fandtes og findes blandt alverdens beboere, enten poliserede eller barbariske. Et kærlighedsbånd er spundet mellem de levende og deres afdøde venner. For så vidt er da denne skik hos os hvad den er hos andre. Men den sløvhed, hvormed alt hvad offentligt hos os bliver behandlet, den ligegyldighed vi viser for alt hvad det kære jeg ikke umiddelbart er interesseret i, har også sat præg på dette sted.

På mange steder i Tyskland, særdeles hos de tænkende beboere i Dessau, er hvilepladsen for de døde en skøn velholdt have. Høje træer, tavshed, og sømmelig adfærd hos de besøgende. Stedet er viet til de følelser, hvormed man nærmer sig sine venners grav, og opsyn og orden hos de der ansatte folk forener sig dermed til et harmonisk hele. Hos os kunne og burde det være det samme. En mur omgiver steder, alle porte kan holdes lukket, burde lukkes, efter brug er gjort deraf. Og indgangen burde kun være forbi overgraverens bolig. De karle der af og til slæber spader med sig i hånden i begær efter drikkepenge kunne holde gangene rene. Men hvad ses i stedet! Drengestøj, og beviser på det pøbelagtigste sindelag. Fodaftryk på gravhøje. For nogle uger siden en død gris, puttet ind gennem et jerngitter på et monument. Et jerngitter revet af et andet, som dog var indskruet i en stenkarm. Således hædres vores afdøde venner, og vi københavnere må vide, at enten nedrig egennytte, dovenskab eller andre fejl hos de der er ansatte til opsyn, forvandler denne helligdom til en kloak og et teater for pøbelagtighed og usømmelighed.

(Hefte 13. Nr. 167, 4. juli 1801, s.2657-2659)

Redacteurens Anmærkning

Assistenskirkegården ligger tæt på den gamle jødiske kirkegård (1693-1804) i Møllegade. I 1694 havde jødernes ældste købt denne grund. Som senere (1704) blev suppleret med indhegning, kapel og opsynsmandsbolig (der bl.a i 1711 fungerede som pestlazaret for jøderne). Den blev udvidet af flere omgange. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar