11 juni 2015

Paradiislegen

Den københavnske ungdom som hvert forår opfinder nye lege, har også dette år opfundet en som man måtte ønske blev forbudt dem at drive på offentlige gader og stræder, da den i allerhøjeste grad er til ulejlighed for fodgængere.

Denne leg kaldes Paradislegen. Opfindelse til navnet vides ikke, men at den har været i brug i Paradis er næsten utrolig. Imidlertid er den dog blevet indført hos os og drevet til den fuldkommenhed at den udføres såvel på gaden som på fortovet, såvel i porte som på trappegange.


Den består i følgende: Børnene og undertiden temmelig voksne drenge afmaler adskillige kvadrater på fortovet. I en af disse lægger de nu enten en skilling, en sten eller et stykke træ og efter at havde taget tilløb i nogen afstand, hopper de uafladelig på et ben, den ene efter den anden i rækker for at sparke stenen fra den ene kvadrat til den anden. Hvor uskyldig denne leg end er, må fodgængeren dog havde den ulejlighed at gå ud på gaden dersom han ikke vil forstyrre dem i deres leg eller udsætte sig for selv at falde i rendestenen.


(Politivennen nr. 74, Løverdagen den 31de Maj 1817, s. 1260-1261)