10 februar 2016

Drengeuordener.

Dagligt og især om aftenen indfinder der sig ved krudttårnet ved Østerport en mængde børn af begge køn for som de kalder det, at lege. Blandt andet morer de sig med at glide ned af skråningen af voldbakken på bagen, hvilket for de mindre ser meget farligt ud, og for de større af kønnet er højst usædeligt. Klæderne lider også meget ved det til liden gavn for forældrene.

Skildvagten som har post på den anden side af møllen, kommer ofte for at jage dem bort. Men det hjælper intet, og hjælper kun for et øjeblik mens han bliver stående på bakken. De driller således kun skildvagterne. Ja, er som anmelderen så endog så uforskammede på deres retræte at kaste med sten efter ham.


Hvor meget disse gletsjere bliver benyttet, det kan man se de tydeligste spor af i voldbakken.


"De morer sig med at glide ned af skråningen af voldbakken på bagen, hvilket for de mindre ser meget farligt ud, og for de større af kønnet er højst usædeligt." (Glidebanen, Små drenge, der falder på en glidebane. Lorenz Frølich, 1870. Statens Museum for Kunst).

En anden ikke mindre uorden er at denne håbefulde ungdom dagligt viser sin fremskridt i boldkunsten ved voldbestigningskunsten ved at klatre over det temmelig høje stakitværk om krudttårnet, opsamle en del sten der er kastet over der, og derpå igen klatre tilbage for på ny at bombardere jernlugerne på krudttårnet. At kaste med sten i slynger er også en af deres farlige lege. Den frihed hvormed de her huserer gør at de tillige begår mange flere uordener for de der bor i nærheden, for ikke at tale om deres forstyrrende støjen og skrigen. Og ved alt disse viser den en uforskammet dristighed. I flere henseender ville det være ønskeligt at enten politiet ville sørge for denne ungdoms bedre tugt, eller at en skildvagt som i forrige tider igen blev posteret ved krudttårnet.

Ved her at omtale disse drengeuordener finder anmelderen det tillige passende at gøre opmærksom på en uskik som finder sted i Kronprinsessegade langs med Kongens Have og på flere offentlige spadsereveje. Den nemlig at drengene på sådanne steder spiller top, pisker de forbigående over benene og kaster støv og snavs på deres klæder.


(Politivennen nr. 492. Løverdagen den 4de Juni 1825, s. 9740-9742)


Redacteurens Anmærkning

Det ligger uden for denne weblogs rammer at bringe samtlige beretninger om drenges legen på gader, stræder og pladser. Se fx også "Farlig Uorden på Hauserpladsen", Politivennen nr. 650Løverdagen den 14. Juni 1828, s. 390-392). "Kåde gadedrenge", 
(Politivennen nr. 651Lørdag den 21. Juni 1828, s. 400-402)