08 marts 2016

Bøn om en taalelig Behandling af en vis Skillingsmand.

"O Glemme basi" Mesopotamisk af Baggesen.

De såkaldte bompenge eller rettere port- og passagepenge er vist nok selv om taksten strengt følges, en temmelig betydelig udgift for enhver der passerer ud og ind af staden. Det var derfor så meget mere at ønske at de herrer skillingsmænd, eller som de nu i vores polerede tidsalder kaldes, bomforpagtere, ville holde sig den af overøvrigheden fastsatte takst efterrettelig og til ære for flertallet af dem vil man også antage at dette er tilfældet.

Anmelderen er imidlertid flere gange, af den i legemlig henseende mindste af bomforpagterne, blevet afkrævet en højere end den takstmæssige betaling og det undertiden en halv time forinden han var berettiget til at oppebære en sådan, for ikke at tale om den inhumane adfærd nævnte person har udvist, så snart man har ytret tvivl om hans berettigelse til at oppebære det forlangte.

Foranlediget heraf tillader man sig at anmode stadens høje magistrat om at sætte en sådan klemme på nævnte bomforpagter så at han fremtidigt kan holde sig den fastsatte takst efterrettelig.

Ved denne lejlighed tillader man sig at spørge: Hvorledes burde en bomforpagter på mørke aftener tillade sig at give enskillinger for toskillinger og de store toskillinger for markstykker, hvilket dog let kan ske da vores penge med hensyn til størrelsen er så lidt forskellige.

(Politivennen nr. 546. Løverdagen den 17de Juni 1826, s. 401-403)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar