20 juni 2016

En farlig Leeg paa Fælleden.

Torsdag den 27. august var indsenderen på Nørre Fælled da borgerinfanteriet blev præsenteret, og så der en uskik blive udøvet af en del sværmende kåde drenge som kunne have farlige følger. De opsamlede nemlig patroner, lavet af dem, de såkaldte troldkællinger og afbrændte dem hvorved en dame fik sine klæder forbrændte foruden den angst som denne eksplosion forårsagede hos hende. En dreng havde en pistol som blev ham frataget af markmanden. Men han alene kan ikke ved sin påpasselighed forebygge hvad uheld der kan forårsages ved sådanne drenges uforstand. Det var derfor at ønske at der i forestående eksercertid måtte sættes en grænse for sådanne drengestreger, hvorved denne farlige uskiks følger kan afværges for fremtiden.

(Politivennen nr. 714, Løverdagen den 5te September 1829, s. 576)

"En dreng havde en pistol som blev ham frataget af markmanden." (Pistoler fra Politivennens tid på Tøjhusmuseet. Eget foto, 2015)

Redacteurens Anmærkning

Også andre end tilskuere kunne komme til skade under de militære øvelser, således som det fremgår af nedenstående beretning i Kjøbenhavnsposten fra 10. august 1830:
Ulykkelig Hændelse.
Ved det borgerlige Artilleries Mønstring paa Amagerfælled i Løverdags indtraf den Ulykke, at tvende af Mandskabet ved Uforsigtighed kom til Skade ved en Kanons Afbrænding. Begge bleve bragte paa Hospitalet; paa den Ene maatte den venstre Arm og 3 Fingre af den høire Haand afsættes; og paa den Anden den ene Haand; ligesom den Sidste ogsaa ved Krudtsprængning i Ansigtet staaer Fare for at miste Synet. En Tredie, af Feltartilleriet, fik Siden forbrændt derved, at der var gaaet Ild i hans Patrontaske. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar