20 juni 2016

St. Michaels Kirkegaard i Slagelse.

Købstaden Slagelse er unægteligt en af de største og smukkeste købstæder på Sjælland. En betydelig del af dens gårde og huse som for et årti decennium siden afbrændte, er igen opført af grundmur og ligesom de ældre bygninger vel vedligeholdte. Så staden har for den rejsende et renligt og pynteligt udseende ligesom dens omegn er landlig skøn. Skt. Peders Kirke som ligger i den vestre del af byen, tager sig smukt ud, endog på lang afstand. Dens lille kirkegård er vel vedligeholdt. Gravene er opklappede, og gangene renset for ukrudt. På et stykke af kirkegården er gjort et nydeligt anlæg hvorfra man har en herlig udsigt over omegnen, og det hele er omgivet med et forsvarligt hegn.

Men når man betragter dette gode, må man falde i den største forundring over St. Michaels kirkegårds jammerlige forfatning, for mage til den findes vist næppe i hele Danmark. Den står altid åben så at den ikke alene tjener til gennemgang for dem der vil går fra en gade til den anden, men frembyder endog en herlig tumleplads for drenge. De tilstødende gaders og stræders baghuse vender ud til den, og da den ikke ved noget hegn er adskilt fra disse, benyttes den som baggård. Anmelderen så i forrige uge nogle vaskekoner foretage deres dont der, ikke to skridt fra gravene, samt at ophænge deres  vaskede tøj til tørring. Udenfor et hus ved den nordre side lå 4 til 5 træstammer som muligvis var indkøbt til vinterbrændsel, og ved den søndre 5 til 6 svære knuder. Bageren som bor straks ved hovedindgangen, har en velforsynet vedhammer som uden dækning støder op til kirkegården. Dette i et opstået ildebrandstilfælde farlige naboskab ville næppe tåles i København. En del af kirkegården er brolagt, og hist og her ser man en nedtrådt grav eller en ituslået ligsten så at det ser ud som om man har begravet lig på en gade. Nærmere opope ved kirken hvor gravene ikke så meget er udsat for at nedtrædes, er de bevoksede med græs og ukrudt. Kort sagt det hele er i en forfatning som råber højt om forbedring.

Anmelderen ved ikke om Slagelse har nogen assistenskirkegård. For i så fald ville han råde til at sløjfe den omhandlede og lade den brolægges så at kirken kom til at ligge frit. Men i andet tilfælde vil han håbe at de ansvarlige der herved er gjort opmærksomme, vil foranstalte en ønskelig og nødvendig forbedring ved denne kirkegård så at den ikke længere skal ligge til mispryd for den i andre henseender så smukke og behagelige by. Borgmesterens justitsråd Birchs omhu anbefales denne sag dersom vedkommende ikke følger dette vink.

(Politivennen nr. 714, Løverdagen den 5te September 1829, s. 573-576).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar