08 juni 2016

Mere om Ilden paa Nørrebroes Theater.

I Kjøbenhavns Morgenpost fra 9. april læser man om denne ild. Men da der ikke er nævnt nogen anden end hr. Weiss af dem som bidrog til dens slukning, så tager vi tilstedeværende tømmersvende som havde rejsegilde lige overfor på hr. boghandler Steens bygning, os den frihed at bekendtgøre at det var os som opdagede ilden, og at vi var de første der gik ind på teatret og nedslog noget som brændte på gulvet. Men da kun den ene og sidste dør på teatret var blevet åbnet og vi ikke så os i stand til at redde os selv, gik vi den samme vej tilbage igen hvor vi da mødte hr. Weiss som vi spurgte om vi eftersom der ingen nøgle var, måtte brække de døre der var nærmest ilden op. Hvilket blev tilladt os. 

Imidlertid gik hr. Weiss, en af os, snedkermester og en trykkersvend, lige overfor efter sprøjten, og da vi endnu på grund af den tykke røg ikke kunne se nogen betydelig ild, nedslog vi skillerummet mellem teateret og orkestret, gik ned i kælderen hvor den største fare var og anbragte strålen så længe der var ild at se. Da vi trængte os tilbage igen, stod hr. Weiss oven på gulvet hvor der endnu var ild, og forlangte strålen som vi overleverede ham. Vi undersøgte nu overalt om der noget steds skulle være ild, men da vi var overbevist om at al ild var slukket, forlod vi stedet efter at hr. brandmajor og ridder West havde tilladt os at gå. Visselig havde der ingen redning været for huset, når vi og de mennesker som hjalp os, ikke havde været til stede.

I Politivennen er angivet at ilden varede 5 minutter. Men dette må berigtiges, for den varede fra kl. 1 til kl. halv tre.


C. G. Taabe, P. Mathiesen, C. F. Taube, P. S. Tranberg.

(Politivennen nr. 698, Løverdagen den 16de Maj 1829, s. 312-314)


Redacteurens Anmærkning


Artikler i denne serie: nr. 694, 18. april 1829698, 16. april 1829 og nr. 699, 23. maj 1829.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar