(Fra en militær-og borgerven).
Af hvilken grund lader marketenderne i de militære kaserner sig betale 2 mark for potten af dansk brændevin da man hos stadens brændevinsbrændere kun betaler 24 skilling? - Det kan vel antages at marketenderne i tøndevis heller ikke giver mere end 24 skilling potten, godt og vel om så meget. Og 8 skilling i ren avance for at tappe en pot brændevin - er dog virkelig enenorm fortjeneste. Det er 11 rigsbankdaler 2 mark pr. tønden. Og da nogle marketendere ugentlig sælger 7 til 13 tønder, så er det så nemt som ugentligt at vinde en terne i lotteriet på 80 indtil 150 rigsbankdaler. - Tjener brændevinsbrænderne lige så klækkeligt, så var det artigt nok at vide hvorfor årligt af dette laug en halv snes stykker går bag af dansen.
I Stokhuset for eksempel bestemmer en kommission marketendernes arbejdsløn for at måle eller udskænke en pot brændevin til 4 skilling, hvilken også synes passende for et så let arbejde. Og denne kommissionsbestemmelse sker hver måned. - Hvorfor sættes der ikke lignende kommissioner og bestemmelser for marketenderne i kasernerne og i Kastellet?
Endeligt var det at ønske om det blev en almindelig vedtægt hos de herrer brændevinsbrændere ligesom det er sket på Store Kongensgade og nogle andre steder, af og til offentligt at bekendtgøre priserne på deres varer, da disse efter priserne på sæden falder og stiger ligesom kursen. Almenheden vidste da prisen og man havde ingen grund til at mistænke sit bud når det snart giver 2 mark, snart 28 skilling, og snart kun 24 skilling for potten af brændevin af lige kvalitet, alt efter de forskellige sælgeres afvigende priser.
(Politivennen nr. 818, Løverdagen den 3die September 1831, s. 619-620)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar