16 november 2016

Bøn til Directionen for Badeanstalten ved Rysensteens Bastion.

Den ærede direktion har unægteligt gjort sig meget fortjent af Københavns indbyggere ved denne bekvemme og smagfuldt indrettede badeanstalt. Dog forefindes der endnu noget ved samme som kunne trænge til forbedring, hvilket man også er overbevist om at direktionen vil iværksætte.

Indsenderen var vidne til at en svømmer blev drevet ind under flydebroen
 af strømmen. Til lykke var han kunsten så mægtig at han kunne fortsætte vejen til den anden side af broen. For en mindre duelig svømmer ville det derimod i sandhed have været forbundet med megen vanskelighed at redde, da han let kunne være blevet liggende skjult mellem bjælkerne.

Det er derfor vores bøn at den ærede direktion for at afvende en ulykke som herved let kunne afstedkommes, vil lade et net anbringe foran broen til bunden af vandet, således som der skal være på Gammelholm.

En anden bøn har vi at frembære fra de stakkels damer der i hele timer må vente inden de kan komme i badet. Vi beder derfor at flere kamre må blive indrettet for dem. Direktionen vil vist nok derved forøge indtægten ikke ubetydeligt og gøre sig det smukke køn meget forbundet.


En tredje bøn er fra alle dem der i sommerens hede så hyppigt frekventerer badeanstalten. Disse gæster der netop ved hyppigheden af deres besøg virkelig føler det trykkende i udgiften, udbeder sig af den ærede direktion at prisen må blive lettet når man tager et vist antal billetter på en gang. Hvad der herved vil tabes, oprettedes vist nok igen derved at mange endnu hyppigere ville indfinde sig. 


(Politivennen nr. 968, Løverdagen den 19de Juli 1834, s. 513-515) 


Redacteurens Anmærkning

Badeanstalten var på det tidspunkt umådelig populær, hvis man skal tro en notits i Kjøbenhavnsposten, 2. august 1834:
Den herværende Søbadeanstalt er i Sommer, som en Følge af den saa længe vedvarende ualmindelige Varme, bleven saa stærkt freqventeret, at Antallet af de udlagte Strømbadekamre er befundet utilstrækkeligt, og Directionen har seet sig foranlediget til at lade lægge endeel nye i en dertil indrettet særskilt Bygning midtstrøms ved Stakkaterne. For ogsaa at sørge for de talrige Badegjæsters Underholdning, finder nu om Aftenen Harmonimusik Sted i den til Hovedbygningen stødende Have. Adgangen til denne, der tilforn har været afsondret for Badegjæserne af hvert Kjøn for sig, er nu bleven fælleds for Damer og Cavalerer, saa at den afgiver en rummeligere og behageligere Promenade.
I Kiøbenhavnsposten, 14. april 1835 kunne man læse klager over trængslen ved badeanstalten: 
Önske om en ny, eller filial-Badeanstalt.
Enhver, der i afvigte Sommer besøgte Badeanstalten ved Langebro, følte vistnok Trangen til en mere udvidet Indretning, da man som oftest maatte vente længe for at erholde et Afklædningsværelse. Som jeg hører var dette endnu mere Tilfældet paa Fruentimmersiden; og dog bleve vistnok mange borte af Frygt for at komme til at anvende 3-4 Timer, naar de kun havde 1-2 til deres Dispotion. Den Trang, der viste sig for Badning, saaes ligeledes tydelig deri, at de Beboere af Strandveien, som havde Badehuse, idelig vare overhænge af Anmodninger om Tilladelse til at benytte disse, selv af Folk, der boede i Byen. Alt dette antyder noksom, at Anlægget af endnu en Badeanstalt vare ønskeligt. Disse Betragtinger fladt mig ind ved at see "gamle østre Kalkværk" annonceret til Bortforpagtning. Saavidt vides ere Interessenterne ikke uvillige til at sælge det egentlige Kalkværk tilligemed et stort Stykke Forstrand. - Her findes næsten alle de Fordele samlede, som man kunde ønske til en Badeanstalts Indretning. Reent og klart Vand med den Beskvulpen af Bølgerne, der er ssaa gavnlig for de Badende; en temmelig reen Sandbund og Dybde nok for Svømmere. Dertil kommer, at det foranliggende Stykke Jord let lod sig omdanne til et smukt Haveanlæg, der, med de smukke Udsigter over Sundet, vistnok ikke vilde bidrage lidet ttil at tiltrække Badegjæster. Man vil maaske indvende mig: det er for langt fra Byen. - For den halve Deel af Byen idetmindste vilde det, Veien lagt igjennem Citadellet, ikke være længere end den nuværende, og saa er dertil det større Stykke af Veien en yndig Spadseretour der allerede er meget besøgt. Bevilling til et saadant Anlæg kunde saameget lettere erholdes, som jeg troer, at en af Interessenterne allerede i flere Aar har havt en saadan, som han dog ikke synes at ville gjøre noget Brug af. - Dette har jeg troet at burde gjøre opmærksom paa; det være sig, at det stemmede med Octroien for Badeanstalten ved Langebro at anlægge en saadan Filialindretning, eller at een eller flere formuende Mænd vilde prøve et saadant Foretagende.
En ivrig Badegjæst.
Noget skete, som det fremgår af Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 10. juni 1836:
Den nye Strömbade-Anstalt ved Langebro
Söndagen den 12te Juni aabnes den nye Strömbade-Anstalt ved Langebro, beliggende paa samme Sted hvor forhen de gamle Badehuse have været henlagt.
Kjöbenhavn den 11t Juni 1836. Ærbödigst: H. Petersen. 
Badeanstalten var ikke identisk med den Rysensteenske, og blev beskrevet i Kiøbenhavnsposten den 28. juli 1836. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar