29 december 2016

Om Frederiksberg Sogns Fattigvæsen og dets Regnskab.

Ved i disse dage at læse i aviserne et avertissement til påmindelse for Frederiksberg Sogns beboere om at indbetale bidrag (pålæg) til fattigkassen, kom indsenderen i tanke om at for flere år siden averteredes årligt i aviserne når sognets fattigvæsens regnskab i nogen tid var henlagt til enhvers eftersyn. Denne foranstaltning som var meget rosværdig og ikke alene stemte med nutidens fordringer, men også til dels med reglementet for fattigvæsnets indretning og bestyrelse på landet i Danmark, er ophørt med regnskabet for året 1832. 

Dette reglements § 38 bestemmer nemlig blandt andet, at præsten lader ved oldermand eller brandfoged i sognet besørge en afskrift af forsørgelsesplanen (for det kommende år) ombragt til bekendtgørelse for samtlige distriktets beboere, så at disse kan få lejlighed til at erklære om de for deres vedkommende måtte have noget mod planen og den i samme gjorte ligning at erindre. Men da ingen sådan bekendtgørelse for sognets samtlige beboere hidtil er sket, kan vel offentlig fremlæggelse af hvert årsregnskab såvel som at ligningen nogenlunde antages at svare dertil. 

Man kan ikke indse hvad grund der er ophørt med det, skønt kun summariske, regnskabs fremlæggelse. For at som rygtet siger, så godt som ingen umagede sig for at efterse samme, er vel ikke grunden. Dette beviser kun for det første til ære for sognekommissionen at ingen nærede tanke om at den handlede anderledes end det sig hør og bør med denne del af dens næstes gods som dette reglement har givet den en så fuld myndighed til at afkræve ham for dermed at understøtte den trængende. Og for det andet, at en stor del af Frederiksbergs Sogns grundejere og beboere er ligeglade i henseende med det, som angår kommunevæsnet *).

Men da det for nyligt er foretaget en reform, og det en grundreforrm, i forsørgelsesmåden for fattiglemmerne i sognet, og da få kender den nye forsørgelsesmåde, finder indsenderen dog endnu mere grund til at anmode kommissionen om for fremtiden at bekendtgøre de årlige regnskaber ved trykken, og at det først udkommende regnskab måtte ledsages af en tydelig fremstilling af den nye forsørgelsesmåde osv., samt af en oversigt over fattigvæsenets tilstand i de seneste år, tilligemed fuldstændigt regnskab, hvortil således ligningen nødvendig hører, dateret fra reformens indførelse og at sådant uafbrudt fortsættes i de følgende år.

*) Dette være sagt med al respekt for de mange hæderlige mænd, som bebor dette sogn og har vigtige embeder i staden, men disse har også kun søgt derhen for at drage frisk luft, og udhviler efter anstrengende forretninger.

(Politivennen nr. 1039, Løverdagen den 28de November 1835, s. 790-792).


Redacteurens Anmærkning.

Denne artikel indgik i en længere redegørelse fra sogneforstander Plockrose som følte sig forfulgt af Politivennen. Se baggrundsartikel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar