Reisende, som forrige Onsdag og Torsdag forlode Kbn., kunne ikke noksom beskrive Virksomheden hvormed Forsvarsanstalterne drives der; Landevejene i Siæland fandt de opfyldte Dag og Nat med Landeværn, Reisende og Retourheste. Foermandsvogne vare høst vanskelige at faae, dog gjorde vedkommende Anstalter ved Hjelp af Bønder og andre paa Landet boende. I Nyborg og Korsøer var fuldpakker af Reisende. Baade nogle Smakker paa Beltet og mellem Aarhus og Kallundborg vare visiterede af engelske Skibe, skjøndt man dog ej veed nogen er standsset eller opbragt. Stafetter gaae og komme daglig og langs den østerjydske Kyst er Landværn og Kystmilice alt opstillet. Reserverne møde ved Depoerne. Banerne ere rejste, for at tændes, naar Faren er paa sit Højeste. Den danske Nation er vaagen som hiin 2den April og vil ikke uhævnet taale Vold og Uret. Saa tungt det og maae være for den fredelskende Agerdyrker, der nu maae forlade sin uhøstede Mark, der i Aar spaaede saa rig Høst; saa stort er det Haab der næres i den danske Mands Bryst, at ogsaa dette Uverj kan Alherren afvende, og hvad der ej afvendes, kan forened Kraft, Mod og Dansk Aan og Fædrelandskjerlighed afværge og mildne. Det Skee!!! Baade i Mandags Efterm. Kl. 5, og i Tirsdags Form. fra 9 til 12 i Onsdags Kl. 9 Form og i Dag ved Kl. 4 Morgen her er i Viborg hørt en fjern og stærk Kanonade, som man ikke endnu har kundet faae at vide hvor er forefaldet, 1ste og 3die jydske Regiment og Dragonregimentet fra Horsens ere lykkelig komne over til Sjæland.
(Den Kongelige privilegerede Viborger Samler, torsdag 20. august 1807)
20. august andet udfald mod englændernes batteri ved Svanemøllen.
Stemnningen hos Stadens Forsvarere er fortræffelig. I denne Anledning være det Udgiveren tilladet at anføre følgende: Da en talrig Flaade af Engelskee i Søndags Aftes kom trækkende op Syd fra for Drogden, saa at den kunde sees fra Langelinie, hvor Udg. var posteret, var det ham ikkemuligt at faae sit Mandskab ud af den Mening, at hver en af disse henimod 100 Sejlere var et Linieskilb, men desuagtet brændte enhver af Længsel efter at komme til at opvarte dem med vore 150 pundige Bomber. Det samme var ønsket overalt paa hele Batteriet. - Lord Cathcart, der er overgeneral for den fjendtlige Landmagt, ligger ikke paa Frederiksberg, men en Gen. Finch med nogle Tropper. Slottet er imidlertid ikke taget i Beboelse, og man seer aldrig Lys brænde der om Aftenen.
Igaar Eftermiddags krydsede omtrent 70 Sejlere af den ved Vebek liggende Førselsflaade syd ud ad Flinterenden. - Mange af de Heste, der førtes med de tydsk engelske Skibe fra Pommern bleve kastede overbord undervejs.
(Dagen, fredag 21. august 1807, bl.a. med en beretning af udgiveren selv, K. H. Seidelin)
Frederiksberg Bye er en af dem, der især kunne siges at have havt Deel i Krigen. Saalænge til noget Fuldstændigt vil kunne leveres om denne Byes Skjebne, bemærkes her 3de Proklamationer, som der Tid efter anden udstædedes af Fjenden. I den første af 20. August loves alle fredelige og rolige Indvaanere al muelig Beskyttelse; men hvosomhelst, der findes at have huset danske forklædte Soldater, eller opdages at have givet Efterretninger til Kjøbenhavn, trues med at straffes paa Livet og hans Huus ødelægges. Alle Vaaben og Krigssager skulde strax afleveres, og fyrede Nogen paa Engelske Tropper, skulde han øieblikkelig hænges og hans Huus brændes. Under 21 Aug. tillodes det Indvaanerne at fortsætttes deres Høst under de Engelske Troppers Beskyttelse. I den 3die af 25 Aug. advaredes udenbyes Indlogerende fra at holde Levnetsmidler i overdreven Priis. "Deslige indtrængte Omløbere - hedder det endelig - skulle ligeledes have villet anføre opmuntre engelske Soldater til at begaae Uordener hos Indvaanerne. Hvo som overbevises om saadant nedrigt Niddingsværk straffes som den, der selv begaaer Ran, alt efter Krigslovene. - Efter Gen Lieuten. Ridder og Baron Sir George Ludlows Ordre. Undertegnet Harullos, Gen Adjutant."
(Om dagene 20., 21. og 25. august): Fyens Stifts Kongelig allene privilegerede Adresse-Avis og Avertissements-Tidende, 23. oktober 1807)
Hs. K. H. Kronprindsen har fra Hovedqvarteret i Kiel den 20de August udstædt efterstaaende Proklamation "til Kongens tro Undersaatter i Sjelland, Møen, Falster og Laaland! Landsmænd, Jeg opfordrer Eder til at gribe til Vaaben mod en Fiende, der ikke allene overfalder Eder voldsom, men endog nærmede sig Eders fredelige Kyster under Venskabs Maske. Erindrer at i nedstamme fra Forfædre, der gjorde sig udødelige ved Mod og Enighed. Konge! Arne! og Fædreland! dette være Eders Løsen og Intet er umuligt. Velan! griber til Vaaben, forsamler Eder under Dannerkongens Faner og fordriver Alt, thi Intet kan modstaae Eder. Mn eneste Kummer er, at jeg ikke i nærværende Øjeblik kan fægte i Eders Spidse.
Frederik, Kronprinds.
(Om 20. august: Kongelig allernaadigst privilegerte Ribe Stifts Adresse-Avis, 31. august 1807)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar