14 april 2020

Færgebaad kæntret - druknet. (Efterskrift til Politivennen)

Ulykkelig Hændelse. Fra Thisted hedder det i Byens Av. af 1ste dS.: I Torsdags indtraf den sørgelige Hændelse, at Færgebaaden fra Fæggesund sank med 10 Personer (6 Fruentimmer og 4 Mandfolk) der havde været over paa Morsøe til en Begravelse, og af de iværende Personer bleve desværre kun 3 reddede, nemlig Anders Smed fra Idasminde, og Peder Kolkjær fra Schieldsgaard, samt Færgekarlen Anders Bygs; en af de Forulykkede Færgekarlen Chr. Smeds døde Legeme blev ogsaa trukket op af Vandet. De Druknede ere Anders Smeds Kone og Datter, Peter Jensbyes Kone her fra Thisted med tvende Døttre, samt en Datter af Thomas Klit i Schjeldsgaard. Sandsynligviis vare de alle druknede, hvis ikke Baadfarer Christen Neergaard af Horer var kommen seilende i Nærheden af den sunkne Baad, hvor han med megen Anstrængelse og ved Hjælp af Mandskab og Passagerer bjergede ovennævnte trende Personer, dog først efter at de havde ligget i Vandet c. halvanden Times Tid, og holdt sig fast ved den sunkne Baad, og den ene Mand ved en Aare. Som Aarsag til denne ulykkelige Tildragelse, angiver Færgekarlen at Baaden var sprunget Læk; en af de Reddede siger, at Baaden gik under agter, hvilket muligen ogsaa kan være foraarsaget ved den heftige Strøm der løb øster paa imod Baaden, og derved frembragte nogen Søegang. - I en Beretning fra Morsøe, som idag er Redacteuren ihændekommet, hedder det: "Færgebaaden med de Forulykkede afgik i Middagsstunden i Magsveir, men da de kom nogle faa Favne fra Land dreiede Vinden om mod Strømmen, hvorved der opstod en svær Søegang og da Baaden var overladet og saaledes laa usædvanlig lavt paa Vandet, fyldtes den ved en Bølge og kæntrede. Gaardmanden og det unge Menneske kom op paa Kjølen af Baaden og den ene Færgekarl fik fat paa en Aare, og drev saaledes om paa Fjorden i 3 Timer inden de bleve reddede. De 6 Fruentimmer, der skylledes bort fra Baaden, saaes lange at drive om paa Vandet; men omsider sank den Ene efter den Anden for Faderens og Broderens Øine. Ulykkeligviis skeete Kæntringen lige i Middagsstunden, da intet Menneske var paa Marken, og der saaledes ikke fra Land kunde ydes nogen Hjælp." - Skulde man kunne tænke sig det som muligt, at Færgebaaden ikke havde været i forsvarlig Tilstand, da var det ønskeligt at dette maatte undersøges; thi flere hundrede Mennesker færges deroppe mellem Aar og Dag, og det gjælder jo her Menneskers Liv ! 

Det er ellers en tung Skjæbne, der er rammet den Mand paa Morsøe, Anders Klit, hos hvem Begravelsen var, og som havde mistet sin Kone paa en temmelig uventet Maade kort for, og nu igjen tabte tvende Søstre nemlig de druknede Anders Smeds Kone og Peder Jensbyes Kone - og Svogeren Anders Smed er tilmed saa farlig syg at man frygter for hans Liv!

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 6. juni 1844).

Artiklen var en gengivelse fra Thisted Kongelig allernaadigst privilegerede Amtsavis og Avertissementstidende, eller Den nordcimbriske Tilskuer 1. juni 1844.

Ingen blev draget til ansvar for ulykken der som angivet formentlig skyldtes stærk strøm og heftige vindstød.

Den 8. juli 1844 kunne "Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling" meddele at de 6 druknede fruentimmer nu alle var drevet i land og begravede.

Ulykken er behandlet i Historisk Årbog for Thy 1988: G. Møller Frederiksen: Drukneulykken på Feggesund i 1844.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar