15 marts 2020

Ildebrand på Holms Plads. (Efterskrift til Politivennen)

Henimod Kl. 10 iaftes udbrød Ildløs i et Skibsinventariihuus paa den saakaldte Holms Plads ved Enden af Strandgaden og bag ved Frederiks Kirke paa Christianshavn. Da omgivelserne bestode af let fængende og brændbare Bestanddele, udbredte Ilden sig meget hurtigt og stærkt, saa at flere Materialhuse og Pakhuse deels brændte aldeles af, deels bleve ødelagte eller beskadigede, inden det lykkedes at blive Herre over Ilden, mellem Kl. 2 og 3 imorges. Huset Jacob Holm & Sønner samt flere andre af vore driftigste Handlende, der havde Varer paa Pladsen, skulle have lidt ikke ringe Tab saavel formedelst det opbrændte og ødelagte Skibstømmer og Materialier som formedelst Tabet af en Deel nylig arriverede transatlantiske Varer. Heldigviis dæmpedes Ilden endnu i et større Materialhuus, inden den naaede et umiddelbart dertil stødende stort Pakhuus. Af Brandcorpsets Personale ere 4 komne til Skade. Ligesom denne Ildebrand er den betydeligste, der i mange Aar har hjemsøgt vor By, saaledes forefaldt efter Øienvidners Beretning ogsaa derunder flere Scener, som mindede om Hamborgs Brand, f. Ex. at Sprøitefolkene ikke blot vederqvægede sig ved Indholdet af ituslagne Oxehoveder, men ogsaa bøde Sluffekudskene Qvantiteter deraf efter Behag i Brandspande. Ilden skal, efter hvad vi have hørt yttre, hidrøre fra en Sjouer eller Matros, som skal være falden i Søvn paa et Loft med tændt Lys eller Pibe, og som skal være funden i en ynkelig forbrændt Tilstand.

(Kjøbenhavnsposten den 21. juni 1843)

Det er usikkert hvad der menes med sluffekuske. Muligvis er det et norsk ord for en vogn med meder under. Med et oksehoved menes en beholder til ca. 282 liter. 

Christianskirken (dengang kaldet Frederiks Kirke), og bag denne pakhuse som måske kan give et indtryk af hvordan kvarteret kan have set ud. (Foto: Erik Nicolaisen Høy).

Af de i Tirsdags ved Ildebranden Qvæstede, hvis Antal har været større end det af os igaar angivne, ere to Døde. - Med Hensyn til den Fare, hvormed denne Brand har truet en stor Deel af Christianshavn, ved Muligheden af at Ilden kunne have forplantet sig til det temmeligt nærliggende Laboratorium, hvor der skal have været oplagt en Krudtmasse paa vel henimod nogle og tyve Centner, som under Branden blev bortskaffet, meden tillige alt anvendtes til at forebygge en Antændelse af Bygningerne, tør man maaskee haabe, at dette Tilfælde maa blive en tilstrækkelig Advarsel for Vedkommende mod deslige Krudoplag indenfor Stadens Volde, hvorpaa den offenlige Opmærksomhed allerede oftere har været henledet. Vel er Kjøbenhavn endnu en Fæstning, men tillige en stor, tætbefolket By, i hvilken der under en dyb Fred i det mindste vist ikke behøvedes at opdynges sligt Ulykke truende Stof i saa stor Qvantitet paa eet Sted, medens Oppevarelsen deraf uden al Fare ligesaa godt kunde finde Sted i Krudtaarne udenfor Byen.

(Kjøbenhavnsposten 22. juli 1843)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar