21 marts 2020

Limensgade Actieselskab. Februar-Juni 1843. (4), (Efterskrift til Politivennen)

Limensqade. Skjøndt Limensgade-Actieselskabet i den senere Tid ikke er blevet meget omtalt, da Folk naturligviis ved den uheldige Stjerne, der hvilede over det, vare blevne kjede af denne Sag, have Naboerne omkring Limensgade dog nu og da røbet særdeles Interesse for i at faae Oplysning om der virkelig skulde være noget i, at Herr polyt. Cand. Hammer atter skulde blive Bestyrer, en Formening, de vel selv ansaae for utænkelig, men som de dog frygtede for skulde blive stadfæstet, fordi de ansaae det at være forbundet med næsten uovervindelige Vanskeligheder at faae Herr Hammer til at renoncere paa Limensgaden og Privilegiet uden Opoffrelser, der oversteg Selskabets Kræfter.

I Anledning heraf er det, vi give os den Ære at meddele de bornholmske Actionairer og Enhver, der føler Interesse for dette Anlæg og for vor Ø, at Fabriken kommer igang, at Herr Hammer ingen Hindringer lægger iveien for Tilskjødningen af Limensgade og Privilegiers Overdragelse og at der, ifølge en os ihændekommet Attest fra Domaine-Expeditionscontoiret, er til Rentekammeret indkommet en Ansøgning om, at bemeldte Limensgade maatte overdrages til Selskabet.

Forinden højeste Resolution er indløben, denne Gjenstand betræffende, kan Intet foretages; men længe vil der ikke vare efter dens Modtagelse, al vi høre glædeligt Nyt om dette Fabrikanlægs Fremme under en, saa haabe vi, langt mere simplificeret og oeconomisk Bestyrelse, og Limensgadens Naboer kunne da vente at faae lidt Glæde for de mange Ubehageligheder, den foregaaende Tid maatte have foranlediget.

(Bornholms Kongelig privilegeret Avertissements-Tidende 21. februar 1843)


- Mandagen den 19de Juni om Eftermiddagen Kl. 3 have flere Actionairer i Limensgade Actieselskabet besluttet at samles i et privat Møde paa Limensgaden for at tale med Hr. Carlsund og af ham lade sig underrette om hele det detaillerede og motiverede Forslag til Fabrikens vordende Drift,, hvilket af Hr. Carlsund er oversendt Bestyrelsen. Denne Sammenkomst er nu saa meget mere nødvendig, som de bornholmske Actionairer ere aldeles uvidende om Alt og som de faa høiligen føle sig straffede i deres billige Forventning om, at Generalforsamlingen 24de Juni holdtes paa Limensgade. Ville de lade deres Actier repræsentere i Kjøbenhavn eller ikke? Er det ikke nødvendigt i Selskabets sande Interesse? Skal Bestyrelsen være i Kjøbenhavn? Er det under alle Omstændigheder ikke nødvendigt, at Hr. Carlsund reiste over og ved sin personlige Nærværelse løste og afgjorde mange vigtige Spørgsmaal, hvorom der ellers kan blive skrevet i det Uendelige?

(Bornholms Kongelig privilegeret Avertissements-Tidende 16. juni 1843)


Limensgade Actieselskab. Den 24de Juni 1643 afholdtes Generalforsamling i Actieselskabet til Benyttelse af Limensgadens og Omegnens Mineralier, hvorved 106 Actier, som eiedes paa Bornholm, og 140, som eiedes udenfor Bornholm, repræsenteredes.

Af Bestyrelsen, der paa Generalforsamlingen den 27de October 1842 var valgt for med uindskrænket Myndighed at ordne alle Selskabets "Anliggender, meddeeltes Actionairerne; at der var draget Omsorg for, at den contante Beholdning af Selskabets Capital forrentedes med 4 pCt.; at der var erhvervet en kongelig Resolution af 20de Marts for at det til Cand. Hammer udstedte Skjøde paa Limensgaden maa forblive i Kraft, naar det godtgjøres, at Fabriken er sat i behørig Drift forinden 1ste Januar 1845, samt at Candidat Hammer med denne Betingelse maa overdrage Ejendommen til Selskabet, hvilket var skeet ved Skjøde dateret Oldeslohe den 10de Juni 1843; at paa en indgaaet Ansøgning om Eneretsprivilegium i 5 Aar regnet fra 1ste Januar 1843 endnu ikke var faldet nogen Resolution; at der i April Maaned var afsluttet Contract med Hr. F. C. Wodichow som Fabrikbestyrer, samt med Hr. I. F. Carlsund fra Sverrig om at angive Planen til Fadrikanlægget, og at assistere ved samme samt ved Alunsfabrikationen m. m. i de første 2 Aar; at Arbeidet siden Slutningen af Mai Maaned efter en af Bestyrelsen sanktioneret Plan tildeels med 8 ved Alunsfabrikationen tilvante svenske Arbeidere, der tillige ere Haandværkere, er i fuld Gang; samt at Selskabets Midler i Forening med de resterende Actieindskud efter det forfattede Overslag maatte ansees tilstrækkelige for at realisere Planen.

Forsamlingen vedtog derefter eenstemmigt efter Bestyrelsens Indstilling: at Overbestyrelsen af Selskabets Anliggender paa ny overdrages trende Actionairer med samme Myndighed som hidindtil; at deres Functionstid skal være omtrent 1 Aar; at den senest i Begyndelsen af August Maaned 1844 skal sammenkalde en Generalforsamling, paa hvilken bliver at fremlægge Beretning om Selskabets Virksomhed, Afgjørelse af Sagerne med Cand. Hammer og Kjøbmand Balle og Extract af Regnskabet til ultimo Juni 1844 samt Statuter - at den bemyndiges til at indkalde de resterende 2de Actieindskud a 10 Rbd. pr. Actie hver Gang, samt at udstede Aktiebrevene ; og endelig berettiges til at beregne sig en passende Godtgjørelse for sit Arbeide, dog med et billigt Hensyn til Selskabets pecuniaire Kræfter.

Efterat disse Bestemmelser vare tagne gik Forsamlingen over til Valg af Bestyrelsen, og gjenvalgtes Grosserer Georg Pedersen og Capitain A. Stæger, hver med 107 Stemmer, og Fabriker E. R. Grove med 101 Stemmer.

Uagtet Generalforsamlingen havde antaget, at Producenten af en Generalfuldmagt fra Actionairerne paa Bornholm ikke var berettiget til at udstede Fuldmagt til 5 andre Mødende, hver med 15 Stemmer, bleve dog disses Stemmesedler særskilt modtagne, og befandtes samtlige Stemmer at være givne den gjenvalgte Bestyrelse.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 26. juni 1843).


Det lykkedes for den nye bestyrelse at få forlænget fristen for fabrikkens igangsættelse til 1. januar 1845. Hammers forsøg på at bevare eneretten på fabrikationen mislykkedes, og 27. august 1844 blev det givet til aktieselskabet, på betingelse af at driften var sat i gang inden udgangen af 1844. 

Bestyrelsen valgte nu kontoristen Fritz Christian Wodschou som fabrikmester. 
Limensgadeværket stod færdigt i sommeren 1844, med forventet start omkring Sankt Hans. Men en større produktion og afsætning kom aldrig i gang. På generalforsamlingen juni 1845 blev konstateret alvorlige økonomiske vanskeligheder. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar