Om Sædelighedstilstanden i Kjøbenhavn og det Hele Danmark. Directeur Sagers Afhandling om de utilladelige ægteskabelige Forbindelser i den kjøbenhavnske Almue klasse (S. Dansk Ugeskrift Nr. 26) har foranlediget flere sagkyndige Forfattere til at yttre sig over denne Sag (S. Ugeskr. Nr. 33-42 44-46-48). Red. af den "Berl. Tid." har flere Gange afhandlet denne Gjenstand, især med Hensyn til de uægte Fødsler, og i sin udførlige Anmeldelse af det Statistiske Tabelværk over Folkemængden i Danmark og Hertugdommene *) søgt at godtgjøre, at den Paastand, "at der forholdsviis fødes flere uægte Børn i Danmark end i de fleste andre Lande", var ugrundet; ligesom han ogsaa har viist, at det i det Hele er megen Tvivl underkastet, om det blotte større eller mindre Antal af uægte Fødsler er en rigtig Maalestok for et Folks Sædelighed. Han har ogsaa i saa Henseende anført forskjellige vigtige Forfatteres Anskuelser, som dele hans Mening. Saaledes har nu atter en af de seneste tydske Forfattere, som har skrevet over Populationen, Professor C b. Bernoulli i Basel, i sin "Handbuch der Populationistik" udtalt sig om de uægte Fødsler.
"Ustridigen maa Slappelsen af de moralske Grundsætninger ikke bidrage lidet til Forøgelsen af uægte Fødsler, men desuagtet kan Forholdet af disse til de ægte ikke ubetinget betragtes som Maalestok for et Folks Moralitet, ogsaa blot med Hensyn til Kjønnenes Omgang, eller deres Forøgelse ansees for et uomstødeligt Beviis paa sædelig Fordærvelse.
Thi om end enhver uægte Fødsel vidner om en utilladelig og usædelig Handling, saa beviser dog Ikke tilværelsen af saadanne Fødsler ikke en større Afholdenhed. Prostitutionen er, om end ikke aldeles ufrugtbar, dog, som bekjendt, kuns lidet frugtbar, og de Lastefulde vide ofte allersnarest at forebygge Følgerne af deres utugtige Levnet. Og hvo vil negte, at der kan finde Utugt Sted ogsaa i den ægteskabelige Omgang og at ikke mange saakaldte ægte Fødsler hidrører fra endnu større Forseelser?
Men især bør tages Hensyn til hvor mange Børn der bliver fødte som uægte alene paa Grund af særegne Hindringer. Uden at afgjøre hvorvidt Love, som forhindre Ægteskab, maatte være hensigtsmæssige, maa man dog stedse betænke, at det nominelle Antal af uægte Fødsler forøges langt mere derved, end det reelle, ligesom overhovedet kun den mindste Deel af disse Børn høre til de egentlige Bastarder. Mangen en Vielse udebliver vel ogsaa kun fordi den medfører unyttige Omkostninger, eller, hvor den kun betragtes som en borgerlig Ret, fordi den ansees for uvæsentlig.
Men saa lidt som nu de uægte Børns proportionelle Antal kan gjælde som Maalestok for Sædeligheden, er dog et betydeligt Antal af saadanne Børn i mange Henseender et stort Onde. Den uden Undtagelse gjældende Kjendsgjerning, at Dødeligheden er langt større blandt de Uægte, og at der forekommer langt flere Dødfødte blandt disse, viser noksom, hvor meget ugunstigere deres Stilling er ligefra Undfangelsen af. Hvo kan negte, at Opdragelsen vanskeliggjøres langt mere? At en Classe Mennesker, som ved faa eller ingen Familiebaand ere knyttede til Samfundet, have Lidet eller Intet at arve - kunne være Staten ligegyldige? Unegteligt ere de fleste Hittebørn uægte, hvilket allerede viser, hvorledes Mødrene i Regelen kunne sørge for disse Børn. Det er udenfor al Tvivl, at færre Uægte opnaae den modnere Alder, at mange Flere af dem blive elendige og desaarsag Forbrydere. Den uægte Fødsel er derfor i og for sig et Onde for Mennesket, og Staten bør sørge for at formindske saadanne Fødsler og omhyggeligt efterforske de Forhold, som maa ansees at befordre Forøgelsen.
Allerede i dette Øiemeed vilde der udkræves speciellere statistiske Data, end de hidtil brugelige Fødelister; man burde navnlig indhente Underretning om, hvor mange Børn der fødes af Mødre, som ikke kunne angive nogen Barnefader; hvor mange der ere blevne anerkjendte af Fædrene; hvor mange der hidrøre fra saakaldte naturlige Ægteskaber, eller fra Forældre, som ulovligen leve sammen.
Dernæst Antallet paa dem, som legitimeres ved senere Ægteskab.
Fremdeles vilde det være ønskeligt, om Moderens Alder og Stand anførtes, om Barnet er hendes første eller andet uægte Barn o. s. v.
Ligeledes burde man alene som hidtil søge at beregne de uægte Fødslers Forhold til de ægte eller Fødslerne overhovedet, men tillige endnu andre Forhold. Hoffmann giver ogsaa i sin interessante Afhandling om det ulige Forhold mellem de uægte Fødsler i de forskjellige Dele af den preussiske Stat Forholdet til Folkemængden Fortrinet; men det vilde være endnu hensigtsmæssigere at udfinde Forholdet til den qvindelige Befolkning fra 18 til 45 Aar og især til den ugivte af denne Alder.
Disse Bemærkninger ere i alle Henseender ogsaa anvendelige paa vort Land.
(Fortsættes.)
*) Maanedsskrift for Litteratur 9de Aargang. (18 Bind. S. 295 ff.)
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 2. marts 1843)
Om Sædelighedstilstanden i Kjøbenhavn og det hele Danmark.
(Fortsat.) . . At de i Gaar af Professor Bernouilli citerede Ord i alle Henseender ogsaa er anvendelig paa vort Land, er unegteligt. Følgende Tal ville nærmere oplyse det.
Kjøbenhavns Befolkning var i Aaret
1787: 90,032.
1801: 100,975.
1834: 119,292.
1840: 120,819.
Men skjøndt Befolkningen i det her anførte halve Seculum har tiltaget omtrent med 30,000 Mennesker, eller nu er 1/3 større end den var for 50 Aar siden, saa ere dog de samtlige aarlige Fødsler ikke synderligt tiltagne, og langtfra i Forhold til den forøgede Folkemængde, og derhos ere de uægte Fødsler efterhaanden aftagne. Gjennemsnitsfødslerne i følgende Qvinqvennier vare:
1786-1790 aarligen 3135 deraf uægte 830
1791-1795 - 3288 - 870 *)
1796-1800 - 3289 - 875
1801-1805 - 3596 - 955
1806-1810 - 3516 - 881
1811-1815 - 3323 - 784
1816-1820 - 3250 - 744
1821-1825 - 3233 - 789
1826-1830 - 3410 - 788
1831-1835 - 3581 - 841
Vi maae dernæst tilføie, at Antallet af de aarligen indgaaede Ægteskaber ogsaa var større, da Staden talte 30,000 Indbyggere færre, end nu. ,
Følgende Oversigt vil nærmere godtgjøre dette.
Aar 1787-1791 indgangne Ægteskaber aarligen 991
- 1792-1796 - - - 896
- 1797-1800 - - - 1010
- 1801-1805 - - - 969
- 1816-1820 - - - 795
- 1826-1830 - - - 893
- 1831-1835 - - - 925
Veiledet af disse Talstørrelser, kommer man dog vel til det simple Spørgsmaal: er det troligt efter vort hele sociale Forhold, er det troligt, at de anførte Talresultater ere en Følge af en stor Afholdenhed, som er indtraadt hos Kjøbenhavns Beboere? Vil man altsaa slutte fra de uægte Fødsler alene til Sædelighedens Tilstand, da vise de anførte Talstørrelser, at denne Slutning er aldeles misledende.
Paa Landet eller uden for Kjøbenhavn ere Forholdene anderledes. I Decenniet
1801-1810 vare Fødslerne 27,955 og deraf uægte 1496
1826-1835 - - 34,870 - - 2716
Her har altsaa Antallet af de samtlige Fødsler og de uægte Fødsler tiltaget betydeligt; men vil man heraf slutte til en overhaandtagende moralsk Fordærvelse, saa bliver man atter misledet. I denne Anledning har Red. af denne Tidende i ommeldte Anmeldelse i Maanedskrift for Literatur bemærket følgende:
"Det er noksom bekjendt, at der paa Landet hos os bliver en stor Deel af de uægte Børn legitimeret, idet Faderen som oftest gifter sig med den Pige, med hvem han har avlet Barnet. Paa Tabellerne figurerer altsaa et stort Antal uægte Fødsler, uden at man derfor i Virkeligheden kan regne dem dertil; Moderen, Faderen, ja selv Bedsteforældrene drage ligesaa megen Omsorg for disse Børn, som om de vare fødte efter Ægtevielsen, og derfor ere disse Børn aldeles ikke skadeligt for Samfundet."
Også Millesmeyer bemærker i en Afhandling om uægte Fødsler, at det samme tildeels er Tilfældet i Tydskland.
(Fortsættes).
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 3. marts 1843).
Om Sædelighedstilstanden i Kjøbenhavn og det hele Danmark.
(Sluttet. see Rr. 57 og 58).
Af det Foregaaende har man erfaret, at, skjøndt Kjøbenhavns Befolkning i de sidste 50 Aar er blevet forøget med eller Hovedstaden nu har 30,000 flere Indbyggere end for 50 Aar siden, saa har dog baade Antallet af de ægteviede og Antallet af de uægte Fødsler aftaget. Muligt er det, at flere uægte Børn, der findes anførte som fødte paa Sjelland, høre egentligen til Kjøbenhavn, ligesom man paa den anden Side ogsaa kan antage, at i en ældre Periode for omtrent 30 Aar siden flere ugifte Fruentimmer fra Sjelland ere blevne indlagte paa Fødselsstiftelsen her, men alt dette kan ikke giøre Udslaget; Forskjellen er for stor, og det bliver et høist mærkeligt Phænomen, at de uægte Fødsler have aftaget ved Siden af de færre indgangne Ægteskaber, og ved en Folketiltagelse af 30,000. De Beviser, som man har anført for at godtgjøre sædelighedens slette Tilstand i Kjøbenhavn, have altsaa med Hensyn til Talstørrelse intet synderligt at betyde , og hvad Tilstanden udenfor Kjøbenhavn angaaer, da kan Antallet af de uægte Fødsler ikke afgive noget fyldestgjørende Beviis, naar man ikke tillige veed, hvor mange af de uægte Fødsler der senere blive legitimerede, og dette skeer nu i et langt betydeligere Omfang end i forrige Tider; thi Bondens Kaar ere bedre, og det er i flere Henseender lettere for ham at skaffe sig en bedre og især mere selvstændig Stilling. At Forandringen med Hensyn til den mindre Understøttelse, som Mødre nu faae for deres Børn fra Fødselsstiftelsen, skulde have bidraget til mindre Løsagtighed eller færre uægte Fødsler, dette kunne vi ikke antage, men hvad den lettere Anbringelse for Ammer har bidraget til Tilvæxten af uægte Fødsler paa Landet, især Sjelland, er et andet Spørgsmaal. Ofte blive under Ægteskabsløfte Fruentimmer forledede i den Forventning, at kunne faae en god Plads som Amme i Hovedstaden, hvor man kan samle sig et Par Hundrede Rigsbankdaler, en Sum som kunde lettere sætte dem i Stand til at etablere sig paa Landet; og i et saadant Tilfælde blive da naturligviis ogsaa Børnene legitimerede.
Forholdene have vel i flere Henseender forandret sig, men Fristelserne ere dog uforandrede, og Tillokkelserne ikke mindre, om de endog vise sig i andre Skikkelser; men den saakaldte fine Levemaade, som man nu sporer iblandt Almuen, eller den bedre Tone, som man mærker iblandt Ungdommen af denne Classe, deele paa Grund af en bedre Dannelse i Skolerne, men især paa Grund af den bedre Behandling, som den modtager i de Familier hvor den tjener, og det i det Hele i denne Henseende forandrede Forhold, har dog bidraget meget til en vis Grad af qvindelig Undseelse, og sikkerligen ogsaa til at Følgerne af Usædeligheden ikke vise sig paa den Maade som i ældre Tider. Red. af denne Tidende har ved en anden Lejlighed gjort opmærksom paa en Classe Fruentimmer, som først har dannet sig i de sidste 20 Aar, de Fruentimmer som gaae under Navn af Syjomfruer. Denne Classe er i Almindelighed Døttre af Almueclassen i Kjøbenhavn, deres Stilling og Forhold til de Familier, hvor de ere ansatte, gjør det nødvendigt for dem, at de maae antage en bedre Tone, og vise en bedre Opførsel, ligesom i det Hele deres nærmere Forbindelse med den qvindelige Deel af Familierne ogsaa bidrage til deres Dannelse.
Vel er denne Dannelse for en Deel kun udvortes, og vel kan man ikke nægte, at Pynte- og Forlystelsessyge er meget fremherskende hos denne Classe af Hovedstadens Fruentimmer, og at dette i flere Henseender er skadeligt og bidrager til Sædernes Fordærvelse; men med alt dette kræver dog disse Fruentimmers Stilling nu en bedre Opførsel, idet denne er forbunden med deres egen Interesse. Man kan heller ikke nægte at disse Fruentimmer ved deres forandrede Stilling have Indflydelse paa deres eget Hjem, bidrage meget til, at deres yngre Sødskende blive tilholdte til at søge bedre Skoler, og i det Hele virke paa deres Dannelse. Vi ville derfor ikke paastaae, at Sædelighedens Tilstand for Tiden er bedre end for 50 Aar siden, thi Udartelserne have taget en anden Retning, om de end ikke vise sig saa kjendeligen som før; men Tilstanden er sikkert heller ikke slettere end før, og paa ingen Maade her saa slet, som i andre Hovedstader. Tilstanden kunde imidlertid forbedre sig meget, naar de fornødne Reformer bleve indførte ved Almueskolerne, og der ei alene indførtes et strængere Tilsyn medens Børnene søge Skolen, men især naar man havde et vaagent Øie med dem, som have forladt Skolen. Dette ville især have gavnlig Indflydelse paa Qvindekjønnet, og vi kjende af mange Aars Erfaring intet bedre Middel hertil, end naar der i samtlige Sogne her i Staden dannede sig qvindelige Comiteer, hvis Medlemmer paatoge sig at have Tilsyn med Pigebørnenes Opførsel og Flid, ei alene medens de søge Skolen, men ogsaa i en vis Række af Aar efterat de have forladt Skolen. Præsternes mangfoldige Forretninger levne dem langt fra saa megen Tid, som udfordres hertil, og Erfaringen viser os ved Asylerne, hvad Qvinden formaaer at udrette. Naar Tiden tillader det, da agter Red. for denne Tidende i en særskildt Anmeldelse af Tabelværkets 6te Hefte om Resultatet af den sidste Folketælling at komme tilbage paa denne Gjenstand.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 7. marts 1843)
Fødte og Døde og det store Antal uægte Fødsler i Aalborg Bye for 1842. Det hedder i "Aalborg Avis": Paa Landet i Aalborg Stift og Kjær Herred: Copulerede 102 Par, Fødte 400, deraf 62 (15 1/4 pCt.) Uægte, Døde 377. Det bemærkes, at Antallet af Døde i Kjær Herred var 347, medens de Fødtes Antal kun var 344. Paa alle andre Steder her i Stiftet har de Fødtes Antal i afvigte Aar oversteget de Dødes. Fremdeles kan bemærkes, at Antallet af uægte Børn i Kjær Herred var 57, saa at kun 5 falde paa Aalborg Provsties Landdistrict. Paa Landet i Hjørring Amt: Copulerede 430 Par, Fødte 1,817, deraf 291 (16 pCt.) Uægte, Døde 1,297. De Fødtes Antal oversteg saaledes de Dødes med 520. Paa Landet i Thisted Amt: Copulerede 281 Par, Fødte 1,249, deraf 113 (9 pCt.) Uægte, Døde 791. De Fødtes Antal oversteg de Dødes med 458. Det bemærkes, at i Nørre-Herred paa Mors var de Fødtes Antal meer end dobbelt saa stort som de Dødes; der fødtes nemlig 174, og døde 30. Hvad Kjøbstæderne angaaer da er Forholdet følgende: I Aalborg By Copulerede 44 Par, Fødte 219, deraf 68 Uægte (over 31 pCt.), Døde 211; og i alle Stiftets øvrige Kjøbstæder tilsammen Copulerede 64 Par, Fødte 203, deraf 23 (circa 9 pCt.) Uægte, Døde 145. - Ved at optage denne interessante statistiske Meddelelse kunne vi ikke undlade, sirligen at henlede Opmærksomheden paa det sørgelige Udbytte, Moralstatistikken heraf oser ved det uforholdsmæssig store Antal af uægte Fødsler her i Byen, som næsten udgjør den tredie Deel af alle Fødsler i afvigte Aar. Denne Omstændighed i Forbindelse med den her herskende Prostitution af offentlige Fruentimmer, som ikke finder Sted paa noget andet Sted i Danmark, udenfor den folkerige Hovedstad, synes vistnok at fordre Anvendelse af alle lovligt Midler mod det overhaandtagne Onde, der truer med totalt at ødeligge Byens moralske og physiske Tilstande. Ethvert andet Middel til at fremvirke moralsk Forbedring vil imidlertid være forgjeves, saalænge Politiet ikke meer anvender de vistnok fuldkomment tilstrækkelige Midler, det har ihænde, til at modvirke denne moralske og physiske Smittes videre Udbredelse. I ingen anden By i hele Landet vides heller Scandaleusiteten at have naaet en saadan Høide og at drives med en saadan Frækhed som her i Byen. Hvad Andet maa da vel dette tilskrives, end den Sorgløshed, hvormed den vedkommende Autoritet i denne Retning virker? Den beklagelige Mening, at offentlige Utugtshuse ere nødvendige Afledningscanaler eller rettere Afledningscloaker for Løsagtigheden, for at denne ikke skal fremkalde andre Forførelser, har intetsteds meer end her vist sin Ugrund og Ufornuft, thi uagtet Løsagtigheden her drives med den største Ugenerethed, uagtet Sygehusene fyldes med veneriske Patienter, tiltager de uægte Fødslers Antal dog bestandigt i en for den offentlige Moral og for Communens Oeconomie stedse mere og mere foruroligende Grad. Hvor ere saa de Goder - at vi her skulle misbruge dette Navn - som Tilstedelsen af slig offentlig Scandale skal medføre? Det ligger ogsaa i Tingens egen Natur, at den offentlige Prostitution - især i en mindre By, der ikke kan anvise denne Pestilents sine siregne, saavidt muligt skjulte, Qvarterer - kan kan og maa virke nedbrydende og forstyrrende paa Sædelighedsfølelsen, saavel hos den mandlige som qvindelige Ungdom, især i dennes første Stadium, og drage den ene ufordærvede Sjæl efter den anden med sig i Fordærvelsen, hvorpaa desværre ogsaa vor By frembyder altfor mange Exempler. Et stort Ansvar kommer derfor ogsaa til at hvile paa den eller dem, der ikke af al Kraft, ved alle de Midler, Loven hiemler, stræbe at afværge tilbagetrænge et i sine Følger saa sørgelige Onde. At dette væsentligen staaer i Politiets Magt og at denne Magt ogsaa paa andre Steder med Held udøves, vises Exemplet fra andre større Byer, saasom Randers, Aarhuus og Odense, hvor offentlige fruentimmer eller noget Slags offentligt Skiøgevæsen ikke taales. og hvor uægte Fødslers Antal alligevel er forholdsviis meget mindre og veneriske Sygdomme aldrig vides at være herskende.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 7. april 1843)
Usædelighed. Vi have nylig, hedder det i "Aalb. Av.", givet flere sørgelige Data om Utugtighedens og Skjøgeuvæsenets og de hermed forbundne uægte Fødslers og syphilitiske Sygdommes foruroligende Tiltagen her i Byen. Vi ville hertil endnu kun, efter erholdte Oplysninger, tilføie dette Aars første Qvartals endnu beklageligere Resultater, idet Antallet af de syphilitiske Patienter, der i det forløbne Qvartal have ligget paa Hospitalet for Kæmnerkassens Regning, er lige saa stort som Maximum af den Slags Patienter i noget af de sidste 10 Aar har været, ligesom ogsaa Udgifterne for venerisk Cuur, der ifjor betyngede Kæmnerkassen med over 300 Rbdlr., i indeværende Aars første Qvartal allerede beløber sig til hen, mod 400 Rbdlr. For høiere Vedkommende vil det saaledes vistnok være klart, at det er paa høie Tid, at extraordinaire Forholdsregler tages, for engang at see Byen renset for den bestandigt tiltagende Pestilents.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 17. april 1843).
Usædelighed. Til den Stemme, der fra Aalborg saa alvorlig paataler den der herskende Usædelighed, maae vi, siger "Hemp. Av.", desværre herfra svare: Ligesaa hos os. Ogsaa i hele Fyens Stift, og navnlig i dettes Hovedstad, viser sig Løsagtighedens fordærvelige Last i dens sørgelige Skikkelser og frygtelige Virkninger; ogsaa her er hvert tredie eller fjerde Barn uægte, ogsaa her fremtræder Frækheden ofte paa en for alle sædelige Mennesker oprørende Maade, ogsaa her ere de syphilitiske Sygestuer opfyldte med Patienter, ogsaa her trues Communens Oeconomi med Forsørgelsen af de mangfoldige uægte Børn og disses løsagtige Mødre. Tvivler Nogen om, at Sagen er saa farlig, da behage han blot at erindre det i Sandhed frygtelige Antal af 900 Børn, der nylig ere anmeldte som fødte udenfor Ægteskab i det eneste Aar 1842 i Fyens Stift, eller at eftersee Odensee Kirkenyt, hvor man vil finde en Mængde uægte Fødte blandt de Doble, eller erkyndige sig hos Fattigvæsenet om de store Summer, der maa udredes for at nære Utugtens priviligerede Last.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 27. april 1843).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar