07 januar 2020

Toreadoren pebet ud. (Efterskrift til Politivennen)

Vi have endnu ikke omtalt det Optrin, der i Søndags Aftes foregik i Theatret ved Opførelsen af "Toreadoren", og som lover endnu i lang Tid at give Publikum ligesaa meget Stof til Underholdning som til halv morsomme og halv ærgerlige Betragtninger. Det Hele er, at Hr. Bournonville ved sin Fremtrædelse blev modtagen af endeel Hyssen og enkelte Pibere, at han i i Ærgrelse herover begik den Daarskab, at træde ud af sin Rolle og hen til den kgl. Loge for at spørge hvad Hs. Hs. Maj. befalede, han skulde gjøre, og at Hs. Maj. svarede: "bliv ved".

- Det kunde vel være morsomt nok at erfare hvorvidt denne exalterede Taabelighedshandling af Hr. Bournonville har havt sit Udspring af hans høie Begreb om Prædicatet kongelig Balletmester; men da en saadan Adfærd saa aldeles giver sig selv Latterligheden i Vold, maa man ansee videre Reflexioner derover for at være overflødige. Vi skulle heller ikke her anstille Betragtninger enten over de obscure Cabaler, der have givet Anledning til bemeldte Optrin, eller over det Tab, Theateret vilde lide ved at Hr. Bournonville tager sin Afsked, en Beslutning han forresten nu har erholdt Tid til i Stilhed at overveie ved dn ham paalagte Huusarrest, hvortil en af Theaterdirectionen decreterede Arrest i Blaataarn er bleven formidlet. Hvad vi derimod her skulle berøre, er den af Politiet derved brugte overordentlige Fremgangsmaade. En gammel Placat fra Frederik den Femtes tid, der er dateret den 24de Septbr. 1753 fra Comediehusets Oberdirecteur, fastsætter, at Directionen, for at forekomme i Fremtiden alle Insolencer paa det danske Comediehuus, maa ved Politiet lade observere, anholde og med Retten forfølge dem, som medens de danske Comedier opføres, i Comediehuset enten ved Udpibning eller i andre usømmelige Maader nogen Slags Uorden foraarsage og begynde. Denne Bestemmelse, der senere, formodentlig paa Grund af et eller andet Optrin, er bleven fornyet ved Politiplacat af 25de Febr. 1819, er nu i hele sin Strenghed bleven bragt i Udøvelse i Anledning af det omtalte Optrin. Flere Personer, der formodentlig ansaaes for at være Dem, der modtoge Hr. Bournonville paa den ovennævnte Maade, og saaledes ved derees Oppinionsyttring i strengeste Forstand kunne siges at have forvoldt Uorden, bleve nemlig anholdte og underkastede Forhør om Natten, og kunde Dagen efter ikke engang mod den af deres Paarørende tilbudne Caution erholde deres Frihed. Anvendelsen af en saadan inqvisitorissk Fremgangsmaade i Anledning af en Overtrædelse, der i alt Fald ikke kan paadrage Vedkommende anden Straf end en ringe Mulct, maa vistnok forekomme overordentlig, og om ogsaa Politiet, som den "Berlingske Tidende" for igaar beretter, "ved fortsatte Forhør er kommen til Kundskab om, hvem der er interesseret i denne Sag", saa er det Hele dog en saa ubetydelig Gjenstand, at den vistnok ikke fortjente at behandles som om det var en revolutionair Sammensværgelse, man var kommet paa Spor efter.

(Kjøbenhavnsposten, 17. marts 1841)

Det gik ud over den dengang 35 årige August Bournonville ved opførelsen af hans folkelivsballet "Toreadoren" (1840), der faldt dom i denne sag:

Idag faldt der Politiretsdom i den i Anledning af Pibningen ved Hr. Bournonvilles Fremkomst i Balletten Toreadoren den 14de dennes reiste Sag. Skomager P. C. Trane og Fuldm. P. Kjerulf bleve, for at have givet Logebilletter til forskjellige Personer imod at disse skulde pibe ved Hr. B.'s Indtrædelse, hver idømte en Mulkt, den første af 40 Rbd., den anden af 30 Rbd., og Drengen O. Kjerulff, for at have pebet, en Mulkt af 10 Rbd. Under Sagen var det oplyst, at Grev Schulenburg havde kjøbt to Loger og foræret dem til Førstnævnte, P. Thrane, imod at denne skulde anbrnge Billetterne til Personer, der vilde pibe ved den nævnte Leilighed. Grev Schulenburg har, for sit Vedkommende, forlangt Sagen henviist til den militaire Ret. 

(Kjøbenhavnsposten, 24. marts 1841)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar