Fattighuset. Ribe Byes Arbeidsanstalt har nu i nogen Tid, hedder det i Byens Avis af 30te ds., været i Virksomhed. Vi troe, at de Fattige, der betragtede Bygningen under Opførelsen med Frygt og Bæven, nu fuldkomment ere forsonede med den. De have i Sandhed ei heller Grund til Andet. Adskillige mene, at denne Anstalt er for stor en Byrde for Communen, og det kan vel heller ikke negtes at den koster betydeligt; men vi bede de mindre Tilfredse at besøge Anstalten, hvor de i i renlige, luftige Værelser ville finde Personer, som man for saae pjaltede, smudsige, forsultne og forfaldne drive omkring paa Gaderne og overtrygle Folk i Husene, renligt paaklædte, beskjeftigede med nyttigt Arbeide og ligesom oplivede ved Bevidstheden om, at de nu føre et ordentligt Liv - og vi ere overbeviste om, at de med Glæde betale deres Fattigbidrag, selv om det undertiden falder lidt vanskeligt at udrede, og saameget hellere som man nu har Forvisning om dets frugtbringende Anvendelse. Vi ville ønske og haabe, at de Fattige ret ville paaskjønne de store Opoffrelser, som gjøres for at skaffe dem et sorgfrit Udkomme, naar de ikke længere selv ere i Stand dertil, og vi ville onfle at Fattigbestyrelsens Medlemmer ikke maae trættes af de i Sandhed byrdefulde Forretninger , som nu paaligge dem - Antallet af de optagne Lemmer beløber sig til henimod 30 Personer af begge Kjøn, og vil Anstalten endnu kunne optage et ligesaa stort Anstalt.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 2. maj 1845. 2. udgave).
Forløberen for arbejdsanstalten var to værelser på hospitalet som var blevet indrettet omkring 1803. I 1830'erne var arbejdsanstalter kun kendt fra byerne, ikke landkommunerne. Hertugdømmerne havde dog flere. Forbilledet stammede da også fra en arbejdsanstalt i Døstrup, mellem Ribe og Tønder fra 1825. Den første blev oprettet 1840 i Anst-Gjesten Kommune ved Ribe. Grunden var den stigende fattgidom, ugifte mødre med mange børn og gamle. Den blev indrettet i et husmandssted som man erhvervede for 640 Rbd. og en tilbygningen som man opførte for 1.100 Rbd. Anstalten nedbrændte allerede 12. januar 1841 da en indsat stak ild til den. Bygningen var dog forsikret, og allerede i sommeren stod en ny færdig. 1842 oprettedes en lignende anstalt i Ribe Amt i Lindknud og 1855 i Nordby på Fanø. I 1845 var der på arbejdsanstalten i Anst-Gjesten Sogn 17 lemmer, heraf 11 børn under 18 år.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar