24 august 2020

Krigen 1848-1951: Vaabenstilstand Oktober 1848. (Efterskrift til Politivennen)

I oktober måned skærpedes konflikten i Slesvig mellem de som anerkendte den slesvigholstenske regering og de som ønskede at være under den danske konge. Haderslev stod således under Bruun som forsøgte at gennemtvinge en tyskrettet administration. Det gjaldt kontrollen over sognefogeder, præster og andre af den lokale administration. 

Fra Århus skrives i byens avis af 3. dennes: I går aftes fandt også her nogle gadeoptøjer sted, i anledning af en i Haderslev bosiddende mands besøg her i byen. Det rygte var nemlig blevet udspredt og troet at nævnte mand havde ved tidligere lejligheder lagt et antidansk sindelag for dagen, og en talrig folkeskare samlede sig derfor i aftenens mørke, udenfor hans logi og bragt ham en kattemusik der endtes med at nogle vinduesruder sloges ind. Først efter en times tids forløb lykkedes det at berolige og adsprede den ophidsede mængde. Det er sørgeligt når patriotismen skal se sig beføjet til at udtale sig på en så uhyggelig måde.

(Ribe Stifts-Avis og Avertissements-Tidende, 9. oktober 1848)

Hvor fanatisk tysksindet Tønder i det hele taget har vist sig, så må man dog tilstå at dansksindede nu efter våbenstilstanden finder langt mere beskyttelse hos øvrigheden der end i Haderslev. En dansk blev således noget forulempet af pøbelknægte. Købmændne Rehhoff og Raddor tog sig varmt af sagen og anmeldte den for borgmesteren der overlod den forurettede at bestemme om de skyldige skulle lide en dem idømt alvorlig straf eller om han ønskede sagen skulle stå åben indtil videre. Den forurettede valgte det sidste. Et sådant resultat var under lignende omstændigheder aldrig kommet ud i Haderslev.

(Ribe Stifts-Avis og Avertissements-Tidende, 9. oktober 1848)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar