05 maj 2018

Kaperskipper og -Reder Lars Nielsen Birch: Et portræt af en "bornholmsk christianshavner"

Følgende handler om en af de mere kendte kapere, Lars Nielsen Birch. For at sætte ansigt på en af dem. Måske en af undtagelserne som virkelig fik noget ud af kaperiet. Han blev født i Nexø 21. september 1779, og døde i København 1854. Han var nummer 7 ud af en søskendeflok på 9, hvoraf 4 ældre døde som ganske små, mens de 2 yngre før de blev 6. 29. december 1809 blev han gift med Kirstine Marie Halse Bang, og de fik 4 børn.


(1801)-1807: Kaptajn på Dansk Vestindien

Før han slog sig ned som kaper, var han i 1801 skipper på den finskbyggede brig Mercurius ejet af KGH. Det led havari på udrejsen, søforhør 5. september 1801. På hjemrejsen igen havari, nødhavn i Bergen 2. november, lasten omlades til 2 mindre skibe til København. Bedre held synes han at have haft med sine gentagne rejser på Margaretha Elisabeth (1782) som kaptajn 1804-1808 til og fra Sankt Croix på de Vestindiske Øer, hvilket fremgår af følgende avisnotitser: 

Just imported in Ship Margaretha Elizabeth and for sale by Captain L. N. Birch, at Mr. van Tiel's Store, - bricks ... (lang liste med salgsvarer)
Christiansstæd, 23d July 1804
Dansk Vestindisk Regierings Avis, 23. juli 1804.

As I will be ready to sail next Sunday, all my Debtors are requested to make payment before that time. The gentlemen Shippers will also please to have their Produce cleared out.
Christiansstæd, 3rd Sept. 1804.
L. N. Birch.
Dansk Vestindisk Regierings Avis, 3. september 1804.

Port of Christiansstæd
Cleared out.
Sept. 22. Ship Margaretha Elizabeth. - Lars Nielsen Birch, of, and for Copenhagen.
Dansk Vestindisk Regierings Avis, 27.september 1804.

Den 19. og 20 Martii er følgende Skibe, som denne Vinter har lagt i Isen her paa Rheden, lagt ind igiennem Bommen: Skibet Margr. Elisabeth af Kiøbenhavn, som føres af Capt. Lars Nielsen Birch, fra St. Croix i Vestindien med Sukker.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 22. marts 1805.

Just imported in the Ship Mary Elizabeth, Capt. L. N. Birch, from Lisbon.
(liste over importerede varer).
Dansk Vestindisk Regierings Avis, 20. januar 1806.

St. Croix rom er at faae paa Capt. Jensens Plads ved
L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 2. oktober 1807.

Hans bopæl angives også 1806 til Capt. Jensens Plads, og det ser altså ud til at han ankom til København med rom efter bombardementet i den periode hvor englænderne var i gang med at gøre den danske flåde klar til afskibning til England. Englænderne besatte de Vestindiske øer, så det betød at hans sejladser dertil ikke længere kunne lade sig gøre. I stedet slog han sig på kaperi. 


Kaptajn Jensens Plads må have ligget nogenlunde her på Ovengaden Neden Vandet, måske også en anelse til højre for billedet. Disse bygninger er dog ikke fra kapertiden, men senere.

Kaptajn Jensens Plads var den nu ikke længere eksisterende matrikel 58 på Christianshavn. Den lå nogenlunde ved Ovengaden neden Vandet 9. Bygningerne a og b er nyere, mens c er fra 1799.


1807. Bornholmsk kaperkaptajn

Han indbragte til Bornholm 20.-30. november 1807 fire erobrede engelske barkskibe. Det blev omtalt som slutnote i en længere artikel om bornholmske kapere:

Ligeledes tog Kaperanfører Lars Nielsen Birch, ogsaa en Bornholmer, i en Hast 3 Eng. Skibe ved Bornholm. 3 andre Skibe opbragtes af Bornholmske Kapere. - Skjøndt disse Bedrivter alt ere gamle synes de dog at burde omtales.
Fyens Stifts Kongelig allene priviligerede Adresse-Avis og Avertissments-Tidende, 6. december 1808.

Fra et af togterne berettedes følgende: 

Kaper-Kutteren Aurora, dr. 11 Com. Læster, med sammes tilhörende Inventarium og Amunition; saaledes som samme nu nyelig under Commando af Capt. L. N. Birch fra et lykkelig Kapertog er hjemkommen, og ved Hr. Capt. Jensens Plads paa Christianshavn beliggende, hvor samme dagligen kan tages i Øiesyn. Conditionerne og Inventariilisten ere forinden til Eftersyn hos Mægler.
N. Sclött.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 7. januar 1808.

Auktionen over en af priserne foregik 6. februar 1808:

Löverdagen den 6. Februarii bliver ved Auction paa Börsen i Middagsstunden anden Gang opraabt til Bortsælgelse:
Den priisdömte engelske Brigskib Vigilant, med det tilhörende Inventarium, drægtig 200 Tons, bygt 1807 i Whitby, som har været fört af Capt. Edward Brown, men paa dets Reise fra St. Petersborg til Engeland, af den danske Kaper Aurora, Capt. L. N. Birch hertil er opbragt og nu ved Knippelsbroe beliggende.
Inventariilisten og Conditionerne ere forinden til Eftersyn hos Mægler.
N. Schiött.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 4. februar 1808.

Annoncen blev gentaget med enslydende ordlyd den 6. februar, med auktion den 12. februar.

Formentlig har det været udbytterigt, for i stedet for a lave arbejdet selv, solgte han i januar 1808 solgte sit kaperskib, chaluppen "Aurora" og blev i stedet kaperreder i København, i de følgende 6 år for mindst 14 forskellige kaperfartøjer. 


1808-1814 Christianshavnsk kaperreder.

Hans navn optræder nu gentagne gange i forbindelse med udbytter fra forskellige kaperbåde og -skibe, samt køb og salg af disse. Det drejer sig bl.a. om kaperbåden Fortunen, kaperskonnerten Den bornholmske Falk, kaperen Hensigten, kaperloggeren Mercurius, kaperbåden den Hvide Ørn, Prøven og skonnerten Galten, :

De Actie Eiere udi Kaperen Aurora, Capt. L. N. Birch, under min Bestyrelse, som have reserveret deres Actiebreves Extradering og Udbytters Modtagelse, venter jeg inden i Dag 8 Dage, fra Kl. 8 til 9 om Morgenen, da jeg vil være hiemme i værende Tid, men derefter reflecteres ikke paa nogen Reservation af
Boyesen. 
Christianshavn den 22 Juni 1808.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 22. juni 1808.

At Birch blev en holden mand, fremgik af hans efterlysning af en guldærmelænke, samt af auktioner løb/salg af forskellige kaperbåde, priser m.v: 

En Guld Ærme-Lænkeknap er tabt i Dag, Magen kan forevises hos L. N. Birch i Overgaden neden Vandet paa Christianshavn 171 2 Rd gives i Findeløn.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 6. marts 1809

Adressen svarede til den nu ikke-eksisterende Lille Sofiegade 2/Overgaden neden Vandet 5, slået sammen med adskillige andre matrikler, der igen er blevet delt. Seneste husnummer over disse sidste er Overgaden neden Vandet 9

Børs-Auctioner.
Den 26de November: Kaperbaaden Fortunen for 745 Rdlr. til Stabs-Captain L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 26. november 1810.

Da ikkun faa af de Herrer Interessentere i Kaperbaaden Gilla, Capt. P. F. Bistrup, mödte ved den i Gaar afholdte Forsamling indkaldes herved paa nye de Herrer Interessentere i Bemeldte Kaper, at möde Torsdagen den 21de Febr. förstkommende om Eftermiddagen Kl. 4 præcise i Reverentsgaden 205, anden sal, og maae de Ikkemödende være tilfredse med hvad af de Tilstædeværende bestemtes.
København den 15de Febr. 1811
L. N. Birck, E. Busch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 16. februar 1811.

Børs-Auctioner.
Den 19de Marts blev Barkskibet Margarethe Elisabeth solgt for 16100 Rdlr. til Grosserer P. Wedersøe her i Staden og Kjøbmand H. W. N. Henningsen i Drammen ... Kaperskonnerten Den bornholmske Falk for 4000 Rdlr. til Skibscaptain L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidend, 25. marts 1811.

DHrer. Interessentere i Kaperen, Den sidste den bedste, vilde behage at komme til mig Fredagen den 29de om Eftermiddagen Kl. 4 med deres Actiebreve, for at see Regnskabet aflagt og modtage Udbetaling for den i Decbr. forrige Aar indbragte Gallease St. Catharina.
L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 27. marts 1811.

Mandagen den 1ste Julii ere følgende Gaarde og Huse under Kiøbenhavns Jurisdiction i retten skjødede: .... Hof-Graveur D. A. Jacobsens Gaard Nr. 10 ved Gammelstrand til Capt. L. N. Birch for 43000 Rd, og af denne til Enkerne F. Gyldendahl for 52000 Rd.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 12. juni 1811.

Hans bopæl 1811 angives ellers til Vimmelskaftet 25. 

Tirsdagen den 19 Mai om Formiddagen Kl. 9 bliver udbetalt Prispenge for Skibet de 3de Brødre og dets Ladning til Mandskabet som var med Hr. Capt. H. J. Kofod da han indbragte samme med Kaperen Hensigten.
L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 15. maj 1812.

Børs-Auction.
Den 9de October blev Kaperloggeren Mercurius solgt for 2150 Rd. til Skibskapitain L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 12. oktober 1812.

Børs-Actioner
Den 7de April blev Kaperbaaden den hvide Ørn solgt til Skibskapitain og Grosserer P. Kofod for 133 Rbdl N. V.; Kaperbaaden Holger Danske til Dito for 93 Rbdlr. N. V. Den 8de Kaperbaaden Prøven for 232 Rbdlr N. V. til Capitain L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 12. april 1813.

Den 23de: Skonnerten Galten for 630 Rbdlrr N. V. til Skibskapitain L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 26. april 1813.

De af Mandskabet der i Aaret 1811 i November, var med Skonnerten den Bornholmske Falk, og biergede endeel Talg m.v., og endnu ikke have hævet deres Tilgodekommende, vilde behage at henvende dem til Undertegnede for ei at vedkommende (hvoraf nogle skal være i Norge) skal sætte sig i større Bekostning, end de kunde vente, bemærkes at hver fuldbefaren faaer 8 Rdlr. 12 sk. d. E.
Kiøbenhavn, den 1ste November 1813. L. N. Birch.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 26. november 1813.

Fredagen den 11te Februar om Eftermiddagen Kl. 1, bliver ved Auction i Wordingborg bortsolgt:
Den ved Kaperfører P. Geicken dertil indbragte og ved Over-Admiralitetsretten priisdømte Hukkert Galease St. Johannes, drægtig efter Riga Maalebrev 87 svære Læster.
Skibet med Tilbehør forevises af Hr. Kiöbmand H. Staal sammesteds, og Inventariilisten er til Eftersyn hos undertegnede.
Kiøbenhavn, den 2den Februar 1814. N. B. Perch    L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 2. februar 1814.

Dette er den sidste notits jeg har kunnet finde om kaperiet, hvilket stemmer meget godt med afslutningen af kaperiet i 1814. 


Det var her i Strandgade Birch slog sig ned og i de følgende år foretog forskellige handler. Strandgade 56, eller nutidens nr. 4, er det sidste hus (det gule) på venstre hånd inden Christianskirken. Under 100 meter fra Kaptajn Jensens Plads..


1814-1838. Post-kaper

Det bliver nu mere dunkelt i aviserne hvordan hans liv former sig. Det ser dog ud til at han stadig beskæftigede sig med handel, og at han stadig boede på Christianshavn.

En Farversvend med gode Skudsmaal kan strax faae Arbeid hos Hr. Asmussen i Callundborg. Nærmere Underretning faaes i Strandgaden Nr. 56 hos
L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 9. maj 1816.

En habil troe og ædruelig Farversvend kan strax faa Arbeide hos Undertegnede, Vedkommende kunde melde sig hos S. T. Hr Capitain L. N. Birch i Strandgaden No.56 paa Christianshavn eller her paa Stedet.
Callundborg, den 10de Maji 1816.
Den til Forsendelse med de Kongelige Rideposter privilegerede Danske Statstidende, 13. maj 1816.

Trediedelen i en Fiskerkvase anvises for meget billig Priis i Strandgaden Nr. 56 af
L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 20. juli 1816.

Endeel 2 Tom. Egeplanker og nogle 4 Tom. Askeplanker, fra 12 til 18 Tom. brede, ere tilsalg i Strandgaden Nr. 56 hos L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 20. august 1816.

En Ege Galease, imellem 40 og 50 Commercelæster drægtig, dansk Eiendom, anvises tilsalg i Strandgaden Nr. 56 af L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 21. august 1816.

Endeel 2 Tom. Egeplanker, særdeles tjenlige til Rendestensbræder, da de ere meget stærke og ikke dyrere end Fyr, ere tilsalg og anvises i Strandgaden Nr. 56 anden sal af L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 17. januar 1817.

Circa 1600 stkr. hollandske Tagstene og circa 10,000 stkr. hollandske Klinker anvises tilsalg i Strandgaden Nr. 56 af L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 26. februar 1817.

Mens tagstenene åbenbart blev solgt, var det lidt mere trægt med klinkerne:

Circa 10,000 Stkr. hollandske Klinker anvises tilsalg i Strandgaden Nr. 56 af L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 18. april 1817


Overgaden neden Vandet 11, Heerings Gård. Nr. 9C er til venstre for, og har indskriften "Neptunus 1798". Huset er fra 1799, mens a og b er fra 1856.

L. N. Birch er flyttet fra Strandgaden Nr. 56 til Overgaden neden Vandet 166 i Stuen.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 22. maj 1817.

Strandgade 56 er nutidens Strandgade 4 (a+b). Begge numre eksisterer stadig. Overgaden neden Vandet svarer til den stadig eksisterende Heerings Gaard, og må have været en fin adresse, også dengang.

Nogle Stykker bornholmsk Hvergarn, nogle Uhre og endeel 4 Tom. Askeplanker, ere indlagte tilsalg i Overgaden neden Vandet 166 hos L. N. Birch.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 10. november 1817.


1838- Toldbetjent

 I 1838 blev han udnævnt til toldbetjent, og endte formentlig sin karriere som sådan.

Befordringer og Afgang. ... L. N. Birch, besk. til Told- og Consumtions-Underbetjente i Kbh.
Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling, 13. august 1838.


Birchs domicil i nr. 15 eksisterer ikke længere ( den er erstattet af den røde bygning forrest til venstre). Men nabobygninger mod Torvegade (til højre) har Birch sikkert spankuleret forbi mange gange.

Toldbetjent L. N. Birch boer i Overgaden neden Vandet 165.
Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 27. oktober 1840.

Ovengaden neden Vandet er nogenlunde nutidens nr. 15. Han havde da opnået den forholdsvis imponerende alder af 61 år, og levede som nævnt endnu 14 år. Før 1848 må han være blevet pensioneret: 

Til Retsvidner ...for nordre Birk er udnævnt: ... forhenværende Toldbetjent Birch.
Morgenposten, 3. januar 1848.

Her slutter så de notitser som det har været muligt for mig at finde. Han døde i 1854 som 74-årig, en høj alder for den tid.

Andre kilder:
Skipperbasen
Niels Erik Sonne: Pirater og patrioter (2010).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar