Deutsche Kindergeschichte.
Ovenstående tegning fra Kladderadatsch 19. april 1863 opridser via en børnehistorie egentlig meget godt en meget udbredt opfattelse i det Tyske Forbund: Børnene - Slesvig-Holstein, Frederik 7., Fru Germania der sover bag et træ, og en tyk tysk politibetjent der holder en seddel i hånden hvor der står: "Jeg protesterer".
Høitideligholdelsen af Halvhundredaarsdagen for Slaget ved Leipzig er bleven forbudt i Holsteen ved en Bekjendtgjørelse fra den holsteenske Regjering af følgende Indhold: "Det er kommet til Regjeringens Kundskab, at der paa flere Steder i Landet agtes afholdt en offentlig Højtidelighed den 18de Oktober som Mindedag for Slaget ved Leipzig, og skulde der i den Anledning erindres om Dagens Betydning i Kirker og Skoler, foretages offentlige Optog, holdes offentlige Taler og deslige. Da en saadan Høitidelighed let kan føre til utilstedelige politiske Demonstrationer, bliver den herved forbudt under passende Straf, og det indskjærpes Politiautoriteterne, at de strax skride ind imod Overtrædelser af dette Forbud og undertrykke dem med al Kraft."
(Silkeborg Avis. Et politisk- og Avertissementsblad 16. oktober 1863).
Slaget ved Leipzig foregik 16.-19. oktober 1813, og var på daværende tidspunkt det største slag i verdenshistorien. Napoleon (hvis allierede var Frederik 6. der dog ikke deltog aktivt i slaget) led et afgørende nederlag mod hovedsagelig russere, preussere og østrigere. Det satte en endelig stopper for Napoleons ambitioner om at beherske Tyskland.
Oversættelse af tysk artikel, se original herunder:
Slesvig-Holsten vil også have sin mindefest for Leipzigdagene. I Rendsborg, danskernes naboby, som ofte er så hårdt presset, blev det enstemmigt besluttet at give pengebeløb til støtte for dem fra de skrækkelige dage. Lignende resolutioner blev også vedtaget i andre byer i Slesvig-Holsten, og repræsentanter blev også sendt til Leipzig. Lokalbefolkningen forsøger på denne måde at yde deres patriotiske bevidsthed retfærdighed, da man fra dansk side som bekendt har forbudt enhver offentlig fejring af 18. oktober. Dette forbud er en ny smagfuld foranstaltning mod Slesvig-Holsten, en ny fornærmelse for det tyske folk og en glimrende illustration af den sætning, som er blevet almindelig i den engelske presse, at Holsten er "det frieste land i Tyskland". Hvornår vil undertrykkerne på Øresund modtage den lektion, der er værdig til Leipzig-dagen?
(Isar-Zeitung 18. oktober 1863).
I en Corresp. "fra Eideren" i Hemp. Av. hedder det: "Mange troe, at de Krigsforberedelser, som nu foretages fra dansk Side, mere skee for at bringe Forbundet til Besindelse og foranledige det til at betænke sig, førend det sætter Executionen i Værk. Thi naar der staae 12,000 Mand i Holsteen, kan man ikke foretage Executionen med det bestemte Antal Sachsere og Hannoveranere, men Preussen og Østerrig maae samtidigt rykke frem med Reserven, og dette turde navnlig Preussen for Øieblikket ikke have nogen stor Tilbøielighed til. Betegnende med Hensyn til Situationen er det i hvert Fald, at der, saavidt bekjendt, endnu ikke træffes nogensomhelst Foranstaltninger til at flytte alt det Materiel, der findes i Holsteen, og at bringe det store Antal af Hærens gifte Familier, som boe paa Eiderens Sydside, i Sikkerhed. Rigtignok har man i Altona foretaget Prøver med at indpakke Mandskab, Kanoner og Heste paa Jernbanevogne og see, baade hvor hurtigt det kan skee og hvor Meget der kan rummes. Der begynder med Hensyn til Familierne hist og her at yttre sig Frygt for, at man vilde lade Familierne blive tilbage i Holsteen selv for det Tilfælde, at Armeen trak sig tilbage til Dannevirkestillingen. Men vi forlade os paa, at de Paagjældende kunne være ganske rolige i denne Henseende. Vor Regjering vil aldrig udsætte vore Krigeres Familier for at blive i et af Fjenden occuperet Land, men udentvivl ville bringe dem i Sikkerhed. Det er baade Pligtens og Klogskabens Bud."
Ingen kommentarer:
Send en kommentar