11 november 2022

En Barrison-affære i Slagelse (Januar 1898). (Efterskrift til Politivennen)

"Rigtige" og "urigtige" Barrisons.

Et interview.

Slagelse har som bekendt de sidste par søndage haft den tvivlsomme ære at have variete; på vor klassiske scene har to gyselige klovner, en betydelig bedre jonglør og fire engelske sangerinder, der talte tysk og vistnok ikke stod uforskånende overfor det danske sprogs finesser, forlystet et gennemgående mere ungdommeligt end kritisk publikum.

De fire damer optrådte under navnet "Sisters Barrison", hvilket navn vil være kendt selv af dem, der ikke nærer nogen overvældende interesse for denne gren af "kunsten". 

At de fire her optrædende damer var søstrene Barrison, var der ingen "sagkyndig" der troede. Vi skulle heller ikke have dvælet ved deres præstationer, på vor "Ej blot til Lyst"-scene, hvis der ikke i går var sket noget, som på det nærmeste bragte alle vor bys skorstene til at ryste.

I går eftermiddags ved 6-tiden standser en landauer udenfor "Kasino", og ud træder tre damer to unge og en . . . mindre ung ; de lader sig indskrive i hotellets rejsebog som 

"Fru Barrison med to døtre, Kalundborg". 

Stor forbavselse! Fire Barrisons plus to giver seks. Men de to sidst ankomne påstod på det bestemteste, at de fire, som havde optrådt her i Slagelse under direktion af en hr. Kørner, ikke var spor af Barrisons ... De to sidstankomne var derimod de rigtige Barrisons, og i kraft heraf ville de nu have nedlagt fogedforbud mod optræden af hr. Kørners "Barrisons". De henvendte sig derfor til hr. overretssagfører Balle. Men der var den vanskelighed ved dette forbuds nedlæggelse, at de tre af Kørners Barrisons i forgårs havde forladt hans selskab i Ringsted!

Hvad nu! Hvor der ingen urigtige Barrisons er, har de rigtige dog jo tabt deres ret! De to Sisters tog imidlertid det passive parti at iagttage forestillingen i aftes fra logen. Og hr. Balle, hvis tilstedeværelse selvfølgelig havde vakt megen opsigt, trak sig derefter tilbage.

For at klare det højst indviklede spørgsmål, der i Slagelse næsten til rang med Dreyfus-affæren, interviewede vi i formiddag de to rigtige Sisters. De var yderst indignerede over, at nogen kunne finde på at benytte sig af deres uskyldige navn. Den højeste (og formentlig ældste) har ordet:

"Vi var på besøg hos vor familie i Kalundborg og var netop til en diner da det blev sagt at vore søstre optrådte i Slagelse. Det stod i Slagelse-aviserne. Da vore søstre .... undtagen fru Fleron -  er i Svejts, sandt vi dog, at det var en skandale . . ."

"Ja, en skandale!" supplerer den anden søster.

"...en skandale, at disse damer optrådte under vort og vore søstres navn. Derfor besluttede vi straks at leje en vogn og køre herned til Slagelse. De kan tro, det var ingen morsom tur . . ."

"Nej, det var ingen morsom tur . . ." tilføjer den yngre i en højst alvorlig tone.

Men det kunne blive en dyr historie for hr. Kørner. "Nede i Dresden var der forleden en direktør, der havde benyttet vort navn; han måtte betale 3000 mark. Redaktøren af "Artist" har måttet "3 måneder og 5 gange 5 dage" i fængsel, fordi han har skrevet afskyeligt om os. Vi har søgt hvile i nogen tid, fordi vi syntes, vi kunne trænge til det, før vi atter optrådte. Men vi vil ikke skade hr. Kørner . . ."

"Nej, skade ham vil vi ikke", supplerer den yngre.

"Det har vi ingen fornøjelse af. Men vi må dog forlange, at han erklærer i bladene, at det ikke er os, der har optrådt her. Vi har netop aldrig for vor families skyld optrådt Danmark. Vi er jo nemlig fra Danmark, men har været 14 år i New York. Og nu var vi i besøg hos vor familie i Kalundborg, da vi hørte dette. Og nu skal det være forbi . . ."

"Ja, det skal det" supplerer den yngre søster, idet hun ryster energisk på sit blonde hoved.

Undertegnede mistroiske medarbejder indskyder en bemærkning om, at vi har haft den fornøjelse at se fotografier af de rigtige Barrisons i pariserblade.

"Ah i Le Figaro?"

- Eller i Le Panorama? Men når vi er i kostume ligner det jo ikke, som når vi er civile . . ."

Vi må i sandhedens interesse tilføje, at Le Panorama virkelig har haft billeder af Barrison'erne. 

Vi takker for de modtagne oplysninger og trækker os tilbage. Hvorefter vi henvender os til hr. overretssagfører Balle.

Han havde allerede fået sagen ordnet. De to Sisters var på dir. Kørners anmodning gået ind på at lade sagen falde til i dag. På hr. Balles kontor blev der da i dag affattet annoncer til "Slagelseposten" og "Sorø Amtstidende" og til et Kalundborg blad, hvori hr. Kørner højtidelig erklærer, at han uden spor af ret har ladet sine "kunstnerinder" optræde under navnet Barrison. Såvidt vi erfarede skal disse bekendtgørelser dog ikke offentliggøres før i morgen.

Men faktum er faktum.

Og vi siger et hjerteligt profit til den Barrison-begejstrede Slagelse-ungdom der er taget så lystigt ved næsen - - - - mens byen fik noget at tale om.

Vigand.

(Sorø Amts-Tidende eller Slagelse Avis, 31. januar 1898). 

Dementiet stod ganske rigtigt fx i Slagelse-Posten 1. februar 1898:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar