05 februar 2023

Peter Michael Johan Brock (1842-1906). (Efterskrift til Politivennen)

P. M. J. Brock var numismatiker, dr. phil (1874) og inspektør og slotsforvalter ved de danske kongers kronologiske samling på Rosenborg Slot. 

Literatur: Minderne om søslaget på Kolberger Heide, i den  kronologiske Samling på Rosenborg. Af Dr. P. Brock

Dr. P. Brock er, som bekendt, ikke alene en af de ypperste af vore meget få numismatikere, men også en af vore kyndigste og mest fremragende museumsmænd. Som sådan har han ydet en række særdeles værdifulde arbejder over Rosenborg Slots og de derværende samlingers historie, og han har nu, gennem Forlagsbureauet, ladet udgå et lille skrift om de minder, der i Rosenborgsamlingen findes om Christian IV, for så vidt søslaget den 1. juli 1644 angår. Efter et citat af Blicher, som uden skade kunne have været borte, giver dr. B. med den grundighed og nøjagtighed, som man fra hans tidligere bøger er vant til at finde hos ham, en historisk fremstilling af de skæbner og tilskikkelser, der i århundredernes løb har ramt den dragt, Christian IV bar i det nævnte søslag, hans blodige skjorte, hans gennemskudte hue, hans tørklæde, manchetter o. a. m. - og går dernæst over til at godtgøre, dels at et par ørependeloguer: guldhænder, der omfatter et stykke metal, og som for et halvt århundrede siden, efter at have færdedes Gud ved hvor, endelig havnede på Rosenborg, - i sin tid har tilhørt Christian IV's frille Vibeke Kruse, - dels, at det af de nævnte guldhænder omfattede metal er stumper af den svenske kugle, som i søslaget den 1. juli 1644 splintredes ved at ramme fænghulsdækslet på en af "Trefoldigheden"'s kanoner, og af samme fænghulsdæksel, der selvfølgelig ligeledes splintredes. Disse danske og svenske metalstumper slog, som Gud og hvermand ved, ind i Christian IV's pande og ene øje, hvilket sidste læderedes ikke ubetydelig. På foranledning af dr. B. har prof. Johnstrup analyseret nogle afbrudte partikler af de af guldhænderne omfattede metalstykker, og resultatet af denne analyse har været, at det ene af disse stykker er metallisk jern (altså kanonkuglejern), det andet bronce, med kobber og tin, altså fra Trefoldighedskanonens dæksel. Det er ganske vist ikke nogen epokegørende opdagelse, dr. B. har gjort, men det er, trods genstandenes lidenhed, en højst interessant "relikvie"-erhvervelse og en levende erindring om en konge, som trods hans fejl og mangler og trods den for en del umotiverede apoteose, han tidligere har været genstand for, dog er alle danske kær. 

F J. Meier

(Dagbladet (København), 23. maj 1890).

Wilhelm Marstrand (1810-1873): Christian 4. på Trefoldigheden. Søslaget ved Kolberger Heide, 1865. Som det blev gengivet 200 år efter at slaget havde fundet sted, og efter 1864 hvor man havde behov for historiske helteskikkelser (mon det holder for en historisk analyse?). Det Kongelige Bibliotek, materiale fri af ophavsret. Billedet hænger i Christian 4.'s kapel i Roskilde Domkirke.

Brocks gravsted på Assistens Kirkegård: N
umismatikeren, museumsinspektør dr. phil. Peter Michael Johan Brock (1842-1906) og Johanne Marie Brock (1835-1926). Johanne der ellers var 7 år ældre end Peter, overlevede ham altså med 20 år! På soklen står: "Non dolor est major qvam cum violentia mortis unanimi solvit corda ligata fide". Hvilket i mit ubehjælpelige latin vist betyder noget i retning af: Der findes ingen større smerte på jord, end når døden skiller to trofaste hjerter".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar