04 februar 2022

Søren Anton van der Aa Kühle (1849 – 1906). (Efterskrift til Politivennen)

Fotograf P. M. Marius Christensen (1874-1907): Søren Anton van der Aa Kühle (1849-1906) bryggeridirektør. Det Kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Søren Anton van der Aa Kühle (1849 – 1906). Officer, brygmester og direktør for Gamle Carlsberg, bror til F. E. van der Aa Kühle. Udlært i brygning hos Carl Wiibroe i Helsingør. Gift med dennes datter Johanne Emilie Wiibroe (1851-1933) i 1875. Kühle bestyrede Bryggeriet Rabeshave i 7 år. 1. april 1879 ansat på Gamle Carlsberg, det følgende år udpeget af J.C. Jacobsen til efterfølger. Kühle byggede i 1885 sammen med Emil Chr. Hansen et apparat til produktion af ren gær i stor måledestok. Efter Jacobsens død 1887 overtog Kühle ledelsen, fra 1901 som overdirektør, og arbejdede i nær forbindelse med bryggeriets nye ejer, Carlsbergfondet. 11 af Københavns 16 bryggerier stiftede 1891 A/S De forenede Bryggerier, bl.a. med Tietgen, Tuborgs Philip Heymann og direktør Kühle. Kühle forhandlede sig med andre bryggerier til samarbejdsaftalen med De forenede Bryggerier af 1903. I 1903 flyttede han og familien ind i villa Solbakken i Valby. Han er begravet på Vestre Kirkegård.


Villa Solbakken på Gamle Carlsberg Vej 21. Bygget af Carlsbergfondet i 1903 til Carlsbergs direktør. Foto Erik Nicolaisen Høy


Direktør Kühle's Jordefærd.

I Gaar jordfæstedes Direktør, Captajn van der Aa Kühle fra Jesuskirken i Valby. Han fik, hvad man kalder en stor Begravelse. Gulv og Pulpiturer i den smukke Kirke var fyldt til sidste Plads, og det saas paa forsamlingen, at Direktør Kühle havde færdedes baade blandt Høje og Lave og efterladt sig et godt Navn blandt alle.

Kirken var smykket med Blomster og Kranse i Overflod. Foran Alteret stod Kisten, dækket af hvide Liljer og Kalaer og paa Siderne omhængt med hvide Rosenkranse. Over Sideskibenes Søiler løb paa begge Sider en Guirlande af Kranse med røde og hvide Baand, sendt til den Afdøde. Foran hvert Stolestade stod Klynger af Potteplanter i Blomst og ved Indgangen var stillet mægtige Laurbærtræer.

Ved Siden af Kisten stod Gamle og Ny Carlsbergs Bannere, nede mod indgangen andre Bannere fra foreninger, der havde været knyttede til Direktør Kühles virksomhed.

I Forsamlingen saas Deputationer fra Carlsbergfondets Bestyrelse, Bryggerforeningen. Centralforeningen af Beværtere i Danmark, Brygmesterforeningen, Beværterkorporationen, Opvarter- og Tjenerforeningen m. fl. Desuden et stort Antal af Carlsberg mandlige og kvindelige Funktionærer.

Af enkelte Mand kunde nævnes: Direktor Carl Jacobsen, Gehejmekonferensraad Ricard, Stiftsprovst Paulli, Professor Edv. Holm. Direktør Harald Bing, Hofsadelmager Lauritz Petersen, Direktør Dessau, Borgerrepræsentant, Restavratør R. Andersen.

Pastor Ussing holdt Talen. Gaaende ud fra Bibelens Ord: "Al god Gave og al fuldkommen Gave kommer ned fra Lysenes Fader, hos hvem, der ikke er forandring eller Skygge af Omskiftelser," sagde han om Direktør Kühle, at han havde været en saadan Guds Gave for sine Nærmeste saa vel som for alle, der havde lært ham at kende.

Han var en Mand i Verden, og han var en Mand i sit Hjerte. Derfor var der over hans Væsen Bestemthed og Myndighed, der altid bragte Orden med sig, og derfor kunde han bære det, der knuger og tynger Sindet. Han var en Mand, som ejede den stille Styrke.

Der blev vist ham Tillid, og han var paalidelig at finde en Plads, han kunde fylde, og som nu vanskelig kan tænkes at skulle undvære ham. Men de, der kendte ham, vidste, at han ogsaa var en aandelig bevæget Mand, hans Hjerte var helt med i Tidens Bevægelser. Et rigt Liv levede han i Stilhed, talte ikke gerne derom; hans Hjerte var en af Guds gode Gaver, det kendte ikke til Omskiflelse, søgte og kæmpede kun ærligt og modigt for at naa til Sandheden. Hans sidste tunge Tid var det skønneste Vidnesbyrd derom.

Medens Orgelet spillede og Lyset fra Kirkens talrige Gasblus mødtes med Dagskæret gennem den aabne Kirkeport, bares Kisten ud af Funktionærerne ved Carlsberg.

En stor Del af forsamlingen fulgte Ligvognen ad Valby Langgade, Carlsbergvej og Jærnbanebroen til Vestre Kirkegaard. Regnen øste ned, og den lange Flagalle, der var rejst paa Carlsbergvej og langs Kirkegaarden, truede med at blæse omkuld.

Inde paa Kirkegaarden bares saa Kisten i ned i den grandækkede og blomstersmykkede Grav. Pastor Ussing forrettede Jordpaakastelsen, og den Afdøde Hustru og Børn og Tyende lagde de sidste Blomster paa hans Kiste.

(København 20. april 1906).



Kühles gravsted på Vestre Kirkegård. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar