Criminalsag. Under 27de f. M. er ved Landsover- samt Hof- og Stadsretten paakjendt en meget vidtløftig Sag imod en Mængde ved Tyverier og Hælerier indbyrdes forenede Tiltalte, af hvilke Adskillige flere Gange forhen have været dragne for Retten, uden at Retfærdighedens straffende Sværd har kunnet ramme dem. Den afsagte Doms store Udførlighed gjør det upassende at optage den fuldstændigt i nærværende Blad, og desuden findes iblandt de halvhundrede Tiltalte endeel, med Hensyn til hvilke Dommen ikke indeholder Noget, der fremfor de mangfoldige almindelige Tyve- og Hæleri-Sager, opfordrer til Meddelelse. Vi have derfor troet at burde indskrænke os til at lade aftrykke Domspræmisserne blot for enkelte Tiltaltes Vedkommende, der i en eller anden Henseende fortrinligviis synes at egne sig til offentlig Kundbarhed, som Bidrag til Kundskab om Retspleiens Beskaffenhed eller om Sædelighedstilstanden.)
2. Arrestantinden Inger Jørgensen, Guldsmed Knaghs Enke, som er 35 Aar gammel og som tidligere har været under Tiltale for Hæleri, men dengang blev frifunden for videre Tiltale, kan imod sin Benægtelse vel ikke ansees overbeviist om, selv at have deeltaget i noget Tyveries Udførelse eller - som af Arrestanten Waad og Arrestantinden Ane Cecilie Petersen er forklaret - ligefrem at have opfordret disse til at begaae Tyveri og endog i saadant Øiemeed forsynet dem med falske Nøgler, men da det, efter hendes for Politiretten afgivne, med de forøvrigt oplyste Omstændigheder stemmende Tilstaaelse, hvis Tilbagekaldelse for nærværende Rets daværende Criminalkammer efter Lovens 1-15-1 ikke kan komme i Betragtning, maa ansees tilstrækkelig godtgjort, at hun i flere Aar forinden sin i Februar Maaned 1844 stedfundne Anholdelse, jevnlig har hælet med Tyve, idet hun navnligen har afkjøbt, ikke alene de Nysnævnte, men flere andre under nærværende Sag ei tiltalte Personer en Mængde forskjellige Tyvekoster, fornemmeug Guld og Sølv, som hun tildeels har omsmeltet og atter solgt saavel i forarbejdet som uforarbejdet Tilstand, hvilken saavel med vitterlige Tyve, som med andre mistænkelige Personer drevne Handel efter hendes egen Forklaring har indbragt hende omtrent ligesaameget aarlig, som den Fortjeneste, hun har havt ved at drive Guldsmedprofessionen, - vil hun i Henhold til Bestemmelserne i Forordningen 11te April 1840 § 24 være at straffe som om hun selv havde stjaalet, og skjønnes den Straf, hun efter bemeldte Forordnings § 1 saaledes har forskyldt, efter samtlige oplyste Omstændigheder og navnligen det Omfang, hvori hun har drevet det omhandlede ulovlige Erhverv, at kunne fastsættes til 4 Aars Forbedringshuusarbeide, hvorved maa ansees absorberet den Straf, hun fremdeles i Henhold tt'l bemeldte Forordnings § 58 cfr. § 77 har forskyldt for ligeledes at have kjøbt Ting, der udgaves for at være fundne.
7. Hvad angaaer Tiltalte Guldsmed Peter Christian Christensen, der efter hans Opgivende, der er skjønnet at stemme med hans Udseende, er omtrent 30 Aar gl., og som ved Høisterets Dom af 19de Decbr. 1839 er for Hælerie anseet med Fængsel paa Vand og Brød i 6 Gange 5 Dage, da er der under nærværende Sag fremkommet en høi Grad af Formodning om, at han, saavel imedens han her i Byen arbeidede som Svend hos Arrestantinden Knagh, som efter at han senere har etableret sig som Guldsmed i Sorøe, har gjort sig skyldig i en temmelig udstrakt Deeltagelse i bemeldte Arrestantindes Hælerier, samt ogsaa selv afkjøbt Tyve deres Koster, men han har imidlertid vedholdende benægtet saadant. Han er fremdeles befunden at have været i Besiddelse af et til 50 Rbd. vurderet Gulduhr , som maa antages ved et i Juli Maaned 1843 i Lundforlund ved Slagelse forøvet natligt Indbrud at være frastjaalet Fru Hinderup sammesteds, i Forbindelse med endeel Sølvtøi, som der ogsaa er fremkommet nogen Formodning om, at Tiltalte har modtaget og smeltet; men uagtet den Bestjaalne har beviist sin Eiendomsret til dette Uhr og aflagt Tilhjemlingseed med Hensyn til samme, vil Tiltalte efter de oplyste Omstændigheder og navnlig i Betragtning af, at hans Foregivende om at have kjøbt Uhret af en ham ubekjendt omreisende holsteensk Kniplingskræmmer dog findes noget bestyrket ved de af Hans Rasmussen eller hans Uhrmager og Huusmand Søren Larsen under et i Sorø fra den 13de til den 20de Decbr. f. A. optaget Forhør afgivne Forklaringer, dog ikke kunne fældes hverken som Tyv eller Hæler for Besiddelsen af dette Uhr, ligesom han overhovedet ikke imod sin Benægtelse kan ansees tilstrækkeligt overbeviist om de ham forøvrigt imputerede Hælerier, og maa han saaledes blive at frifinde, dog efter Omstændighederne ikkun for Actors videre Tiltale.
8. Tiltalte Philip Edvard Gædiken, som er Guldsmedsvend af Profession, men i 1842 har nedsat sig som Meel- og Grynhandler her i Staden, er af Arrestantinden Knagh sigtet for at have modtaget en stor Deel af det Guld og Sølvtøi, som de Tyve, med hvilke hiin stod i Forbindelse, have bragt hende, men uagtet hun derhos har opgivet flere forskjellige Tyverier, hvorfra denne Tiltalte har modtaget Kosterne, kan han, som har paastaaet, at det saaledes Modtagne altsammen af ham er smeltet og i saadan Tilstand solgt deels til Mynten og deels til Verelerere her i Staden, dog ikke ansees overbeviist om nogen speciel Deeltagelse i disse Tyverier. Derimod har han i Almindelighed vedgaaet, at han i Løbet af 2 a 3 Aar forinden han, som forommeldt, forandrede Næringsvei, jevnligen har afkjøbt Arrestantinden Knagh Guld- og Sølvtøi, som denne bragte ham paa hans Bopæl, og om hvilket hun et halvt Aar efterat hun saaledes havde begyndt at komme til ham, tildeels ligefrem sagde ham, at det var Tyvekoster, uden dog at angive hvor eller af hvem det var stjaalet, at han ofte herfor har betalt hende en 30 a 40 Rbd. ad Gangen, og at han i den anførte Tid har havt sin væsentligste Indtægt af denne Handel med Guld og Sølv, hvoraf han dog har kjøbt endeel paa Auctioner, og med hvilken ulovlig Handel han vil have ophørt, efterat han som anført i 1842 etablerede sig som Meel- og Grynhandler, idet han efter den Tid ikkun har afkjøbt Arrestantinden Noget. hun tidligere havde pantsat til ham. For dette sit Forhold vil Tiltalte, som er 31 Aar gammel og ikke tidligere har været tiltalt eller straffet, i Henhold til Fr. 11te April 1840 § 22 være at belægge med Straf, som, efter samtlige oplyste Omstændigheder, skjønnes at kunne bestemmes til 1 aars Forbedringshuusarbeide.
9. Arrestanten Helge Halvor Petersen Sley eller som han ogsaa kaldes Helge Petersen eller Helge Halvorsen Sley, som er 25 Aar gammel og ved Kjøbenhavns Politiretsdom af 21de Februar 1838 for første Gang begaaet Tyverie anseet meb 60 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost, ved nærværende Rets Dom af 31te Juli s. A., for Hælerie, som var begaaet forinden hiint Tyverie, anseet med en Tillægsstraf af 2 Gange 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød, samt endelig ved samme Rets Dom af 19de April 1842, efterat være sat under Tiltale for Tyverie eller Hæleric, er frifunden for videre Tiltale , har efter langvarig Benægtelse saavel tidligere som efter hans Anholdelse under nærværende Sag, omsider tilstaaet, i Forbindelse med hans Søster, Arrestantinden Ane Cecilie Petersen, og et andet ikke under nærværende Sag actioneret Fruentimmer, den 13de Decembcr 1839 omtrent Kl. 10 om Aftenen, at havt gjort Indbrud paa Gaarden Abelsminde paa Amager, hvor han indtil den 1ste November f. A. havde tjent, og der bortstjaalet endeel Sølvtøi, 4 Nysølvs Spillestager, en Fruentimmerkaabe og 2 Flasker Viin, hvoraf den Bestjaalne har ansat det ikke tilstedekomne Sølvtøi til en Værdi af 80 Rbd., medens det Øvrige er anslaaet til omtrent 20 Rbd. Han har vedgaaet, at det var ham, der lagde Planen til dette Tyverie, hvori han foreslog de Andre at deeltage, og at han efter Ankomsten til Stedet, hvor han vil have seet Lys i Pigekammeret, men ikke kunde iagttage de andre Soveværelser, som vendte ind til Gaarden, har ved Hjælp af et Stykke graat Papir, som var besmurt med Klister, trykket en Rude ind og derefter aabnet et Vindue i Gavlen, hvorigjennem han krøb ind og senere udleverede Kosterne til de Andre, som forblev« udenfor. Han har fremdeles vedgaaet, en Aften i November Maaned 1840 fra et aabentstaaende Vindue hos en Spekhøker i Teglgaardsstrædet, ligeledes i Forbindelse med hans førommeldte Søster, at have stjaalet en til 15 Rbd. vurderet Fjerding Smør, som de derefter solgte til Tiltalte Andreas Hansen, men kan forøvrigt ikke ansees tilstrækkeligt overbeviist om de ham imputerede Hælerier. Da det førommeldte Indbrudstyverie, der efter de Oplysninger, som i saa Henseende have været at tilvejebringe, ikke kan betragtes som natligt, som begaaet forinden Forordningen af 11te April 1840 ikke kan henføres under bemeldte Forordnings § 12, 1ste Membrum, som er strengere end den ældre Tyvslovgivning, vil Arrestanten nu alene være at ansee efter meerbemeldte Forordnings § 13 for gjentaget simpelt Tyverie med en Straf, som efter Omstændighederne findes at kunne bestemmes til 3 Aars Forbedringshuusarbeide.
10. Arrestantinden Kirstine Hansdatter, fornævnte Helge Pedersens Hustrue, som er 32 Aar gammel og ved Kjøbenhavns Politirets Dom af 14de September 1839 for Tyveri anseet med Fængsel paa Vand og Brød i 3 Gange 5 Dage, er under nærværende Sag ved egen Tilstaaelse i Forbindelse med de iøvrigt tilveiebragte Oplysninger tilstrækkelig overbeviist om at have stjaalet et Sølvuhr, som ikke er kommet tilstede, men som den Bestjaalne har ansat til en Værdi af 10 Rbd., samt at have paa en mere eller mindre virksom Maade deeltaget med Arrestantinden Ane Cecilie Petersen i 29 Tyverier, hvoraf de 6 ere udførte i tillaasede Værelser eller Kamre, som oplukkedes med falsk Nøgle eller et krumbøiet Søm. Hun har derhos vedgaaet, ogsaa til andre Tyverier at have overladt bemeldte Arrestantinde Brugen af den omhandlede Nøgle, som hørte til hendes egen Beboelsesleilighed, nogle Gange at have baaret den for hende paa Gaden, samt oftere, uden at have været Cecilie behjelpelig med Tyveriernes Udførelse, at have baaret de stjaalne Koster for hende paa Gaden, hvilket denne, som henhørende til de mistænkelige Personer, ikke selv turde af Frygt for Anholdelse, og at have faaet Andeel i Udbyttet af Cecilies Tyverier, hvilket navnlig ogsaa var Tilfældet med det førommeldte af denne og Helge Petersen udførte Indbrudstyveri paa Abelsminde, ved hvilken Lejlighed hun modtog i Part af Kjøbesummen for det der stjaalne Sølvtøi med 7 Rbd. For dette Forhold vil Arrestantinden være at ansee efter Forordningen 11te April 1840 § 13 cfr. § 12, 1ste Membrum, § 14 og §§ 21 og 22, og findes hendes Straf efter Omstændighederne at kunne bestemmes til Forbedringshuusarbeide i 4 Aar.
(Sluttes)
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 21. januar 1846, 2. udgave)
Criminalsag. (Sluttet, see Gaars-Nr.)
11. Arrestantinden Ane Cecilie Petersen, som er døbt den 16de April 1824, med Opgivende at være født allerede den 14de August 1822, er 3 Gange straffet for Tyverie, begaaet under criminel Lavalder, nemlig ifølge Kjøbenhavns PolitiretSdomme af 2den November 1836 og 27de Mai 1837, respektive med Riis og simpelt Fængsel paa sædvanlig Fangekost i 40 Dage, og og i følge nærværende Rets Dom af 21te Juli 1828 med samme Fængsel i 80 Doge. Fremdeles er hun ved denne Rets Dom af 12te October 1838 for ulovlig Pantsætning anseet med samme Slags Fængsel i 8 Dage, og endelig ved Politidirecteurens Resolution af 22de Juli 1843 med Fængsel paa Vand og Brød i 4 Dage, for ikke at have for Protokollen over mistænkelige Personer anmeldt sit forandrede Logis. Hun har derhos oftere været anholdt og arresteret som mistænkt for Tyverie, og er nu under nuværende Sag [ca. 4 år ulæselige] om, i Løbet af 4 [ca. 4 ord ulæselige] Anholdelse i Januar Maaned 1844, at have deels alene og deels som forommeldt i Forbindelse med hendes Broder Helge og dennes Hustrue, forøvet over 50 forskjellige Tyverier, hvoraf de l2 ere udførte deels ved Hjelp af Arrestantinden Kirstine Hansdatters førnævnte Nøgle og deels ved paa anden Maade at oplukke Laase, og hvoraf det betydeligste er udført i Sommeren 1842 hos en Gjæstgiver Frandsen ved Vestervold Nr. 211 i Stuen, hvor Arrestantinden, som af hendes oftnævnte Broderkone, der kjendte Leiligheden, var givet Anslag paa at udføre dette Tyverie, en Eftermiddag, da hun af denne var underrettet om, at Frandsens var ude, ved Hjelp af en Stige, som hun fandt i Gaarden, krøb ind ad et aabenstaaende Vindue, og af et Chatol, som hun aabnede med en Kniv, borttog endeel Sølvtøi, som blev solgt til Arrestantinden Knagh, og som denne igjen vil have solgt til Tiltalte Gædiken. Det er ikke kommet tilstede, men den Bestjaalne har ansat sammes Værdie til 160 Rbd., som Arrestantinden in solidum med Arrestantinderne Kirstine Hansdatter og Knagh vil have at tilsvare. Af de øvrigc af Arrestantinden bortstjaalne Koster er stærste Delen, navnligen forsaavidt de bestode i Guld og Sølv, ligeledes afhændede til Arrestantinden Knagh, og en ikke ubetydelig Deel deraf til Tiltalte Andreas Hansen og Hustrue, som efter Arrestantindens Udsagn begge vare vel vidende om, at det var Tyvekoster, hun bragte dem. Arrestantinden har fremdeles som Hælerske deeltaget i det forommeldte af Kirstine Hansdatter begaaede Uhrtyverie. For sit omhandlede Forhold vil Arrestantinden være at ansee efter Fr. 11te April 1840 §§ 1, 12, lste Membrum og 22, og findes hun, efter samtlige om hende oplyste Omstændigheder og i Betragtning af hendes lange Arrest at kunne afsone sin Brøde med 5 Aars Forbedringshuusarbeide.
19. Tiltalte Carl Christian Yndestad, som er 21 Aar gammel og ikke tidligere tiltalt eller straffet, har vel vedgaaet, til Tiltalte Handelsmand Abraham Salomon at have pantsat 2de Assistentshuussedler, den ene lydende paa et Uhr og den anden paa en Frakke, hvilke forrige Tiltalte, (c: Nr. 18) som er hans Søster, havde leveret ham, fordi hun frygtede for, at Panterne, som vare komne fra Arrestantinden Knagh, skulde være ulovligen erhvervede, og at han da foretog Pantsætningen deels af Trang og deels fordi han ikke vilde have disse Sedler liggende hos sig. Det er nu vel ikke oplyst, at de omhandlede Panter ere stjaalne, men Tiltalte skjønnes dog for sit forommeldte Forhold ikke at kunne undgaae at ansess med en i Henhold til Fr. 11te April 1840 § 80 cfr. § 22 lempet arbitrair [et par ord ulæselige] bestemmes til Vand og Brød i 3 Dage.
20. Tiltalte Skrædersvend Niels Johan Bentzen eller Niels Johan Peter Bentzen, som er 33 Aar gammel og ikke tidligere tiltalt eller straffet, har vel indrømmet at have været vidende om og seet igjennem Fingrene med hans forommeldte Hustrues (Nr. 15) Hælerier med Arrestanten Waad, hvem han selv engang har afkjøbt et Par Beenklæder, som han dog ikke ansaae for ulovlig erhvervede, men han skjønnes dog ikke saa Henseende at have udviist saadan Virksomhed, at han kun ansees skyldig i det ham imputerede Hæleri og maa saaledes blive at frifinde for Actors Tiltale.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 22. januar 1846, 2. udgave).
Ane Cecilie Petersen dukkede årtier op senere i tyverisager, se særskilt indslag herom
Ingen kommentarer:
Send en kommentar