14 september 2023

Fra den hollandske Udstilling. (Efterskrift til Politivennen).

Det malayiske hus.

I denne tid arbejdes der dagen lang på den hollandske udstilling på banegårdsterrænet der jo programmæssigt skal stå rede til indvielsen 7. juli.

Det meste er foreløbig kun bræddestabler og halvt malede trægavle. Men hist og her begynder udstillingen at tage form - således det malayiske hus som fotografen her har taget i sin halvfærdige skikkelse.

Det er en nøjagtig kopi af det originale Sumatra "Batak-hus" der findes på den hollandske statskolonimuseum i Amsterdam. Men bemærker de spidse gavle, den stærkt svajende, brudte taglinje og det primitive tømmerværk der i Østen sammensurres med svære reb.

Udstillingens malayiske hus tælles med et ægte, ostindisk stråtag, men ellers er der vist flere søm og mere europæisk tømrerarbejde i det end strengt foreneligt med det fjerne forbillede. I alt fald bliver det en ejendommelig attraktion for udstillingen, dette hus fra Sumatra der rejses ved St. Jørgens Sø klods op ad den gamle Klampenborg Station, Østifternes Kreditforening og Petri Spir som man på biledet ser som menneskeæderboligens københavnske baggrund

(København, 7. juni 1922).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar